Ilsėdamiesi žmonės dažnai netenka kontrolės, padaugina svaigiųjų gėrimų, elgiasi spontaniškai ir neapgalvotai. Tą geriausiai galėtų patvirtinti ne vienerius metus populiariausių šalies kurortų maitino įstaigose dirbantys padavėjai. Tai – žmonės, kurie gali papasakoti įvairiausių kurioziškų ar net labai bauginančių istorijų, mat jie savo klientus pamato visokius – pernelyg atsipalaidavusius, ieškančius vasaros nuotykių ar trokštančius nemokamai paatostogauti.

Savaitgalis Palangoje

Keisti klientų pageidavimai

Kaunietė Asta į Lietuvos pajūrio sostinę – Palangą šiemet dirbti atvyko jau šeštąjį kartą. Viename didžiausių miesto restoranų mergina dirba vyr. padavėja, nors yra save išbandžiusi ir virtuvėje ruošiant užkandžius bei pilstant gėrimus už baro. Asta pasakoja, kad kurioziškų ir netikėtų situacijų jos darbe per tiek metų įvyko daugybė.

„Jau visai nestebina, kai alkoholio padauginę klientai prašo įvairiausių paslaugų. Pavyzdžiui, prieš keletą metų aptarnavau vaikiną su mergina, kurie susipažino Basanavičiaus gatvėje merginai pardavinėjant rožes. Vyrukas nupirko visas jos turėtas gėles, griebė gėlių krepšį ir įmetė jį į upę. Tuomet jie atėjo į restoraną ir man juos aptarnaujant papasakojo susipažinimo istoriją. Viskas pakrypo keista linkme, kuomet mergina pradėjo verkti, kad ją atleis iš darbo už krepšio dingimą, o vaikinas man pasiūlė 100 eurų už tai, jei gausiu naują krepšį. Kadangi turėjau pažįstamą, kuris taip pat pardavinėjo rožes Basanavičiaus gatvėje, pasiūliau jam parduoti jo krepšį, o pelną pasidalinti pusiau. Kuomet merginai atnešėme naują krepšį, ji atsistojo, susirinko visas jai dovanotas gėles, krepšį ir išėjo atgal į darbo vietą prekiauti, palikusi vaikiną visai nukabinusį nosį. Pastarasis iš liūdesio padaugino svaigiųjų gėrimų ir iki užsidarant restoranui garsiai skundėsi, kokios visos moterys blogos ir kaip sunku surasti tikrąją meilę“, – pasakoja padavėja.


Mergina prisimena, kad keistų pageidavimų dažnai turi užsieniečiai, atvykę pailsėti į Lietuvos kurortus.

„Pavyzdžiui, kartą vienas vyras tiek padaugino, kad prašė manęs suvesti jo bankinės kortelės PIN kodą, mat pats nebematė skaitmenų atsiskaitymo aparate. Taip pat yra tekę aptarnauti merginas, kurios sakė sumokės, jei parnešiu joms rūkytos žuvies iš Basanavičiau gatvės prekiautojų“, – prisimena padavėja.

Nuotykių ieškotojai – kasdienybė

Ramesniame kurorte – Šventojoje dirbusi Ramunė pasakoja ne tokias kurioziškas istorijas. Mergina šiuo metu padavėja nebedirba. Sako, kad šio darbo „atsikando“ per ketverius metus ir dabar nesinori nė važiuoti poilsiauti į Lietuvos pajūrį, mat jis jai asocijuojasi su alkoholio padauginusiais ir labai daug sau leidžiančiais lietuviais.

Savaitgalis Palangoje

„Viena iš įsimintiniausių istorijų, kurią verta papasakoti, atsitiko metais, kuomet litą pakeitė euras. Atsimenu, buvo didelė baimė dėl klientų paliekamos „arbatos“, kaip žmonės skaičiuos pinigus ir pan. Aptarnavau užsienietį, kuris sėdėjo vienišas ir labai mane kalbino. Kadangi rusiškai kalbu gerai, vis priėjusi persimesdavau keliomis mandagiomis frazėmis. Vakarui įsibėgėjant turistas vis labiau girto, o tada pasiūlė man 1000 eurų už naktį praleistą su juo. Žinoma, atsisakiau, o jis susimokėjęs ir nusivylęs išėjo namo. Tik nuėjusi tvarkyti jo staliuko pamačiau, kad jis paliko net 300 eurų „arbatos“. Man tai atrodė didžiuliai pinigai. Kitą dieną jis grįžo į restoraną, susirado mane ir klausė ar nepersigalvojau. Bandžiau jam grąžinti tuos vakar paliktus pinigus, tačiau jis jų nepaėmė ir vėl nusivylęs išėjo“, – pasakoja pašnekovė.

Buvusi padavėja pasakoja, kad vienos nakties nuotykių ieškotojų pasitaikydavo ir tarp garsių šalies muzikos atlikėjų. Pasak jos, restorane, kuriame ji dirbo, vykdavo vakaro programos, kurių metu pasirodydavo įvairūs dainininkai.

„Būdavo tokių, kurie dar iki pasirodymo išgerdavo ne vieną taurelę stipriųjų gėrimų, o į sceną žengdavo neblogai įkaušę. Su kolegomis juokaudavome, kad yra etatinių atlikėjų, kurie net ir turėdami žmonas, kiekvieną vakarą po programos išeina vis su skirtinga gerbėja, o ryte į restoraną grįžta tais pačiais drabužiais ir iš tolo jaučiamu alkoholio kvapeliu“, – dalinasi mergina.

Savaitgalis Palangoje

Lietuvos žvaigždučių įgeidžiai

Kadangi į šalies pajūrį koncertams ir atostogoms vasarą suvažiuoja ir žinomi žmonės, buvęs padavėjas Mindaugas pasakoja istorija, kuri jį smarkiai sukrėtė.

„Aptarnavau didelę kompaniją jaunimo, kurie gėrė alų, valgė keptą duoną ir daug rūkė. Pamenu, viena mergina sėdėjo su kapišonu, kepure ir labai susigūžusi, akivaizdžiai matėsi, kad nenori būti atpažinta kitų restorano klientų. Kuomet kompanija linksmai pavakarojo ir atėjo metas susimokėti už vaišes, toji mergina, kuri buvo su kapišonu, manęs paklausė ar nepritaikysime jiems nuolaidos. Kadangi restorane jokios nuolaidų sistemos nebuvo, jai taip ir pasakiau. Tada ji demonstratyviai nusiėmė kapišoną, kepurę ir paklausė manęs ar aš nežinau, kas ji yra, kad ji – garsiausia šalies sportininkė. Pamenu, labai pasimečiau, tačiau pasakiau, kad jokių nuolaidų netaikysime. Mergina su visa kompanija labai pasipiktinę išėjo“, – pasakoja Mindaugas.

Pasak jo, aptarnauti žinomus žmones jam nebūdavo malonu. „Pavyzdžiui, kažkodėl dainininkams ir atlikėjams atrodydavo, kad jei pasirodo restorane, vadinasi jiems priklauso ir nemokami alkoholiniai gėrimai. Ne vienas labai supyko, kuomet atnešiau sąskaitą už prieš koncertą išgertą alkoholį.
Savaitgalis Palangoje

Apgaulinga išvaizda

Justė – ilgametė padavėja, kuri turi patirties dirbant didžiausiose Palangos kavinėse. Mergina pasakoja, kad dabar ją apgauti – labai sunku, tačiau yra buvę atvejų, kuomet jai pačiai teko apmokėti klientų gėrimus ar net gausius pietus.

„Pamenu, aptarnavau puikai atrodančias paneles. Merginos buvo išties pasipuošusios – priaugintomis blakstienomis, ilgais, šviesiais plaukais, firminiais drabužiais. Nuo jų tiesiog skriejo brangių kvepalų šleifas. Jos buvo nepaprastai malonios ir mandagiai bendravo. Gėrė kokteilius, valgė picas. Atnešus joms apmokėti sąskaitą, jos vis mane kalbino ir paklausė ar rūkau. Atsakiau teigiamai, o jos pasakė, kad niekur neskuba, galiu nueiti parūkyti, o kuomet grįšiu jos atsiskaitys kortele, taip jų stalo neužims kiti žmonės ir galėsiu atsikvėpti. Išėjau galvodama, kad retai pasitaiko tokios malonios klientės. Grįžusi, žinoma, jų neradau, ant stalo gulėjo tik neapmokėta sąskaita“, – patirtimi dalinasi padavėja.

Pasak jos, dirbdama pajūryje ji įsitikino – niekada negalima pagal knygą spręsti iš jos viršelio. Dažnai pasitaiko situacijų, kuomet visiškai paprastai atrodantys žmonės valgo pačius prabangiausius patiekalus ir palieka gausius arbatpinigius, o neretai pasitaiko ir situacijų, kuomet prabanga dvelkiantys poilsiautojai užsisako cepelinų ir alaus, o atneštą grąžą susirenka iki paskutinio cento.

Visi kalbinti padavėjai įsitikinę, kad aptarnauti poilsiautojus – sunkus darbas, reikalaujantis jėgų ir ištvermės. Šios profesijos atstovai Lietuvos kurortiniuose miestuose susiduria su įvairiausiomis netikėtomis situacijomis. Nors būna sudėtingų dienų, pašnekovai pripažino, kad tai – ugdo ir suteikia gyvenimiškų pamokų, kurios prisideda prie jauno žmogaus asmenybės formavimosi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)