1. Apsauga

Ir ne, ne ta, apie kurią pirmiausia pagalvotų Barnis Stinsonas (lovelasas iš populiaraus serialo, – Red.). Apsauga gamtoje reikalinga visokeriopa: tiek nuo saulės, tiek nuo kitų gamtos lankytojų.

Pirmiausia, saulė. Daugelis mėgsta pasikaitinti, tačiau tiesa ta, kad ir vaikams, ir suaugusiems saulė gali kainuoti sveikatą. Suaugusiems labai greitai saulės vonios gali virsti pigmentinėmis dėmėmis, skausmingais nudegimais ar, kaip teigia dermatologai, sukelia įvairių odos darinių atsiradimą, įvairias keratozes, suragėjimus, porų išsiplėtimą. Tačiau suaugusiųjų kūnas turi ir šiokią tokią natūralią apsaugą nuo ultravioletinės spinduliuotės. O štai kūdikiai jokios apsaugos dar neturi.

Tėvams prieš vasarą šeimos gydytojai akcentuoja prieš einant į lauką tepti vaikus kremu nuo saulės, net jei saulė tuo metu atrodo neaktyvi – patikėkite, ultravioletiniai spinduliai veikia ir tuomet, kai mum atrodo debesuota. Vaikams reikalinga itin didelė apsauga – tinka kremai, pažymėti SPF50 ar net didesniu skaičiumi. Suaugusiems paprastai pakanka tokios pat ar kiek mažesnės, SPF30, apsaugos nuo saulės. Svarbu dengti galvą, neperkaisti, saugotis kepure, skarele ar net ant galvos užrištais marškinėliais.

Antroji svarbi apsauga – nuo įvairių vabzdžių ir parazitų. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto infekcinių klinikos ligų vadovė prof. dr. Auksė Mickienė portalui „Delfi“ papasakojo apie baisias erkinio encefalito pasekmes.

Vabzdžių įkandimai

„Patekti į ligoninę reikia tam, kad žmogus būtų gydytojo priežiūroje. Pacientai labai karščiuoja, negali valgyti, gerti, vemia. Jiems reikalingos lašelinės, vaistai nuo galvos skausmo, nuo pykinimo, nuo vėmimo. Esant antrai ligos stadijai, per pirmą savaitę būklė gali stipriai blogėti. Gali būti pažeidžiamos smegenų struktūros, trikti kvėpavimas, sąmonė. Todėl kiekvieną dieną stacionare gydytojai vertina paciento neurologinę būklę ir kartais prireikia net gydymo reanimacijoje.

Svarbiausia yra ta kasdienė gydytojo apžiūra, kad būtų aišku, ar pavojingai neprogresuoja smegenų pažeidimai. Sunkiausios formos – kuomet atsiranda rankų, rečiau – kojų paralyžiai. Taip pat kai vis labiau trinka sąmonė, atsiranda smegenų paburkimas. Tokiu atveju žmogus pakliūna į reanimaciją, jam reikia dirbtinės plaučių ventiliacijos. Gydymas gali užtrukti labai ilgai“, – teigė gydytoja.

Šią ligą platina erkės, todėl viena iš svarbiausių apsaugų – skiepai. Kita – papildoma apsauga – labiau tinkama uodams ir kitiems „lengvesniems“ parazitams nuginti yra purškalai, kremai ir apyrankės, vadinamieji repelentai.

2. Gėrimai ir tabletės

Vėlgi – tikriausiai ne tie, apie kuriuos pagalvojate pirmiausia. Per dieną gamtoje, ypač, jei diena karšta, galite netekti daug skysčių. Gausiai prakaituojant prarandame organizmui reikalingas druskas ir skysčius, o jų pusiausvyrą galime atstatyti gerdami paprastą bei mineralinį vandenį.

Su savimi būtina pasiimti ir medicinos priemonių. Čia turima omenyje pirmosios pagalbos rinkinys ir ne tik. Greta įprastų tvarsčių, peroksido ir kitų gelbėjimosi priemonių reikia pasiimti ir vaistų nuo skausmo, nuo alergijos (net jei nežinote ar nemanote kam būsiantis alergiškas), žaizdų tepalo. Nežinia, kas gali nutikti, o juk nesinorėtų, kad paprastas vabalo įkandimas ar nusidilginimas nepažįstama žole priverstų nutraukti visą vakarą ir vykti namo ar į vaistinę.

3. Technika

Šis priminimas – iš linksmesnių, bet vis dar pasitaikančių. Ar teko matyti filmų, kuriuose iš automobilio muzikos klausę stovyklautojai vėliau nebegalėjo parvykti namo, nes automobilis nebeužsivedė? Arba kaip ištikus netikėtam nemalonumui nepavyko išsikviesti pagalbos, nes buvo išsikrovęs telefonas?

Prieš išvykdami, padarykite sau paslaugą: pakraukite telefoną bei, jei tik turite, pasiimkite nešiojamą energijos šaltinį. Nešiojami krovikliai, baterijos, energijos blokeliai – kaip bebūtų pavadintas daiktas, jis padės jums, jei ne laiku numirs telefonas. Nepamirškite ir nebūtinu metu išjungti internetą ar įjungti baterijos taupymo funkciją – jei nuspręstumėte vakaroti ilgiau. O muzikai verčiau atsivežti kolonėlę. Visą ežero paviršių drebinantis ritmas iš „golfuko“ dar niekam nepridėjo gero.

4. Stovyklautojo atributai

Virvė, peilis ir viela, degtukai. Keturi tokie paprasti, bet tokie būtini dalykai. Kai prireiks kurti laužą ar ką nors nupjauti, kai sugalvosite, ką pastatyti, kai nutiks bėda, kai rasite vertingų augančių gėrybių, kai pritrūksite maišelių ir teks kam panaudoti virvę... Šie keturi daiktai pravers nesuskaičiuojamoje galybėje situacijų ir beveik neužims vietos.

Išgyvenimo vadovuose būna nurodyta krūva jų panaudojimo būdų, o Lietuvoje iki karantino vykusioje karinėje stovykloje virvė ir viela netgi būdavo dovanojamos stovyklautojams: kaip nepamainomos priemonės gamtoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)