Nesustabdo nei perspėjimai, nei baudos

Kaip teigia Palangos gelbėjimo stoties vadas Jonas Pirožnikas, jūroje besimaudančius poilsiautojus kabant raudonai vėliavai tenka matyti labai dažnai. Nors poilsiautojai apie pavojingas sąlygas ir draudimą maudytis yra informuojami per garsiakalbius ar įspėjami budinčių gelbėtojų, nei perspėjimai, nei baudos jų nesustabdo.

„Raudona vėliava kabinama tokiais atvejais, kai maudytis griežtai draudžiama. Maudytis draudžiama tada, kai bangavimas viršija 3 balus, kai yra daug pavojingų duobių ir srovių, ir tada, kai Baltijos jūroje yra padidėjusi tarša, kai išsilieja nafta“, – aplinkybes, kada pajūryje keliama raudona vėliava, įvardija J. Pirožnikas.

Tačiau pirmadienį vaizdas pajūryje buvo toks, tarytum raudonos vėliavos nė nebūtų. Karštą dieną jūroje gaivinosi daugybė žmonių, netrūko ir vandenyje žaidžiančių vaikų.
Palangos pajūris

„Vakar kabinome raudoną vėliavą dėl pavojingų povandeninių srovių ir bangavimo, šiandien kabo geltona vėliava. O už maudynes kabant raudonai vėliavai skiriamos baudos – mes nebaudžiam, baudžia policija“, – įspėja Palangos gelbėjimo stoties vadas J. Pirožnikas.

Nepaisant gelbėtojų įspėjimų, maudynės gali kainuoti iki 300 eurų

Pasak Palangos miesto policijos komisariato Reagavimo skyriaus viršininko Donato Mockaičio, maudynės kabant raudonai vėliavai yra pažeidimas, už kurį gresia bauda. Tačiau pareigūnai dėl šių pažeidimų kviečiami nedažnai.

„Policija į paplūdimius dėl maudymosi, kada tai daryti draudžiama kabant raudonai vėliavai, nėra dažnai kviečiama. Dažniausiai poilsiautojai paklauso gelbėtojų įspėjimų“, – komentuoja D. Mockaitis.

Jis nurodo, kad pagal LR Administracinių nusižengimų kodekso 491 straipsnį saugaus elgesio vandenyje reikalavimų pažeidimas užtraukia baudą nuo 16 iki 60 eurų, o jei maudomasi esant draudimui tai daryti, bauda išauga iki 100-300 eurų.

Palangos pajūris

„Jei maudosi, kai tai daryti draudžiama, neblaivus asmuo, bauda išauga nuo 100 iki 300 eurų. Šį vasaros sezoną Palangos miesto policijos komisariato pareigūnai už tokį pažeidimą yra surašę iki 10 protokolų, tarp jų – keli surašyti neblaiviems asmenis“, – įvardija D. Mockaitis.

Prašo neprarasti budrumo: vos per tris dienas šalyje – 10 skenduolių

Delfi primena, kad paplūdimiuose ir gelbėjimo stotyse kabinamos vėliavos įspėja apie maudymosi sąlygas. Pagal priimtą tvarką, vadovaujamasi šviesoforo principu: raudonos spalvos vėliava įspėja, kad maudytis – itin pavojinga ir griežtai draudžiama, geltona – maudytis galima, bet pavojinga, todėl svarbu būti atsargiems.

Žalios spalvos vėliava reiškia, kad maudytis – saugu, tačiau jos pajūryje tikriausiai neišvysime, nes dėl povandeninių srovių jūra niekada nėra visiškai saugi.

Gyventojai raginami neprarasti budrumo ne tik prie jūros, bet ir maudantis kituose vandens telkiniuose. Kaip liepos 19 dieną skelbė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, vien per pastarąsias tris paras Lietuvos vandens telkiniuose nuskendo 10 gyventojų. Gelbėtojai ragina nepamiršti poilsiauti saugiai, nevartoti alkoholinių gėrimų bei paisyti įspėjimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)