Eiti į lauką ar likti viduje?

„Džiaukitės, kad Vilnius yra toks žalias miestas“, – šį komplimentą ištaria ne vienas pirmą kartą sostinėje apsilankęs turistas. Iš tiesų net ir miesto centre galima surasti žalią kampelį, kuriame išėjus per pietų pertrauką smagu nuo ekranų pailsinti akis ir suvalgyti iš namų atsineštą pietų dėžutę. Koks yra skirtumas tarp pietų pertraukos gamtoje ir pietavimo kavinėje ar biuro virtuvėje, teiraujamės Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ specialistės Ievos Černiauskaitės: „Tiesioginių tyrimų, susijusių su pietų pertraukos praleidimu skirtingose erdvėse (patalpoje ar lauke) kol kas nėra atlikta, tačiau ne vienas mokslinis tyrimas atrado teigiamą ryšį tarp praleisto laiko lauke, fizinio aktyvumo ir psichinės sveikatos. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras teigia, jog laikas, praleistas lauke, apskritai pagerina žmogaus tiek fizinę, tiek emocinę savijautą, mažina stresą. Tai ypač svarbu darbo metu, kuomet pakeičiama aplinka, daromos pertraukos darbo metu, atsitraukiama nuo monitorių. Primenu, kad karštomis dienomis būtina išgerti 6–8 stiklines vandens ir būnant lauke pasirūpinti apsauga nuo tiesioginių saulės spindulių, tai – tinkama apranga ir galvos apdangalas, plataus apsauginio spektro nuo saulės kremai su SPF15 ir kita“.


Pamėgtos ir dar neatrastos žaliosios erdvės

Vilniečių labiausiai pamėgtos ir lankomos žaliosios Vilniaus zonos – Bernardinų sodas ir miesto žaliaisiais plaučiais vadinamas Vingio parkas. Šios vasaros atradimu daugeliui vilniečių tapo Kūdrų parkas, kuriame eksponuojama šiuolaikinės skulptūros darbų paroda. Naujausia vieša žalia erdvė Vilniuje – ką tik po rekonstrukcijos atvertas Reformatų sodas. Atsižvelgus į gyventojų išreikštas pastabas, nuspręsta išsaugoti daugiau medžių, atsisakyta sodo aptvėrimo, takeliams parinkta kieta danga. Gyventojų pastangomis iki šiol nepakitęs išsaugotas gausiai medžiais apaugęs Sapiegų parkas. Daugeliui vilniečių vis dar neatrastas yra Linkmenų gatvėje esantis Neries senvagės parkas, kuris yra moderniai sutvarkytas buvusioje apleistoje Šnipiškių teritorijos dalyje.

Privačios iniciatyvos taip pat vis dažniau atveria savo kiemus ir terasas miesto gyventojams. Štai šalia MO muziejaus yra skulptūrų ekspozicija po atviru dangumi bei prisėsti viliojanti jauki žalia erdvė su suoliukais. Ypatingas vaizdas atsiveria nuo šalia Lukiškių aikštės esančios Live Square terasos. Čia užkilti ir pailsėti įrengtose laisvalaikio erdvėse gali visi Vilniaus miesto gyventojai ir jo svečiai. Paminėti verta ir netoli Baltojo tilto esančią Swedbank terasą, kuri miestiečiams atvira visus metus, o ypač didelio jų dėmesio susilaukia žydint sakuroms. Stilinga žalioji erdvė visų vilniečių reikmėms atidaryta ir „Park Town“ verslo komplekse.

Vingio parkas

Ar prigis tradicija pietauti ir piknikauti mieste?

Visuomenės sveikatos specialistė Ieva Černiauskaitė sako, kad pietavimo gryname ore tradicija turi didelių šansų ilgam prigyti miestiečių dienotvarkėse: „Beveik kiekviename miesto mikrorajone galima rasti žaliąją erdvę (parką, skverą), pritaikytą piknikavimui ar poilsiui, kuriame prižiūrima teritorija, pjaunama žolė, pastatyti suoliukai, šiukšliadėžės ar net biotualetai. Jeigu nėra patinkančios vietos šalia, Vilniaus susisiekimo infrastruktūra yra tam palanki – galima greitai nuvykti viešuoju transportu, paspirtuku, nuomojamu automobiliu ar dviračiu iki mėgstamos vietos. Miestų parkai ir žaliosios erdvės yra prižiūrimos, atnaujinamos, lengvai pasiekiamos. Jas taip pat lengva pasiekti maisto pristatymo paslaugų teikėjams, šalia jų dažniausiai įsikūrusios kavinės prekiaujančios gėrimus, užkandžius ar jau paruoštą sveiką maistą.

Turime tikrai daug poilsio ir piknikų tipui tinkamų erdvių, vienos populiariausių – Baltojo tilto pievelė, Neries krantinė, Vingio parkas, Tuskulėnų rimties parkas; Bernardinų sodas; Lukiškių aikštė; Stalo kalnas; Ozo parkas; Misionierių sodai; Jomanto parkas; Liuteronų sodas arba Santuokų rūmų parkas; Pasakų parkas; Neries senvagės slėnis. Populiariausios vietos yra miesto centre, kur ir įsikūrusi didelė dalis biurų, atstumai Vilniuje taip pat dėkingi, galima lengvai pasiekti tiek ir pėsčiomis. Manau, šiltuoju metų laiku gali prigyti tokios pietų pertraukos gamtoje tradicijos, nes ypač po karantino žmonės išsiilgę būti kartu, tam dažniausiai pasirenkamos erdvės yra laukas dėl saugumo, gryno oro, lengvesnio atstumų išlaikymo“.


120 minučių per savaitę

Kokybiškai pailsėti per pietų pertrauką, pabūti gryname ore ir skaniai pavalgyti – misija įmanoma. Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ Bendrojo ugdymo įstaigų visuomenės sveikatos priežiūros skyriaus koordinatorė Ieva Černiauskaitė sako, kad viename populiariausių pasaulyje tarpdisciplininių mokslo žurnalų „Nature“ 2019 metais publikuotame tyrime padaryta išvada, jog teigiamas poveikis žmogaus fizinei ir psichinei sveikatai juntamas būnant lauke nuo 120 minučių per savaitę, skaičiuojama, kad apytiksliai, norint pajusti naudą, per dieną reikėtų atviroje erdvėje būti nuo 17 iki 43 minučių per dieną. „Mano nuomone, vilniečiai šią rekomendaciją įvykdo bene kiekvieną dieną ir tuo tikrai galime pasidžiaugti“, – sako specialistė.