Vitamino D deficito požymius pastebėti sunku

Kad pasigamintų optimalus vitamino D kiekis, reikia atidengti ketvirtadalį odos paviršiaus ploto ir būti ne mažiau kaip 15 minučių per patį vidurdienį 3-4 kartus per savaitę. Karščiai, „pikta saulė“, odos vėžio rizika lemia tai, kad ir vasarą rekomenduojama vartoti vitaminą D.

Apie vitamino D svarbą pranešime spaudai kalbanti „Antėja laboratorija“ laboratorinės medicinos gydytoja Eglė Marciuškienė pažymi, kad pirmiausia vitaminas D yra svarbus kalcio ir fosforo apykaitai, stipriems kaulams.

„Taip pat vitaminas D mažina tam tikrų vėžio rūšių riziką, saugo nuo diabeto, saugo širdį, padeda sureguliuoti kraujospūdį, stiprina imuninę sistemą. Reikia nepamiršti, kad šis vitaminas labai svarbus normaliai psichologinei būklei, smegenų veiklai“, – teigia gydytoja.

Pastebėti, kad mums trūksta vitamino D, nėra lengva, mat vitamino D trūkumas specifinių požymių neturi. Tačiau E. Marciuškienė įvardija požymius, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį.
Palangos pajūris

„Jeigu vargina nuolatinis nuovargis, jei sunku susikaupti, liūdna ir į darbą vos „velkam“ kojas, verta pagalvoti, ar nėra vitamino D trūkumo. Jei skauda kaulus bei raumenis, atsikėlus ryte sustingę sąnariai, kankina simetrinis apatinės nugaros dalies skausmas, tai gali būti dėl vitamino D trūkumo. Jei liūdna, kankina depresija, nors saulė dangum ritinėjasi, tai irgi gali būti vienas iš vitamino D deficito požymių“, – teigia ji.

Dalį vitamino D galima gauti su maistu

Nors pagrindinis vitamino D šaltinis – saulė, dalį jo gauname su maistu. E. Marciuškienė nurodo, kad su maistu galime pasisavinti 10 procentų vitamino D.

„Iš maisto galime nemažai gauti taip mums reikalingo vitamino D, tačiau tam turime vartoti maisto produktus, turinčius vitamino D. Tai būtų visa riebi žuvis, kaip pavyzdžiui lašiša, skumbrė. Ir suvalgyti turime ne mažiau kaip 100 g per parą. Nemažai vitamino D yra kiaušiniuose. Tačiau, kad gautume optimalų vitamino D kiekį, turėtume suvalgyti 20 L dydžio kiaušinių.

Taip pat reikia nepamiršti, kad jau pakankamai daug maisto produktų, esančių parduotuvių lentynose, yra praturtinti vitaminu D – tai pienas, jogurtas, varškė, sausi pusryčiai. Tačiau didelę problemą gauti vitaminą D su maistu turi veganai bei laktozės netoleruojantys asmenys, todėl jiems gali tekti vartoti papildus“, – sako gydytoja.
Vitaminas D

Kadangi vitaminas D yra riebaluose tirpus vitaminas, rekomenduojama jį vartoti riebalų forma. Kaip teigia E. Marciuškienė, juodųjų ikrų aliejų galima išskirti kaip polinesočiųjų rūgščių šaltinį – tai papildoma nauda širdies ir kraujagyslių sistemai.

„Na, ir žinoma atliktas vitamino D tyrimas, vartojant vitamino D papildus, bent kas tris mėnesius gali padėti kontroliuoti vartojamo vitamino D efektyvumą. Ir būtina prisiminti, kad ne tik nuo vartojamo vitamino papildo priklauso vitamino D apykaita mūsų organizme. Labai svarbu sveikas žarnynas, stiprios kepenys, puikiai funkcionuojantys inkstai bei bendra metabolinė būklė (antsvoris ar nutukimas). Jei yra sutrikusi viena iš virškinimo trakto grandžių, tokiu atveju galima vartoti mikrokapsuliuotas vitamino D formas“, – pataria E. Marciuškienė.

Svarbus ir kitų vitaminų pasisavinimas

Pasak gydytojos, vitaminas K, kaip ir vitaminas D, yra riebaluose tirpus vitaminas, taip pat vaidinantis svarbų vaidmenį kalcio apykaitoje. Vitaminas D padidina kalcio kiekį organizme, o vitaminas K padeda organizmui naudoti kalcį, pernešdamas jį į kaulus.

„Tyrimai su gyvūnais ir žmonėmis rodo, kad optimali vitamino D ir vitamino K koncentracija yra naudinga ne tik kaulų bet ir širdies bei kraujagyslių sistemos veiklai. Tačiau skirtingai nei vitaminas D, vitamino K trūkumas suaugusiesiems yra retas, bet būdingas naujagimiams.

Taip pat dar akcentuočiau, kad vartojant vitaminą D labai svarbu, kad organizmas gautų pakankamą kalcio kiekį su maistu. Vitamino D normaliai apykaitai taip pat svarbus reikiamas magnio kiekis“, – pabrėžia E. Marciuškienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)