Tai – ne vien neestetiškas vaizdas: gresia ir kur kas rimtesnės bėdos

Anot gydytojo dermatovenerologo Tado Raudonio, nagų grybelis, kitaip vadinamas onichomikoze – tai kojų ir/ar rankų nagų grybelinė infekcija, sudaranti daugiau kaip pusę visų galimų nagų pažeidimų:

„Grybelio pažeisti nagai gali pakeisti spalvą, kuomet atsiranda geltonos, baltos ar rusvos dėmės, būdingas nago sustorėjimas, paviršiaus nelygumas, onicholizė (nago atšokimas nuo guolio), pažengus infekcijai galimas visiškas nago netekimas. Todėl tai tikrai nėra tik estetinė problema, negydomas nagų grybelis dažnai plinta į kitus nagus, aplinkinę padų, delnų odą. Tai lyg budintis infekcijos židinys, kuris esant kitoms palankioms sąlygoms, pvz. imunosupresija, širdies ir kraujagyslių sistemos ligos, kitos lėtinės odos ligos, gali turėti rimtų komplikacijų“, – pasakoja medikas.

Pasak T. Raudonio, nagų grybelinės infekcijos paplitimas tarp lyčių skiriasi mažai, tačiau daug dažniau serga vyresni suaugę žmonės, o paplitimas populiacijoje, priklausomai nuo amžiaus grupių, gali svyruoti nuo 2 iki net 40 proc. Taip pat daug dažniau pažeidžiami kojų nagai.

Pirmuosius požymius sutrukdo pastebėti ilgalaikis lakavimas

Tuo tarpu gydytoja dermatovenerologė Rasa Aurelija Vankevičiūtė sako, jog vaikams nagų grybelinės infekciios nėra dažnos, jos kur kas dažniau vargina žmones, kurie dėl darbo arba laisvalaikio daug laiko kontaktuoja su drėgme: dėl profesijos – maisto pramonė, floristika, žemės ūkis, ligonių slaugymas arba dėl hobių, pavyzdžiui vandens sportas.

Medikės teigimu, moterys dažnai pirmųjų nagų grybelio požymių nepastebi dėl atliekamo ilgalaikio nagų lakavimo, kuris paslepia nago plokštelės pokyčius, o manikiūristės, atlikdamos manikiūrą, ne visada informuoja apie pakitusius nagus. Vyrai dažnai nekreipia dėmesio įtapusius trapiais ir pageltusius nagus, tai lemia, jog dažnai pacientai kreipiasi pas gydytojus tada, kai pažeistas nebe vienas nagas, tačiau visi rankų ir kojų nagai, arba kai apsilankyti pas gydytoją ima raginti šeimos nariai, kurie bijo apsikrėsti grybeline infekcija.

„Labai svarbu suprasti, kad jeigu žmogus yra vyresnio amžiaus, lėtinis infekcijos židinys, toks kaip grybelinė infekcija, nuolat dirgina ir taip nusilupusią imuninę sistemą taip ją dar labiau nualindamas“, – kalba pašnekovė.

Vasarą apsikrėsti – kur kas lengviau: pataria, kaip to išvengti

Pasak T. Raudonio, vasarą mes dažniau avime atviresnę avalynę, vaikštome basi, todėl natūraliai ir užsikrėsti nagų grybeliu yra lengviau. Dažniausios užsikrėtimo vietos, sako gydytojas – viešos erdvės, kur žmonės būna be avalynės: pliažai, baseinai, pirtys, sporto klubai, infekuotos draugų ar šeimos narių šlepetės ir avalynė:

„Grybelio sporos yra labai atsparios aplinkos poveikiui, aplinkoje gali išgyventi net keletą mėnesių, esant kontaktui su oda, kurios paviršiuje yra mikroįtrūkimų, užsikrėsti itin paprasta. Šie odos mikroįtrūkimai lengvai atsiranda daug vaikštant smėliu, taip pat kojoms prakaituojant, kai dėvima netinkama avalynė.“

Pagrindinis patarimas vengiant užsikrėsti – niekur nevaikščioti basomis. Jei visgi teko prasieiti basomis, dermatovenerologas pataria po kiekvieno pasivaikščiojimo dezinfekuoti kojas ir nagus kojoms skirtu dezinfekantu: „Tokio neturint, tinkamas ir visų dabar turimas, kurį kasdien naudojame rankoms. Taip pat reikėtų vengti padidinto kojų prakaitavimo, stengtis palaikyti sausą odą. Jei kojos dažnai prakaituoja, reikėtų reguliariai dezinfekuoti ir avalynę, nenešioti kasdien tos pačios avalynės.“

R. A. Vankevičiūtė taip pat pataria nepamiršti po svečių apsilankymo išskalbti jų naudotas šlepetes karštame vandenyje ir jas dezinfekuoti. Tiek pėdų, tiek nagų grybeliu galima užsikrėsti ir namie, jei prieš tai bute basas per grindis ar kiliminę dangą vaikščiojo grybeline infekcija sergantis žmogus.

Atsakingai pasirinkite grožio procedūrų salonus

„Užsiimant veikla, kurios metu nagų grybelio rizika yra padidinta, pėdas, rankas bei nagus galima ne tik dezinfekuoti, tačiau ir naudoti kosmetikos priemones, skirtas nagams apsaugoti nuo grybelio. Tai dar nėra vaistai, tačiau įvairūs aliejai ir purškiami aerozoliai, kurie pasižymi priešgrybeliniu poveikiu. Jie yra per silpni, kad veiktų kaip gydymas, tačiau pakankami, kad padėtų kaip prevencijos priemonė“, – kalba medikė.

Viena iš vietų, kur dar galima užsikrėsti grybeliu – manikiūro ir pedikiūro salonai, jei prieš kiekvieną klientą nėra tinkamai paruošiami ir dezinfekuojami darbo įrankiai, todėl, anot R. A. Vankevičiūtės, labai svarbu rinktis atsakingai į savo darbą žiūrinčius ir salonuose dirbančius specialistus.

Anot medikų, pirmieji požymiai nagų grybelio požymiai – nago spalvos pokyčiai ir nago atšokimas nuo guolio. Jiems atsiradus, kai pažeidimas apima mažiau nei trečdalį nago plokštelės paviršiaus, efektyvūs vaistinėse parduodami nereceptiniai preparatai nuo grybelio. Jei pažeidimai apima daugiau kaip 3 nagus ar daugiau kaip trečdalį nago – derėtų kreiptis į gydytoją dermatovenerologą. Daugiau informacijos apie taisyklingą nagų, odos ir plaukų priežiūrą galima rasti gydytojų Instagram paskyroje @dermatologai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)