Alus pakeitė vandenį

Aludarių dienos tradicija skaičiuoja kone 1,5 tūkst. metų. Prieš šį laiką, VI–VII amžiuje, tuometinėje Austrazijos karalystėje, kurią šiandien sudaro teritorija nuo vakarų Vokietijos iki Prancūzijos šiaurės, gyveno šv. Arnoldas. Jis dar žinomas kaip šv. Arnulfas iš Metzo ir yra vadinamas žinomiausiu aludarių globėju.

Liepos 18-oji yra šv. Arnoldo vardadienis, todėl šventė rengiama šią dieną, tačiau „Volfas Engelman“ savo bičiulius šiemet švęsti kviečia anksčiau – liepos 16-ąją, penktadienį. Savaitgalio pradžia, renginio organizatorių teigimu, pati tinkamiausia Aludarių dienai.

Tuo tarpu žymiausia šventės globėjo frazė, garsi iki šių dienų, ragina „Gerti alų, o ne vandenį“. Ją šventasis ištarė siekdamas apsaugoti savo parapijiečių gyvybes. Susirūpinęs geriamojo vandens kokybe, šv. Arnoldas perspėjo pastarojo nevartoti, antraip, manė aludarių globėjas, galima susirgti pražūtingomis ligomis. Todėl jis pasiūlė išeitį. Šv. Arnoldas buvo įsitikinęs – alui gaminti verdamas vanduo yra daug švaresnis ir labiau apdorotas. Dėl to jo globojamas gėrimas tapo saugesne alternatyva.

Aludarių diena

Nors šis šventasis vadinamas žymiausiu aludarių globėju, pastarųjų bažnytiniai šaltiniai mini ir daugiau. Tai – šv. Matas, šv. Augustinas iš Hipo, šv. Lukas gydytojas, šv. Armandas ir net šv. Nikolas, kurį geriau žinome Kalėdų Senelio vardu. Ne toks žinomas, bet ne mažiau stebinantis faktas, kad visi jie, prieš tapdami apaštalais, buvo ne kuo kitu, o smuklininkais.

Kiekvienos tradicijos – unikalios

Mintis Aludarių dieną švęsti moderniai kilo 2008-aisiais JAV žurnalistui Jay Brooks. Jis daug rašė apie alų, o žurnalas „Beer&Brewer Magazine“, įkvėptas rašytojo, nusprendė šventę paskirti kilniam tikslui. Tuomet buvo pradėtas rinkti geriausias vietinis aludaris, o šią progą papildė dar viena graži tradicija.

Aludarių dieną visame pasaulyje kviečiama skanauti vietos bravoro alų, apkabinti mylimiausią jo gamintoją ir pakelti tostą į pastarojo sveikatą. Be to, pavyzdžiui, Australijoje šventė turi ir savo atskirą filosofiją. Tądien puoselėjama idėja, kad alaus reiktų gerti mažiau, bet jį rinktis kokybišką. Tai – dėmesio skoniui, tradicijoms ir savitai kultūrai misija.

Tačiau tai – tik dalis Aludarių dienos minėjimo ypatumų. Tądien taip pat iškilmingai atidaroma alaus statinė, o kiekviena šventė turi ir unikalias, tik ją rengiančio bravoro tradicijas. Pastarąsias jau ketverius metus puoselėja ir „Volfas Engelman“.

Aludarių diena

Aludariai stengiasi, kad kiekviena šventė paliktų savo ženklą. Todėl pirmaisiais jos organizavimo metais buvo pasodinta Botanikos sodo kolekcinių lietuviškų apynių alėja. Antrajai Aludarių dienai gatvės meno dailininkas Žygimantas Amelynas dekoravo sieną prie „Volfas Engelman Studijos“ Kauno senamiesčio vaizdais. Pernai bravoras kauniečius ir miesto svečius nustebino tiesiai iš reklamos kolonų bėgančiu nealkoholiniu alumi. Juo buvo vaišinami miesto gyventojai ir svečiai. Taip pat per praėjusią šventę surengta „Virtuali Nacionalinė nealkoholinio alaus degustacija“, pritraukusi daugiau nei 130 tūkst. žiūrovų.

Šiemet „Volfas Engelman“ ūgtelėjo dar labiau ir liepos 16-ąją ruošia staigmeną Kaunui ir visai Lietuvai – didžiausią koncertą bravoro istorijoje. Jį tiesiogiai transliuos LNK televizija. Į Aludarių dieną atvyksta ryškiausios scenos žvaigždės: „G&G Sindikatas“, šiųmetės „Eurovizijos“ pasididžiavimas „The Roop“, DJ Jovani ir Jessica Shy, Jurgis Brūzga.

Šventės organizatoriai primena, kad renginys bus nemokamas, tačiau visiems jo dalyviams prireiks galimybių paso. Jį turėti tikrai verta, nes „Volfas Engelman“ kviečia savo bičiulius iš visos Lietuvos ne tik paminėti Aludarių dieną. Bravoras žada tikrą vasaros nuotykį, kurį visada lydi unikalios patirtys, pačios pozityviausios emocijos ir nepamirštami prisiminimai. Tai, kuo Aludarių diena Kaune garsėja jau ne vienerius metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)