Nuo plastiko iki cigarečių nuorūkų

Pasivaikščiojus Palangos paplūdimiu dienos metu, kai jame dar gausu poilsiautojų, ir jau vakare – kai jie traukia dairytis kitų pramogų, susidaryti nuomonę apie čia liekančias atliekas nesudėtinga.

Nors iš pirmo žvilgsnio pliažai atrodo tikrai švarūs – nėra didelių iš toli pastebimų šiukšlių, smėlyje vis dėlto galima aptikti čia gulėjusių žmonių pėdsakų.

Daugiausiai tai – pavienės šiukšlės: į paplūdimį atsinešto maisto likučiai: vynuogės, riešutų kevalai, sausainiai. Taip pat galima aptikti pamirštų plastikinių maišelių, vienkartinių kavos puodelių ir jų dangtelių, saldainių popierėlių ar paliktų daiktų.

Vis dėlto, dažniausiai į akis krenta cigarečių nuorūkos. Kai kurios jų mėtosi pavieniui, kitos – susmaigstytos krūvelėmis ir jau beveik pradingusios smėlyje.

Poilsiautojai švarą vertina gerai

Kalbinti Palangoje viešintys poilsiautojai sako, kad paplūdimys tvarkingas ir šiukšlių tikrai nėra daug. Daugelis tvirtino, kad švara pliažuose ne tik jų tinkamos priežiūros rezultatas, sąmoningiau elgiasi ir čia laiką leidžiantys žmonės.

„Švaru, gražu. Jeigu taip kiekvienas po savęs susirinktų, tai ir būtų tvarka. Šiukšlių pliaže nelabai yra, kai kuriose užsienio šalyse galima tikrai daugiau rasti“, – sakė paplūdimyje sutiktos moterys iš Kauno.

Poilsiaujantys su vaikais atkreipė dėmesį į tai, kad apie atliekų tvarkymą svarbu mokyti nuo mažens.

„Nelabai pastebiu šiukšlių. Būna vaikas smėlį kasinėja, atkasa kokią nuorūką, rodo, sako „kas čia?“. Tenka pasakyti, kad tai – šiukšlė ir kad mes nešiukšliname, susitvarkome. Mes patys viską išrūšiuojame arba išmetame į paplūdimyje esančius konteinerius. Ugdom vaiką, kad būtų tvarkingas ir atsakingas“, – sako Simas iš Vilniaus.

„Nieko kažko labai daug nėra, kartais tik randame servetėlių ar nuorūkų“, – tikino Milda iš Vilniaus. Moteris sakė išeidama iš pliažo šiukšles išmetanti į čia pat prie persirengimo būdelių esančias šiukšliadėžes. „Manau, kad daugelis jau susirenka. Šiukšlina tik pavieniai“, – teigė ji.

Palangos pliaže sutikta Vita iš Vilniaus išsimaudyti jūroje ateina labai anksti, todėl neretai pastebi paplūdimį švarinančius žmones.

„Ateinu labai anksti maudytis ir jau randu arba netrukus ateina tokia moteris, kuri renka šiukšles į maišą. O šiandien buvo ir vyriškis. Tai tik kur ne kur dar yra, daugiau galima rasti nuorūkų. Dabar žmonės pliaže tvarkingai elgiasi“, – kalbėjo ji.

Kartu vakaru prie jūros pasimėgauti atėjo ir jos draugė Birutė iš Kazlų Rūdos. Anot jos, šiemet Palanga yra gerokai tvarkingesnė: „Tikrai nesimėto šiukšlės ir pats paplūdimys tvarkingesnis. Anksčiau būdavo daugiau. Dabar matosi, kad dirbama kryptingai: surenka ir patys poilsiautojai nemėto kur nereikia, elgiasi tinkamai.“

Valo keliais būdais

Kurorto paplūdimio švara rūpinasi bendrovė „Palangos komunalinis ūkis“. Jos direktorius Gediminas Valinevičius sako, kad pliažai valomi keliais etapais – pasitelkiami ne tik žmonės, bet ir speciali technika.

„Valymo ir aeravimo būdai yra du. Turime kultivatorių, su kuriuo yra lyginamos pakrantės. Turbūt pastebėjote, kad vaikai žaisdami pliažuose daug duobių prikasinėja. Taigi, su mūsų smėlio valymo mašina valyti nebūtų įmanoma, todėl pirmiausiai naudojamas kultivatorius, kuris smėlį išlygina. Vėliau pliažas valomas smėlio valymo mašina, kuri kasa smėlį ir iškelia iki 10 centimetrų gylyje esančias šiukšles. Smėlis yra persijojamas per specialų toje mašinoje esantį transporterį ir visos didesnės atliekos sukrenta į bunkerį“, – pasakoja jis.

Gediminas Valinevičius

Smėlio valymo mašina valomas tik sausas smėlis, todėl po lietaus ji nenaudojama. Užsitęsus lietingiems orams paplūdimio smėlis kartą per mėnesį aeruojamas kultivatoriumi.

„Mūsų pliažų ilgis – 20 kilometrų. Jie tęsiasi nuo Nemirsetos iki pat sienos, todėl yra tam tikras grafikas, kada ir kur valome. Nuo krašto iki krašto visus mūsų pliažus išvalyti galima per mėnesį. Aišku, didesnis dėmesys skiriamas didesniems centriniams pliažams. Jie yra išvalomi du-tris kartus per mėnesį, kiti – kartą per mėnesį“, – pasakoja jis.

Smėlio valymo mašina ne tik surenka smėlyje pradingusias šiukšles, tačiau jį ir išpurena. G. Valinevičius sako, kad po valymo pliažas atrodo gražiai, o ir poilsiautojams atėjus į švarų ir išpurentą paplūdimį atsigulti malonu. Anot jo, paplūdimio smėlį būtina kartais pajudinti, kad jis gautų oro ir jame nesiveistų bakterijos.

Prieš važiuojant smėlio valymo mašinai, pliažai kiekvieną rytą valomi ir rankiniu būdu. Kiekvienoje zonoje yra paskirti žmonės, kurie surenka didesnes šiukšles. Jos sudedamos į ten esančius konteinerius, kuriuos ištuština atvažiavusi atliekų mašina. Per visą 20 kilometrų besitęsiančią paplūdimio juostą tokių konteinerių yra apie 900.

Per dieną iš viso išvežama nuo 10 iki 20 tonų atliekų. Dažniausiai tai yra tai, ką poilsiautojai atsineša į pliažą: ledų popierėliai, tara, maisto likučiai.

Paklaustas, kodėl paplūdimiuose nestovi atliekų rūšiavimo konteineriai, UAB „Palangos komunalinis ūkis“ vadovas sako, kad švarinant pliažus dalis plastiko atskiriama vietoje. Rūšiavimo konteinerius, anot jo, buvo bandoma įdiegti praėjusiais metais, tačiau jie nepasiteisino – gyventojai nebuvo linkę rūšiuoti. Problematiška ir tas atliekas surinkti – reikia specialios smėliu galinčios judėti technikos.

Šiuo metu iš paplūdimio surinktos šiukšlės keliauja į buitinių atliekų konteinerius. Vėliau jos vežamos į Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrą mechaniniam valymui.

Nors G. Valinevičius sako, kad šiukšlių paplūdimyje kasmet mažėja, jis atkreipia dėmesį, kad didžiausia bėda juose yra smulkios atliekos – riešutų kevalai, nuorūkos, mat jas sugauti smėlio valymo mašinos šakėms yra beveik neįmanoma. Dėl to jis prašo poilsiautojų po savęs jas susirinkti.

„Tikrai nesunku į konteinerį nunešti tas atliekas. Tuomet turėsime gražius, švarius pliažus ir bus patiems malonu“, – kalba jis.

Darbas prasideda su saulėtekiu

Antradienį gerokai prieš aštuonias ryto paplūdimyje buvo galima sutikti ir palangiškę Ingridą – vieną tų žmonių, kurie surenka didesnes šiukšles. Ji darbavosi moterų pliaže. Kaip pati sako, kad čia nuo ankstaus ryto ateinančioms maudytis moterims būtų jaukiau. Kituose paplūdimio ruožuose daugiausiai šiukšles renka vyrai.

„Nuo birželio vidurio prasideda sezonas ir mūsų darbas. Pagrinde randu popierines servetėles, maišiukus, vaikų žaislų. Surenku didesnius pagalius. Vaikai būna nutempia į pliažą. Reikia patraukti, kad netrukdytų, nes po to važiuoja smėlio valymo mašina“, – pasakoja Ingrida, kuri Palangos paplūdimyje šiukšles renka pirmą vasarą.

Paklausta, ar jai yra tekę aptikti ką nors vertingo, moteris sako, kad ne, tačiau tikina vos ne kas rytą matanti žmonių, smėlį tikrinančių metalo detektoriais. Vis dėlto, girdėti, kad jie kažką rastų, neteko.

Ingrida sako, kad jos darbas prasideda nuo 5 ryto ir trunka iki 11 valandos dienos, mat reikia apeiti ne tik pliažą, bet ir kopas. Tokį ankstyvą metą ne tik nėra poilsiautojų, bet ir dirbti lengviau – ne taip karšta.

Pasitinka išpurentas smėlis

Norint pamatyti, kaip dirba smėlio valymo mašina, į paplūdimį taip pat tenka ateiti anksti. Visi darbai turi būti nudirbti kol čia dar nėra didesnio lankytojų srauto.

Smėlio valymo mašiną jau trečius metus vairuojantis ir net 18 metų pliažus prižiūrintis Antanas Barisas iš Kartenos sako, kad tokia mašina Baltijos šalyse yra vienintelė.

Antanas Barisas

Paklaustas, kaip ji veikia, jis juokiasi: „Kaip bulvių kasamoji. Aš kasu ir ieškau lobio, tuo pačiu ir smėlis išsipurena.“

Užmetus akį į mašinos bunkerį matyti, kad daugiausiai pliaže rastos atliekos tai – smėlyje buvę pagaliai, šiek tiek nuorūkų, plastmasės dalių. „Į bunkerį viskas subyra. Ir pagaliai, ir popieriai, ir kancarai, vaikų žaislai. Paskui važiuoji, išverti“, – sako vyras. Ir parodo, kaip mašina veikia: „Yra tokios šakės, kurios kabina su nagais, o apačioj kasa smėlį. Smėlis išbyra, o šiukšlės patenka į bunkerį“

Smėlio valymo mašina gali kasti smėlį iki 15 cm gylio, tačiau Antanas sako, kad pakanka pasiekti 10 cm gylį.

„Važiuoju etapais. Šiandien nuo gelbėtojų iki tilto, rytoj nuo tilto iki botanikos parko, kitą dieną jau nuo gelbėtojų link Kunigiškių“, – sako Antanas, darbą su smėlio valymo mašina pradedantis 3-4 nakties.

„Tuoj pradės žmonės gulti. Vienas vienur atsigula, kitas kitur, reikia apvažiuoti. Pro juos nevažiuosi, vis tiek dulka, ūžia. Kam? Žmonės atvažiavo poilsiauti, ne į techniką žiūrėti. Ir karšta vėliau tokioj stiklinėj kabinoj sėdėti“, – pasakoja Antanas.

Paklaustas, ar į bunkerį neįkrenta kokių poilsiautojų pamestų telefonų, žiedų, jis sako, to pastebėti neteko – juos, matyt, suranda tie, kurie nuo 3 valandos nakties paplūdimiuose vaikšto su metalo detektoriais.

Anot jo, per trejus metus, kiek jis valo smėlį su specialia mašina, šiukšlių gerokai pamažėjo, o žmonės tapo kultūringesni.

Su smėlio valymo mašina pliažas valomas iki persirengimo kabinų – tiek, tiek galima patogiai privažiuoti.

„Po to smėlis būna purus, minkštas ir gražiai atrodo“, – priduria pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)