„Agurkai išties yra viena mėgstamiausių pirkėjų daržovių, be jų neįsivaizduojame ir vasarą simbolizuojančių šaltibarščių ar kitų gaivių patiekalų. Agurkų pardavimai piką pasiekia birželio ir liepos mėnesiais. Lyginant su praėjusiais metais, šiemet šiltuoju metų laiku trumpavaisių agurkų paklausa išaugo net apie 10 proc. Padidėjusiems agurkų pardavimams įtakos galėjo turėti ir Lietuvą užklupę rekordiniai karščiai. Pavyzdžiui, liepos mėnesį per savaitę mūsų prekybos tinkle nuperkama net 30 tonų agurkų“, – pranešime spaudai teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Mėgstami daugelyje šalių

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad agurkai – puikus užkandis norinti atsigaivinti karštą vasaros dieną.

„Lietuvoje agurkai vertinami ir mėgstami. Dažniausiai karštą dieną jie valgomi vieni, taip pat tradiciškai juos galima gardinti medumi, valgyti su grietine arba dėti į šaltibarščius. Be to, agurkų griežinėlius užsidėjus ant veido – atgaivinama ir oda“, – teigia J. Sabaitienė.

Agurkas
Kaip teigia ekspertė, agurkus mėgsta ne tik lietuviai. Jie yra taip mėgstami, kad net turi savo dieną ir net ne vieną. Agurkai – itin dažnas ingredientas įvairiausių šalių virtuvėse. Pavyzdžiui, Azijoje ši daržovė dedama į įvairias salotas, taip pat ir lengvai marinuojama. Graikai agurkus naudoja tradicinėse graikiškose salotose bei ikoniškame tadziki padaže. Artimųjų rytų gyventojai šviežių agurkų lazdeles derina su tradicine savo humuso užtepėle. Slavų šalyse agurkai patiekiami su grietine arba yra rauginami.

Agurkai taip naudojami ir įvairiausių gėrimų: glotnučių, limonadų ar kokteilių gamyboje, be to, keliais agurko griežinėliais galima pagardinti ir vandenį – taip jis įgaus gaivaus ir šviežio skonio.
Agurkai priklauso tai pačiai šeimai kaip ir moliūgai, melionai ir arbūzai. Jie mėgsta šilumą ir drėgmę, todėl paprastai yra sodinami vasaros pradžioje. Jų vaisiai nuo pasodinimo užauga per 50–60 dienų.

Nors agurkai kilo iš pietų Azijos, tačiau šiuo metu ši daržovė yra auginama bene visuose žemynuose. Kol pasiekė Europą, Azijoje agurkai buvo auginami mažiausiai 3000 metų. Istoriniai šaltiniai rodo, kad agurkai IX amžiuje buvo auginami jau ir Prancūzijoje, XIV amžiuje Anglijoje, o XVI amžiaus viduryje ši daržovė pasiekė ir Šiaurės Ameriką.

Papildo organizmą skysčiais, gaisus vitaminais

J. Sabaitienė sako, kad agurkuose yra ypatingai mažai kalorijų. 104 g, viename puodelyje pjaustyto agurko jų rasti galima vos 16. Be to, agurkuose yra daug vandens, kuris padeda palaikyti normalų skysčių kiekį kūne. Agurkų vartojimas padeda normalizuoti kraujospūdį. Juose gausu maistinių medžiagų, kurios apsaugo nuo įvairių sveikatos problemų, tokių kaip rūgštingumas, astma, artritas, podagra ir egzema.

Agurkuose taip pat yra antioksidantų, kurie neleidžia kauptis kenksmingiems laisviesiems radikalams ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką. Agurkuose taip pat galima rasti ir organizmui taip reikalingų geležies bei fosforo. Be to, jų vartojimas gerina ir širdies veiklą, gražina odą, dėl agurkuose esančio vitamino K stiprėja kaulai.

J. Sabatienė siūlo agurkų nepamiršti įtraukti ir į kasdienę savo mitybą ir dalijasi keliais ypatingais receptais.

Lengvai parauginti, vasariški agurkai

Jums reikės:

Šviežių agurkų
Saujelės krapų
Šaukštelio druskos
Kelių skiltelių česnako

Pagaminimas:

Pirmiausiai reikėtų agurkus išilgai supjaustyti. Tuomet susmulkinti česnaką ir šviežius krapus. Galiausiai viską sudėti į maišelį, įdėti druskos ir gerai sukratyti. Agurkus su visu maišelių patalpinti į šaldytuvą ir valgyti po kelių valandų.

Agurkų, arbūzų ir fetos salotos

Jums reikės:

4 puodelių kubeliais supjaustyto arbūzo
2 puodelių griežinėliais supjaustytų agurkų
Didelės saujos supjaustyto fetos sūrio
1 valgomojo šaukšto kapotų mėtų
1 valgomojo šaukšto smulkinto baziliko
Laimo sulčių
Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų
Šlakelio alyvuogių aliejaus

Pagaminimas:

Į didelį dubenį sudėkite arbūzą, agurką, fetą, baziliką ir mėtas. Viską apliekite šviežiai spaustomis laimo sultimis, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų – gerai išmaišykite.

Agurkų limonadas

Jums reikės:

500 g agurkų
7 vnt. citrinų
5 a. š. agavų sirupo
400 ml gazuoto vandens

Pagaminimas

Agurkus nulupkite ir sutrinkite maisto smulkintuvu. Agurkų minkštimą nusunkite per smulkų sietelį ar audinio skiautę. Išspauskite citrinas ir sumaišykite su agurkų sultimis. Pagardinkite agavų sirupu, įpilkite gazuoto stalo vandens ir išmaišykite. Patiekite su daug ledo ir šviežių agurkų griežinėliais. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)