Meteora


Meteora yra viena gražiausių lankytinų vietų Graikijoje, apie kurią galbūt niekada negirdėjote. Ši unikali vieta - tai 9-ojo amžiaus vienuolynų kompleksas, pastatytas ant masyvių uolų 300 metrų aukštyje. Šiandien Meteoroje yra likę 6 vienuolynai. Vienuolynai tokie įspūdingi, kad yra įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Prieš 60 milijonų metų susiformavęs Meteoros kraštovaizdis yra vienas unikaliausių ir gražiausių visoje Graikijoje.

Kaip patekti į Meteorą: Iš Atėnų į Meteorą, kuris yra Tesalijos regione, prie Kalambakos miesto, galima nuvykti autobusu, traukiniu ar automobiliu. Keliautojai rekomenduoja patiems išsinuomoti automobilį, nes tai pats geriausias būdas apvažiuoti Meteorą ir sustoti bet kurioje iš daugybės apžvalgos aikštelių. Jeigu norite nesutikti tiek turistų, kurie atvyks autobusais, vykite kaip galite anksčiau, prieš jiems pajudant į vietą.

Santorini


Viena įspūdingiausių vietų aplankyti Graikijoje vienareikšmiškai yra Santorinio sala. Nei viena kelionė į Graikiją nebūtų baigta be apsilankymo šioje užburiančioje, vienoje garsiausių ir gražiausių salų visoje šayje. Kur bepasisuksi - balti namai ir mėlyni kupolai, įsitaisę aukštai ant jūros uolų, o iš apačios žvilgčioja turkio spalvos vandenys. Jeigu turite galimybę – likite saloje nakčiai, saulėlydžiai čia nuostabūs.

Nuo vienos salos galo iki kito apie 30 km. Žymiausi miesteliai – Firos ir Oios. Daugiausiai žmonių būna liepos ir rugpjūčio mėnesiais, vietiniai sako, kad gražiausia čia pavasarį. Jeigu vykstate dienai su mažu vaiku, geriau turėkite nešynę, negu vežimėlį, nes gatvelės siauros, akmenuotos ir bus labai nepatogu jį nešiotis.

Santorinio sala turi juodojo smėlio, raudono ir auksinio smėlio paplūdimius. Vienas gražiausių salos paplūdimių yra Raudonojo smėlio paplūdimys.

Kaip patekti į Santorinio salą: Dažniausiai į salą atvykstama iš Kretos greitaisiais keltais (3-4 val.) ir katamarais (apie 2 val.) Galima atskristi iš Atėnų.

Kosta Navarino


Nors Graikijos salos yra laikomos vienos iš geriausių vietų Graikijoje aplankyti paplūdimius, Peloponeso regiono pietvakariniame kampe esantis Kosta Navarino varžosi su geriausiomis jų. Mesinijoje, krištolo skaidrumo Jonijos jūros vandenyse, ši mažai žinoma vieta yra būtina pamatyti Graikijoje, kurioje susipynusi istorija ir gamtos grožis. Mesiniją supa prabangūs kurortai, alyvmedžių giraitės ir vaizdingi kaimai.

Voidokilia paplūdimys, panašus į graikų raidę Omega, yra legendų vieta, vienas gražiausių paplūdimių visoje Graikijoje.

Kaip patekti į Kosta Navarino: 3 valandos kelio automobiliu nuo Atėnų.

Zante (Zakynthos)


Zante yra viena iš septynių Jonijos salų. Ji yra žinoma kaip viena iš geriausių naktinio gyvenimo vietų Graikijos salose. Tačiau saloje yra nemažai ką pasiūlyti besidomintiems istorija, mėgstantiems paplūdimius ( čia jie fantastiški), o taip pat dievinantiems tradicinį graikų maistą. Saloje galima pamatyti nykstančių Caretta Caretta vėžlių ir kitų gyvūnų rūšių.

Vienas iš unikaliausių dalykų, kuriuos galima pamatyti Zante, yra Navagio paplūdimys - dar žinomas kaip laivo katastrofos paplūdimys. Iš viršaus pamatysite baltą smėlio paplūdimį, kurį supa uolos.

Norintiems ramesnio poilsio puikiai tinks Gerako smėlio paplūdimys. Su nuostabiais jūros urvais ir krištolo skaidrumo vandenimis Zante yra populiari alternatyva populiaresnėms Graikijos vietoms, tokioms kaip Kreta ar Santorinio sala.

Kaip patekti į Zante: Yra skrydžių iš Atėnų, Korfu, Salonikų, Kefalonijos (yra ir keltas). Galima atvyti ir autobusu ar automobiliu iš Atėnų, Salonikų ir kt.

Atėnai


Graikijos sostinė – tai senovinių griuvėsių mišinys, derantis prie kasdienio žmonių gyvenimo. Be žymiojo Akropolio, yra keletas puikių vietų, kurias galima pamatyti Atėnuose, tai – Senovės Agora, Herodes Atticus teatras, Hefaisto šventykla.

Nacionalinis archeologijos muziejus - puiki stotelė norint sužinoti viską apie graikų mitologiją ir istoriją bei nepraleisti progos pamatyti ir Dzeuso šventyklos.

Atėnai turi viską: istoriją, kultūrą, maistą, gerą energetiką, aktyvų naktinį gyvenimą. Be senovinių griuvėsių, išsibarsčiusių visame mieste, Atėnuose yra vaizdingų rajonų, įskaitant gražius neoklasikinius pastatus ir balkonus, perpildytus įvairiausių gėlių Plaka apylinkėse.

Kaip patekti į Atėnus: geriausias pasirinkimas – skrydžiais lėktuvu.

Kreta


Kreta yra didžiausia sala iš visų Graikijos salų, kuri turi puikias uolas, gilius tarpeklius ir nesugadintus smėlio paplūdimius. Kreta yra mėgstama ir pačių graikų atostogų vieta dėl savo švarių paplūdimių ir kultūrinio paveldo. Sala suskirstyta į 4 dalis: Heraklioną, Chania, Rethymno ir Lassithi.

Nepraleiskite žygio per Samarijos tarpeklį. Nacionalinis Kretos parkas laikomas vienu gražiausių Europoje. Dar viena nuostabi vieta – gėlo vandens ežeras Kournas. Nepamirškite pamatyti Elafonisi paplūdimio, kuris dažnai laikomas geriausiu Graikijos paplūdimiu.

Viena iš lankytinų vietų Kretos saloje yra Knosas. Šiame archeologijos muziejuje yra karaliaus Minoso rūmai. Knosas yra 2000 metų senovės vieta, kilusi iš Mino civilizacijos. Ši archeologinė vietovė yra viena geriausiai išlikusių Graikijoje ir laikoma vienu geriausių muziejų šalyje.

Kaip patekti į Kretą: Patogiausiai Kretą pasiekti yra lektuvu. Yra keltai iš Atėnų į Kretą (trukmė 7 val.).

Skiatas


Skiato sala garsėja paplūdimiais, čia jų per 60, vešliais pušynais ir tuo, kad čia nėra gausu turistų. Sala populiari tarp vietinių graikų. Vaikščiojant po salą neapleidžia jausmas, kad taip atrodė Santorinio ar Kretos salos prieš kelis dešimtmečius.

Sala turi gražius baltintus namus, smėlėtus paplūdimius ir tokią pačią atmosferą, kaip ir populiaresnės Graikijos salos. Garsiausias paplūdimys yra Koukounariés, kuris paskelbtas trečiuoju gražiausiu Viduržemio jūros paplūdimiu. Atsipalaiduokite ir praleiskite vakarą pajūrio tavernoje, gurkšnojant vietinės gamybos vyną, valgant tradicinį graikišką maistą. Viena romantiškiausių vietų saloje yra Bourtzi pusiasalis su venecijietiško forto griuvėsiais.

Kaip patekti į Skiatą: Lėktuvu iš Atėnų, Salonikų. Keltu arba greitaeigiu laivu iš Volos, Ayos uostų.

Skopelos


Kita graži nedidelė (17x8 km) Graikijos sala yra Skopelos, kuriame kurtas filmas "Mamma mia!". Po vestuvių scenos žymiojoje Aϊ Yiannis at Kastri koplyčioje čia netrūksta norinčių susituokti. Viena žymiausių olų – piratų ola, ją rasite Sendoukia.

Skopelos yra nuostabi sala su tipiškais baltais namais su mėlynomis durimis ir terakotos stogais, vaizdingais vienuolynais, besiglaudžiančiais prie jos pakrantės, ir vienas už kitą nuostabesniais paplūdimiais. Čia yra per 360 vienuolynų ir bažnyčių. Į salą suvažiuoja nardymo gerbėjai.

Kaip patekti į Skopelos salą: Keltai iš Graikijos žemyninės dalies į Skopelą išvyksta iš Salonikų, Voloso, Skiatoso.

Salonikai


Salonikai, centrinės Makedonijos sostinė, yra antras pagal dydį Graikijos miestas po Atėnų. Būtinai pasivaikščiokite po senamiestį, kad pamatytumėte tokias vietas, kaip Romos turgus, hamamai, Bizantijos bažnyčios. Senoji Salonikų miesto dalis Anopolis yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Nepraleiskite Navarinou aikštės, baltojo bokšto, kuris yra Salonikų simbolis ir saugo krantą. Tai jis darė daugiau nei 600 metų. 34 m aukščio bokštą pastatė Osmanai. Čia taip pat buvo ir kalėjimas, kur paskersti tūkstančiai sukilėlių – tuo metu jis buvo žinomas kaip Raudonasis bokštas.

Miestas garsėja kultūriniais renginiais, parodomis, konferencijomis, aktyviu naktiniu gyvenimu. Iš čia patogu vykti į ekskursijas po šiaurinę Graikiją. Buriavimo ir jėgos aitvarų mylėtojams tiks priemiestye įsikūręs Angelohoris, šeimoms – Agia Triada.

Kaip patekti į Salonikus: į Salonikus lengva patekti oru, traukiniu, autobusu ir keltu. Tai taip pat populiari kruizinių kelionių vieta Graikijoje.

Olimpo kalno nacionalinis parkas

Tesalijoje įsikūręs Olimpo kalnas yra aukščiausias Graikijos ir vienas aukščiausių kalnų Europoje pagal visą aukštį nuo papėdės iki viršūnės, kadangi papėdė yra jūros lygyje. Jis yra 2918 m. aukščio ir jo gamtos grožio nereikia praleisti. Aukščiausia kalno viršūnė yra Mitikas (graikiškai „nosis“).

Iš kalną supančių miestelių bei stovyklaviečių į viršūnes veda skirtingo sudėtingumo takai. Kopimas iki Skolio viršukalnės paprastai trunka dvi dienas, nereikalauja patirties ar alpinistinės įrangos. Kiekvienais metais į Skolio viršukalnę įkopia apie 10000 žmonių. Net jei įkopsite tik į dalį Dievų kalno, vistiek bandyti verta. Gera vieta pradėti kelionę nuo netoliese esančio Litochoro miestelio, dar vadinamu Dievų miestu. Jei esate senovės graikų mitologijos gerbėjas, turite pamatyti Olimpo kalną savo akimis.

Kaip patekti į Olimpo kalną: Geriausias būdas apvažiuoti Graikiją yra automobilis. Iš Salonikų ir Atėnų Olimpo kalną galite pasiekti viešuoju autobusu.

Mėsėnė

Nors visi žino apie Akropolį, Apolono ar Poseideno šventyklą, nedaug kas yra girdėjęs apie senovinį Mėsėnės miestą. Šis gerai išsilaikęs senovės graikų miestas yra būtina vieta aplankyti Graikijoje.
Šimtmečiais trunkanti istorija atlaikė galybę makedoniečių ir spartiečių apgulties.

Tai nėra taip dažnai turistų lankoma vieta kaip kitos senovės Graikijos kryptys, tad yra puiki galimybė aplankyti ir nuodugniau panagrinėti Mėsėnės istoriją be minių kitų žmonių.

Kaip patekti į Mėsėnę: Iš Atėnų galite atvažiuoti autobusu. Autobusai taip pat kursuoja iš Kalamatos, o iš Kosta Navarino organizuojamos dienos ekskursijos po šį miestą.

Mykonos


Mykonos sala priklauso Kikladų grupei Egėjo jūroje ir ilgą laiką buvo viena iš populiariausių vietų Graikijoje. Tai yra antra labiausiai lankoma vieta Graikijoje iškart po Santorinio ir dėl svarių priežasčių. Turistus vilioja visame pasaulyje garsūs auksinio smėlio paplūdimiai, krištolo skaidrumo vandenys, pramogos, naktinis gyvenimas. Čia rasite ir prabangių pirkinių mėgėjams skirtą gatvę – Matoyanni.

Saloje taip pat nemažai istorinių vietų. Būtinai aplankykite Deloso archeologinę vietovę - Apolono ir Artemidės gimtinę. Taip pat Alefkantrą, vietinių vadinamą mažąja Venecija. Tai 18-ojo amžiaus laikus menantis kvartalas su spalvingais balkonais ir stilingais langais. Saloje taip pat pamatysite nuostabių vėjo malūnų. Norintiems smagaus pajūrio vakarėlio - Paradise ir Super Paradise papalūdimiai, šeimoms – Ornos ir Psarou. Sala – rojus ir vandens sporto mėgėjams – burlentininkams, jėgos aitvarų mėgėjams.

Kaip patekti į Mykonos: Į Mikonos galite atskristi lėktuvu ar atplaukti keltu iš Atėnų. Keltai į salą plaukia iš Pirėjaus, Kretos, Santorio ir kitų.

Rodas


Rodas, dar žinomas kaip Riterių sala, yra Egėjo jūros saloje esanti Graikijos sala, apipinta istorija ir gamtos grožiu. Nuo 1988-ųjų Rodo viduramžių miesto dalis yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Kartu su senovės istorija, vieuolynais, pilimis, muziejais, naktiniu gyvenimu ji yra viena iš populiariausių lankytinų vietų Graikijoje. Dalis Dodekaneso salyno salų, Rodas taip pat turi nuostabius paplūdimius ir krištolo skaidrumo žydrą vandenį. Salą pamėgę jėgos aitvarų mėgėjai, čia jų suplūsta šimtai, vaizdas juos stebint skriejančius bangomis – nepakartojamas.

Žymiausios lankytinos vietos Rode yra Akropolis ir Atėnės šventykla, Lindos miestelis, drugelių slėnis Petaloudes.

Kaip patekti į Rodą: Pirėjo uosto oro uostas Rode yra vienas iš judriausių Graikijos oro uostų, todėl jį lengva pasiekti iš daugybės vietų. Yra ir reguliarūs keltai iš Atėnų Pirėjo uosto į Rodą.

Delfai


Delfų miestą, arba Antikos pranašysčių sostinę, tiesiog būtina aplankyti, besidomintiems istorija bei mitologija. Kalnų prieglobstyje išlikusi senovinė gyvenvietė pinte apipinta mitais. Būtinos pamatyti vietos yra Apolono šventykla, Delfų teatras, talpinęs per 5000 žiūrovų, taip pat Delfų stadionas, kuriame kas ketverius metus vykdavo antros pagal svarbumą (po Olimpinių) žaidynės Graikijoje.

Kaip patekti į Delfų miestą: patogiausia automobiliu arba autobusu iš Atėnų (apie 3 val. kelio)

Chalkidikė (Halkadiki)


Palyginti su begale Graikijos salų, turistai dar neatrado Chalkidikės pusiasalio, kuris yra populiarus tarp kaimyninių Bulgarijos ir Rumunijos saulės ieškotojų. Čia yra puikios sąlygos pasimėgauti Egėjo jūra ir ramybe. Chalkidikė garsėja trimis pusiasaliais, vadinamais „trimis kojomis“ - Kasandra, Sithonia ir Atono kalnu. Viena įdomiausių lankytinų vietų yra Atono kalno vienuolynas, kur iki šiol gyvena tik vienuoliai ir atsiskyrėliai. Iš Chalkidikės patogu aplankyti Tesalijoje įsikūrusius Meteorų vienuolynus.

Kaip patekti į Chalkidikę: automobiliu arba autobusu iš Salonikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)