KLAIPĖDA

Lietuvos jūrų muziejus

Be abejonės, viena labiausiai lankomų lankomų vietų pajūryje ne tik blogu oru, bet ir visuomet – populiariausias muziejus šalyje – Lietuvos jūrų muziejus, kviečiantis apsilankyti jūrų gamtos ir istorijos ekspozicijose, delfinų, pasirodymuose, įvairiose šventėse ir renginiuose. Lauko baseinuose įkurdinti pingvinai, Baltijos ruoniai, Šiaurės jūrų liūtai. Poternose ir kazematuose po tvirtovės pylimais įrengta Lietuvos laivybos istorijos ekspozicija, ant pylimų, buvusiose pabūklų aikštelėse, eksponuojama senovinių ir šiuolaikinių inkarų kolekcija. Iš viso Jūrų muziejaus rinkiniuose saugoma daugiau nei 88 tūkst. eksponatų.

Jūrų muziejus

Vienas lankytojų mėgstamiausių traukos taškų – akrilo tunelis, leidžiantis pažinti jūros povandeninį pasaulį – virš lankytojų galvų plaukioja seniai pažįstami eršketai, kurie į Klaipėdą atvežti prieš 15 metų iš Volgos žiočių ir dabar siekia beveik 2 metrų ilgį.

Muziejų rasite adresu: Smiltynės g. 3, Klaipėda.

KURŠIŲ NERIJA

Mizgirių gintaro muziejus

Mizgirių gintaro muziejus

Visiška šio sezono naujiena – Mizgirių gintaro muziejus. Interaktyvioje muziejaus ekspozicijoje galima susipažinti su gintaro susidarymu, rūšimis, Kuršių nerijos susiformavimu, taip pat su skirtingomis gintaro teksktūromis, kurias galima užuosti, paliesti, išgirsti.

Muziejų rasite: Naglių g. 27, Nida

Thomo Manno memorialinis muziejus

T. Mannas su vaikais

Poilsiautojai kviečiami užsukti į vieną iš lankomiausių muziejų vakarų Lietuvoje – Thomo Manno memorialinį muziejų, pamatyti šio rašytojo vasarnamį bei pažinti Thomo Manno gyvenimą. 1929 m. vasarą pirmą kartą Nidoje apsilankęs Thomas Mannas su žmona Katia buvo, anot paties rašytojo, „pagauti neapsakomo tos gamtos savitumo ir grožio, fantastinio klajojančių kopų pasaulio“ ir greitai apsisprendė čia „įsigyti nuolatinę buveinę“. Vasaros sezono metu antradieniais vyksta nemokamos ekskursijos lietuvių ir vokiečių kalbomis, įsigyjusiems muziejaus bilietą.

Muziejų rasite: Skruzdynės g. 17, Nida.

Kuršių nerijos istorijos muziejus

Nemokamos ekskursijos organizuojamos ir Kurių nerijos istorijos muziejuje, kur pristatyta Kuršių nerijos istorijos raida, vietinių gyventojų verslai, eksponuojamos įvairios parodos. Kuršių nerijos istorijos muziejus yra įsikūręs šiaurinės Nidos dalyje, netoli Rašytojo Thomo Manno memorialinio muziejaus.

Muziejų rasite adresu: Pamario g. 53, Nida.

Raganų kalnas

Raganų kalnas

Apsilankykite pačiame tikriausiame raganų kalne, kuris yra vienas labiausiai lankomų turistinių objektų Neringoje! Raganų kalnas – unikalus medinių skulptūrų muziejus Juodkrantėje, kur karaliauja velniai, raganos ir kiti tautosakos herojai, atveriantys lankytojams šios vietos gamtinę–mistinę dvasią.

Didžioji Raganų kalno skulptūrų dalis išdėstyta aplink vaizdingąjį Eglių slėnį

Daugiau informacijos www.raganukalnas.lt

Kurėnų vėtrungės

Apžiūrėkite Nidoje esančias ant natūralaus dydžio stiebų iškeltomis Kuršių nerijos kaimelių vėtrunges. Tai lyg muziejus po atviru dangumi. Pirmosios vėtrungės su vietovių ženklais buvo daromos iš tvirtos drobės arba skardos, o jų gale pritvirtinama medžiaginė vėliavėlė. Ilgainiui Kuršių nerijos žvejai vėtrunges ėmė puošti mediniais pjaustiniais ir dažyti įvairiomis spalvomis. Dažniausiai išpjaudavo stilizuotus geometrinius ir augalinius ornamentus, jūreivystės motyvus, tikėjimo ir meilės ženklus, valstybingumo simbolius. Taip radosi Kuršių marių vėtrungės.

Vėtrunges rasite: Nidos marių krantinėje.

Nidos etnografinė žvejo sodyba

Nidos žvejo etnografinė sodyba

Su vietinių žvejų buitimi galima susipažinti Nidos etnografinėje žvejo sodyboje. Būdinga Kuršių nerijoje Nidos žvejo etnografinė sodyba yra ant marių kranto, pietinėje senosios Nidos dalyje, buvusiame Hakeno kaime (Nidos kaimo dalis ant marių rago). Sodyba pastatyta vietinių meistrų 1927 m. 2017 m. pirmą kartą atnaujinta sodybos ekspozicija, panaudojant šiuolaikinę inovatyvią įrangą, įvairius vizualinius sprendimus bei kūrybines instaliacijas, kad lankytojas pajustų senųjų gyventojų buvimą šalia.

Sodybą rasite adresu: Naglių g. 4, Nida.

Liudviko Rėzos kultūros centras

Juodkrantėje taip pat galima aplankyti Liudviko Rėzos kultūros centre esančią istorinę ekspoziciją, jų parodų salėje eksponuojamus paveikslius ar kitus meno dirbinius. O kiekvieną vasarą Pamario galerijoje esančioje taip pat Juodkrantėje organizuojamos skirtingos parodos.

Centrą rasite adresu: L. Rėzos g. 8 B, Juodkrantė.

Gamtinės edukacijos

Neringa, Nida

Kartu su parko edukatore pagal jos paruoštas temas pažinkite Kuršių nerijos miško, kopų, vandenų ir gyvūnų pasaulius. Edukacijos supažindina su konkrečiomis temomis, kurios aktualios nacionalinio parko veikloje. Kiekvienais metais edukacijas papildome naujomis temomis.

Edukacijos paruoštos ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikams (4-14 m.), šeimoms, užsakomos vaikų grupėms, kaip mokymosi programos ar išvykos į Kuršių neriją dalis. Dalyvaujama edukacijose pasiruošus tinkamą lauko aprangą ir apsaugą nuo erkių. Priemones, reikalingas jaunojo gamtininko laboratorijoje, suteiksime. Edukacijos vedamos lietuvių kalba.

Edukacijas užsisakyti galima:išankstinė registracija mažiausiai prieš 3 d. el. paštu info@nerija.lt arba giedre.kristopaityte@nerija.lt arb telefonu 8671 72891. Edukacijos trukmę ir vietą galima koreguoti pagal grupės poreikius ir galimybes.

PALANGA

Palangos kurorto muziejus


Susipažinkite su Palangos kurorto istorija. Palangos kurortomuziejus įsikūręs unikalios architektūros viloje ,,Anapilis“. Palangos legenda byloja, kad vilos savininkė Palangos grafo Felikso Tiškevičiaus motina grafienė Sofija Tiškevičienė mėgo kviesti vėles. Esą, grafienė virš palėpės buvo įsirengusi slaptą veidrodžių kambarį. Todėl apsilankę muziejuje rasite - įvairią istorinę ir archeologinę ekspoziciją, išvysite nuotraukas ir atstatytą veidrodžių kambarį. Nuolatinė Palangos istorijos ekspozicija kviečia lankytojus į interaktyvią kelionę laiku nuo Palangos istorijos ištakų iki šių dienų. Muziejuje atidarytos keturios teminės salės. Čia, taip pat vyksta paskaitos, konferencijos, susitikimai su žymiais žmonėmis, eksponuojamos parodos, demonstruojami filmai, rengiami koncertai ir daugelis kitų renginių.

Muziejų rasite adresu: Birutės al. 34A, Palanga.

Gintaro muziejus ir gintaro dirbtuvės

Sužinokite kaip susidarė gintaras. Birutės parke gyvuojantis vienas lankomiausių visoje Lietuvoje gintaro muziejus Jus žavės istoriniais neorenesansinio stiliaus rūmų interjerais, pasakojančiais apie grafų Tiškevičių laikus. Pamatysite unikalią gintaro ekspoziciją, kuri pažindina su gintaro susidarymu, prekybos keliais, gavyba, apdirbimu, archeologiniais eksponatais bei unikalia inkliuzų kolekcija. Išvysite gintaro morfologijos ekspoziciją ir vieną didžiausių gintarų visame pasaulyje - ,,Saulės akmenį“. Čia taip pat galima užsiimti įvairia edukacine veikla.

Norintys ne tik pasigrožėti, bet ir susipažinti su gintaro apdirbimo procesu yra kviečiami į gintaro dirbtuves ir jų galeriją. Čia pamatysite kaip mažas gintaro gabalėlis virsta išskirtiniu kūriniu, o prie tekinimo staklių gali sėsti kiekvienas, todėl už lango lietui lyjant, jaukiose gintaro dirbtuvėse galėsite pasigaminti papuošalą ir namo parsivežti unikalų prisiminimą.

Gintaro muziejų rasite: Vytauto g. 17, Palanga.

Gintaro dirbtuves – galeriją rasite: Vytauto g. 21 / S. Dariaus ir S. Girėno g. 27, Palanga.

Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus

Kai Palangoje lyja lietus, poilsiautojams siūloma nusikelti į praeitį apsilankant muziejuose. Jonas Šliūpas – žymus Lietuvos XX a. pradžios visuomenės veikėjas, aušrininkas, tautos sąmonės žadintojas, pirmasis Palangos burmistras. Būtent jo dėka 1933 m. Palangai buvo suteiktos miesto teisės. Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejuje susipažinsite su J. Šliūpo gyvenimu ir veikla, Palangos ir jos apylinkių istorija.

Muziejų rasite: Vytauto g. 23 a, Palanga.

Antano Mončio namai – muziejus


A. Mončio namuose – muziejuje dvelkiančiuose prancūziška dvasia, išvysite eksponuojamus originalaus lietuvių išeivijos menininko Antano Mončio Palangai dovanotus darbus: skulptūras, piešinius, grafikos darbus, švilpius, kaukes, dienoraščio fragmentus, parodų plakatus. Apsilankymas muziejuje įspūdį paliks ne tik meno mėgėjams, bet ir vaikams, nes eksponatus, paties A. Mončio valia, galėsite liesti rankomis.

Antano Mončio namus rasite: muziejus: S. Daukanto g. 16, Palanga.

Tremties ir rezidencijos muziejus

Nedidelis tremties ir rezistencijos muziejus Palangos kurorto centre suteiks galimybę apsilankyti nemokamai. Jame galima rasti informacijos ir apžiūrėti ekspoziciją apie istoriškai tragišką ir itin svarbų Lietuvos laikotarpį. Muziejuje gyvai pasakojama apie sunkų, bet atkaklų siekį bet kokia kaina iškovoti Lietuvos – kaip nepriklausomos valstybės – vardą ir vidumi visada išlikti lietuviu.

Muziejų rasite: J. Basanavičiaus g. 21, Palanga.

Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia ir jos bokštas

Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia

Pakilkite virš kasdienybės. Grakšti ir didinga neogotikinė Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia – aukščiausias Palangos pastatas, turintis apžvalgos bokštą. Pastatyta pagal švedų architekto K. E. Strandmano projektą, pasižyminti itin gera akustika. Norintiems pakilti virš kasdienybės, siūlome aplankyti bažnyčios bokšte įrengtą apžvalgos aikštelę, pasigrožėti miesto panorama, jūra ir visai iš arti išvysti įspūdingo dydžio varpus ir bokšto laikrodžio mechanizmą. Aikštelėje stovintys monokliai – teleskopai suteiks galimybę stebėti tolimą vaizdą iš arčiau.

Bažnyčią rasite adresu: Vytauto g. 51, Palanga.

Iliuzijos namas „Eureka“

Tapkite magijos virtuozu. Lietinga diena puikiausiai tinka pramogoms po stogu. Unikalūs ir interaktyvūs eksponatai, visame pasaulyje populiarios iliuzijos, įvairios pramogos – visa tai iliuzijų namą padaro vieta, kurioje tikrai yra ką pamatyti. Čia galėsite pramogauti, dalyvauti, tapti ekspozicijos dalimi, viską įamžinti nuotraukose ir pasidalinti tuo su draugais. Išvysite visatos kambarį, viesulo tunelį ir trimačius paveikslus. Sužinosite, kaip iš citrinos pasigaminti elektrą, pasidarysite plaukiojančią medūzą, kurią galėsite parsinešti į namus. Gaminsite, sprogdinsite ir darysite kitus įdomius eksperimentus, kas garantuoja puikų laiką ir žinias apie mus supantį pasaulį. Iliuzijų name ,,Eureka“ gausu įvairių suvenyrų, kurie papildys Jūsų kelionių įspūdžius.

Iliuzijų namą rasite adresu: J. Basanavičiaus g. 24A, Palanga.

Šunų muziejus

Šunų muziejus Palangoje

Išlaisvinkite šunų mylėtojo dvasią. Keliaujate su mažaisiais? Ar gali būti didesnis džiaugsmas mažiesiems nei vienoje vietoje išvysti gausybę geriausių žmogaus draugų – šunų? Privati palangiškio, šalyje žinomo menininko Vytauto ir Vidos Kusų suvenyrinių šunų kolekcija buvo pradėta rinkti dar 1991 m. pavasarį, o po 18 metų ji virto pirmojo Baltijos šalyse įkurto šunų muziejaus ekspozicija. Šiandien vaikus itin dominančio muziejaus lentynose – maždaug 4000 eksponatų su šunų atvaizdais iš 40 pasaulio šalių, jie pagaminti iš 26 skirtingų medžiagų. Daugiausia tai – suvenyrinės šunų statulėlės. Šunų muziejuje taip pat galima pamatyti ir unikalią V. Kuso įvairių paukščių kiaušinių raižinių kolekciją bei originalius tapybos darbus.

Muziejų rasite adresu: Taikos g. 8, Palanga.

Palangos sporto kompleksas

Kaip atostogos be sporto ir kada geriau praleisti laiką sportuojant nei lietui lyjant? Palangos sporto kompleksas, pritaikytas įvairioms sporto šakoms. Čia vyksta oficialios Lietuvos nacionalinės krepšinio lygos rungtynės, tarptautinės sporto varžybos. Sporto kompleksas skirtas ne vien profesionaliems sportininkams. Čia krepšinį ar stalo tenisą gali žaisti kiekvienas norintis. Ypač populiarios komplekse esančios dvi modernių treniruoklių salės, kuriose kartais sporto entuziastai vos telpa.

Sporto kompleksą rasite adresu: Sporto g. 3, Palanga.

Pasisemkite vandens energijos SPA malonumuose

Palangos baseinas, SPA ir sveikatingumo centrai – puiki vieta norintiems kokybiškai praleisti laiką. Palangos baseinas – tai 3500 kv. m. daugiafunkcinė miesto erdvė su baseinu, sveikatingumo centru ir viešąja pirtimi. Vandens sporto nauda žmogaus organizmui yra įrodyta moksliškai ir dėl to net nekyla abejonių. Ramus ar intensyvus plaukimas, grupinės treniruotės, plaukimo pamokos, viešoji pirtis, sveikatingumo centras, talpi automobilių stovėjimo aikštelė ir viena elektromobilių įkrovimo vieta - visa tai rasite atvykę į baseiną.

Palangos baseiną rasite adresu: Kretingos g. 23, Palanga.

Masažai, baseinai, pirčių kompleksai ir kitos SPA ir sveikatingumo procedūros – geriausias pasirinkimas lietingą dieną. Palangoje gausu centrų, kurie teikia šias paslaugas, tereikia išsirinkti. Su centrų pasiūla galite susipažinti Palangos turizmo informacijos centre.

Palangos turizmo informacijos centrą rasite adresu: Vytauto g. 94, Palanga.

„Atostogų parkas“

Atostogų parkas

Dar vienas į vandens pramogų ieškančius poilsiautojus orientuotas ir laisvalaikio ir sveikatinimo centras „Atostogų parkas“ , didžiausias tokio pobūdžio kompleksas Vakarų Lietuvoje. Tiesa, jis įsikūręs ne pačiame Palangos mieste, o kiek už jo, tačiau atvykti čia tikrai verta. „Atostogų parke“ svečių laukia baseinai ir pastato viduje, ir po atviru dangumi: olimpinių išmatavimų baseinas rimtiems plaukikams, vaikų baseinas mažiesiems lankytojams, sūkurinės vonios, geoterminis baseinas ir t.t., taip pat pirtys, Kneipo takelis ir daugybė kitų sportui ir sveikatingumui skirtų paslaugų!

„Atostogų parką“ rasite adresu: Venecijos aklg. 2, Žibininkų k.

Muzikos klubai ir kiti renginiai


Patirkite įspūdžius, apsilankydami Palangos renginiuose. Poilsiautojai kviečiami apsilankyti įvairiuose koncertuose, spektakliuose ir renginiuose, kurie vyksta Palangos koncertų salėje, Kurhauze, muzikos klubuose ,,Ramybė" ir ,,Vandenis". Norintiems įsigyti bilietus į trokštamą renginį, siūlome užsukti į Palangos turizmo informacijos centrą, Jūsų lauks išsami informacija apie Palangoje vykstančius renginius.Koncertų salė: Vytauto g. 43, Palanga.

Kurhauzas: Grafų Tiškevičių al. 1, Palanga.

Muzikos klubas ,,Vandenis": Birutės al. 47, Palanga.

Muzikos klubas ,,Ramybė": Vytauto g. 35, Palanga.

Palangos turizmo informacijos centras: Vytauto g. 94, Palanga.

Palangos viešoji biblioteka

Praleiskite laiką su knyga rankose. Skaitytojams nuolat rengiamos literatūros, dailės, foto parodos, knygų pristatymai, susitikimai su žymiais žmonėmis, konferencijos ir kt. Praleisti laiką su įdomiu skaitiniu rankose galėsite Palangos viešosios bibliotekos skaitykloje, čia rasite įvairių laikraščių, žurnalų, mokslinių ir kraštotyros skaitinių.

Palangos viešąją biblioteką rasite adresu: Vytauto g. 61, Palanga.

Palangos vasaros skaitykla

Tiek ištikimus, tiek naujus bičiulius Palangos vasaros skaitykla kviečia jaukiai įsitaisyti išskirtinėje erdvėje ąžuolo paunksmėje, pavartyti sudominusią knygą, pasklaidyti laikraščių, žurnalų ar tiesiog atsipūsti prie kavos puodelio. Čia vyksta įvairios parodos, kūrybinės dirbtuvės, susitelkimo valdymo pratybos, knygų pristatymai, susitikimai su kūrėjais. Skaitykloje rasite naujausią periodiką lietuvių ir užsienio kalbomis, 10 kompiuterizuotų darbo vietų, belaidį internetą, galėsite pasmaguriauti ledų ar kvapnios kavos ir pasidžiaugti ypatinga erdve, menančia neeilinę kelių dešimtmečių istoriją.

Palangos vasaros skaityklą rasite adresu: Vytauto g. 72, Palanga.

Insektariumas


Šis insektariumas yra vienintelis mūsų šalyje specializuotas zoologijos sodas, kuriame surinkta beveik šimtas rūšių nariuotakojų. Vieta, kurią būtina aplankyti gamtos mylėtojams ir šeimoms su vaikais – pastariesiems tikrai paliks įspūdį neregėti nematyti šeriuoti, žvynuoti, daugiakojai ir daugiaakiai sutvėrimai. Insektariume rasite vorų paukštėdų, skorpionų, gyvalazdžių, vabalų maldininkų, įvairiausių tarakonų, šimtakojų. Čia dirbantys specialistai tikrai papasakos įdomybių apie eksponuojamus gyvūnus.

Insektariumą rasite adresu: Malūnų g. 4, Palanga.