Skaitytojai Vilmantei pavyko užfiksuoti žaibo akimirką Utenos rajone, Lamėsto kaime: čia elektros siūlai nutvieskė dangų šeštadienį 22:30 val. Tuo tarpu Molėtų rajone dangus buvo aptemęs jau dienos metu, o žaibo nuotrauką skaitytojui Mindaugui pavyko padaryti 14:15 val.

Žaibas, Molėtų raj., Mindaugo Ščajevo nuotr.

Visgi, žaibas – ne tik įspūdingai atrodantis, tačiau ir pavojingas reginys, kurio metu reikia elgtis itin apdairiai. Kaip „Delfi“ anksčiau rašė, dažniausiai nuo žaibo nukentėję žmonės randami smarkiai apdegę, o ši elektros iškrova pažeidžia smegenis, todėl jos nebeįstengia kontroliuoti kvėpavimo, ir žmogus pradeda dusti.

Dauguma nukentėjėlių praranda sąmonę arba ji pritemsta, atgaivintas žmogus greičiausiai net neatsimins, kas įvyko. Atgaivintam žmogui gali būti sunku pajudinti kojas, sunkiausiais atvejais gali išsivystyti nuolatinis kojų paralyžius. Kartais prarandama kalba, sutrinka orientacija, išsivysto šokas. Todėl Visuomenės sveikatos centras dalinosi patarimais, kaip elgtis perkūnijos ir žaibo metu:

– Išjungti visus elektros prietaisus, atjungti antenas.

– Nesiliesti prie metalinių pastato konstrukcijų, vamzdynų, nebūti arti elektros laidų, antenų, langų, durų, namo lauko sienų, už kurių auga dideli medžiai.

– Nesislėpti po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų ar pastatų sienų, neieškoti prieglobsčio šalia žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų, vengti aukštesnių atvirų vietų.

– Geriausia slėptis krūmuose arba atsitūpti nuokalnėje, apėmus rankomis kelius.

– Nebūti šalia vandens telkinių. Perkūnijai užklupus maudantis, žvejojant ar besiirstant valtimi, nedelsiant skubėti į krantą.

Žaibas

– Nebėgioti, nevažiuoti motociklu ar dviračiu, nelaikyti rankose metalinių daiktų. Važiuojant automobiliu perkūnijos metu sustoti, jei įtraukiama automobilio antena – ją įtraukti, užsidaryti langus, nesiliesti prie automobilio metalinių konstrukcijų ir ramiai palaukti.

– Pamačius kamuolinį žaibą, elgtis ramiai, nejudėti ir prie jo nesiartinti, nebandyti paliesti jo kokiu nors daiktu, nes gali įvykti sprogimas. Taip pat nebandyti nuo jo bėgti, nes oro srovė gali jį pritraukti prie jūsų.

– Norint išvengti žaibo sukeliamų nelaimių, geriausia ant pastatų įsirengti žaibolaidžius, o jeigu jie jau yra, patartina patikrinti, ar jie gerai įžeminti, tvarkingi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)