Kaip praneša Lietuvos hidrometeorlogijos tarnyba, dėl šiomis dienomis išaugusios miškų gaisringumo rizikos gyventojai turėtų nepamiršti laikytis atsargumo.

Didesnę gaisringumo riziką lemia sausas, tvankus oras, ir pažymėtina, kad kai kuriuose Lietuvos regionuose šį mėnesį išvis nebūta kritulių.

„Dalyje Lietuvos (Kupiškis, Panevėžys, Rokiškis ir Zarasai) šį mėnesį kol kas visai nelijo, todėl dėl karštų orų ir drėgmės trūkumo tose vietovėse fiksuojamas didelis miškų gaisrų pavojus“, – įspėja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Nurodoma, kad liepos 14–15 d. vyraus trečios (vidutinis) ir ketvirtos (didelis), o Utenos apskrityje kai kur bus penktos klasės (labai didelis) miškų gaisringumas.
Liepos 13 d. paskelbtas gaisringumo žemėlapis

Trečios klasės miškų gaisringumas reiškia, kad sąlygos gaisrams kilti yra vidutiniškai palankios (tikimybė 10-30 proc.), todėl gali kilti vidutiniai žemutiniai gaisrai. Ketvirtos klasės gaisringumas pasižymi palankiomis sąlygomis gaisrams kilti (tikimybė 30-60 proc.), todėl gali kilti žemutiniai gaisrai, kurie pereina viršūninius gaisrus.

Tuo metu penkta klasė reiškia itin palankias sąlygas gaisrams kilti (tikimybė siekia 100 proc.), todėl kyla žemutinių gaisrų, galinčių pereiti į viršūninius gaisrus, rizika.

„Todėl būkite labai atsargūs būdami miške ar netoli jo. Saugokime gamtą ir nesudarykime sąlygų įvykti nelaimei“, – skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Šiomis dienomis nusprendus apsilankyti miške, svarbu nepamiršti priešgaisrinės miškų apsaugos reikalavimų – laužus kūrenti tik tam skirtose stovyklaviečių laužavietėse, miške nepalikti neužgesintų laužų, degtukų, nuorūkų.

Šių reikalavimų pažeidimas pagal Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodeksą užtraukia įspėjimą arba 30-50 eurų baudą, o sukėlus miško gaisrą dėl neatsargaus elgesio su ugnimi gresia 560-1200 bauda.

Pastebėjus įsiplieskusį gaisrą, gyventojų prašoma apie tai pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)