Tokia galimybe naudojasi vis daugiau Lietuvos poilsiautojų. Iš rytiniame Kuršių marių krante veikiančių uostelių beveik visuose yra nuolatiniais maršrutais plaukiančių laivų, galinčių nuplukdyti į Juodkrantę ir Nidą.

Kuršių nerijoje poilsiautojai mėgaujasi pušynais, smėlėtais pliažais bei maudynėmis jūroje. Nusprendus pakeliauti galime grįžti į žemyną ir aplankyti Ventės ragą, jame esantį švyturį, taip pat Mingę, iš kurios yra galimybė susiruošti į kruizą po Nemuno deltą, pamatyti Uostadvario švyturį, apiplaukti Rusnės salą ir vėl grįžti į Nidą ar Juodkrantę.

Alternatyvus maršrutas

Iš Drevernos į Juodkrantę plukdančio kelto įgulą patirtino, kad kiekvieną dieną perkelia po kelias šeimas, nusprendusias pailsėti Neringoje. „Jie automobilį palieka mokamoje aikštelėje, sėda į keltą ir po 15 minučių jau būna Juodkrantėje. Atvažiuoti iki Drevernos trunka tiek pat, kiek iki Klaipėdos, tačiau nereikia laukti eilėje prie kelto, nereikia mokėti įvažiavimo rinkliavos į Kuršių nerijos nacionalinį parką, nebereikia baimintis pakliūti į spūstis prie kelto grįžtant atgal“, juokėsi upeiviai.

Darbo dienomis keltas atlieka tris reisus, savaitgaliais – keturis.

Vienam asmeniui bilietas į vieną pusę kainuoja 6 eurus, vieta automobiliui parai – 3 eurai.

Peržvelgus nakvynės vietų pasiūlymus rezervacijos sistemoje „Booking“ įsitikini, kad artėjančiam savaitgaliui galimybės apsistoti Drevernoje, Kintuose ar Ventėje nebėra. Visi pateikiami tik Juodkrantės ar Nidos pasiūlymai. Todėl keltas per Kuršių marias tampa vienintele išeitimi.

Juolab kad ir nakvynė kai kuriose vietose Juodkrantėje kainuoja pigiau nei rytiniam Kuršių marių krante.

Ventėje esančiame viešbutyje „Ventainė“ dviejų naktų nakvynė 2 suaugusiesiems ir 2 vaikams kainuotų 320 eurus. „Booking“ klientų įvertinimas 7,7 balai. Tuo tarpu akvynės namai „Moose Hostel“ Juodkrantėje už tokį patį pasiūlymą prašo 220. Eurų, tiesa, virtuve tektų dalintis su kitais hostelio gyventojais.

„Ventainės“ savininkas Šarūnas Laužikas „Delfi“ sakė, kad jis jau prieš kelerius metus siūlė dar labiau apriboti patekimą į Kuršių neriją ir skatinti poilsiautojus naudotis vandens transportu. „Iš „Ventainės“ prieplaukos į Nidą keltas plaukia du kartus per dieną. Kaina į abi puses – 18 eurų. Tikrai yra poilsiautojų, kurie automobilius palieka krante, o patys plaukia į Nidą“, sakė verslininkas.

Bekalbant atvažiavo automobilis, iš kurio išlipę pagyvenę ponai išsyk paklausė, kada išplaukia keltas į Nidą?

Vietų dar yra

Tačiau tiek Š. Laužikas, tiek Drevernos kempingą valdančios bendrovės atstovė Liudmila Juknienė užtikrino, kad neverta kreipti dėmesio į „Bookingo“ duomenis, o visuomet kreiptis tiesiai į paslaugos teikėją. Net jei rezervacijos sistemoje nepateikiamas nė vienas pasiūlymas ir tvirtinama, kad užimtumas siekia 100 proc., realybėje vietų visuomet dar bus.

Š. Laužikas prisipažino, kad „Bookingui“ pateikia tikrai ne visus numerius. „Iki pandemijos didžiąją dalį klientų sudarė užsieniečiai. Prieš dvejus metus, prieš pandemiją, iš 100 kemperių tik vienas buvo lietuvių. Užsieniečiai vokiečiai vietas užsisakydavo prieš metus, dvejus, todėl ir vietų kitiems nelikdavo. Situacija pasikeitė per pandemiją. Tačiau lietuviai ir kitų Rytų Europos šalių poilsiautojai labai skiriasi nuo vokiečių. Pirmieji žiūri į orų prognozes ir planuoti atostogas pradeda kelias dienas arba savaitę iki atvykimo. Be to, mūsiškiai, kurių didžiąją dalį sudaro emigrantai, labai savotiškai įsivaizduoja poilsį. Jei vokiečiai labiau vertina ramybę ir intymumą, tai lietuviai, rusai ar kiti postsovietinių šalių gyventojai atostogų neįsivaizduoja be triukšmo, jūros alkoholio ir garsios muzikos. Jei per „Bookingą“ kas nors užsisako kelis kambarius, žinok, kad atvažiuos lietuviai arba rusai ir norės „ilsėtis“. Todėl atskirų namelių mes net viešai nesiūlome, nes tikrai juos užsisakys triukšmingi emigrantai“, apie klientų įpročius kalbėjo Š. Laužikas.

Turi numerių rezervą

Panašios strategijos laikomasi ir Drevernos kempinge, kuriame poilsiautojams siūlomi viešbučio kambariai, poilsio nameliai ar atskiri moduliniai kambariukai kuriuose viena naktis keturių asmenų šeimai kainuoja apie 100 eurų. Pasak kempingo atstovės L. Juknienės, net jei rezervacijos sistema nieko nebesiūlo pasiriktoje apgyvendinimo įstaigoje, visuomet verta skambinti tiesiogiai. „Tikrai rasime klientams tinkamą pasiūlymą. Juk būna, kad dėl įvairių priežasčių vieni negali atvykti ir rezervacijas atšaukia, todėl tą vietą galime pasiūlyti kitiems“, atviravo L. Juknienė.

Pasak jos, kempingas orientuojasi į poilsį visai šeimai, todėl vietoje siūloma įvairų pramogų kurios skirtos tiek mažiems, tiek vyresnio amžiaus vaikams.

„Atlikę klientų stebėseną galime pasakyti, kad esame populiarūs. Didžiumą klientų sudaro Klaipėdos apskrities gyventojai, o antrą didelę dalį kauniečiai“, sakė L. Juknienė.

Buriuotojų oazė ir nakvynė jachtoje

Sename Sencelės kaime prie pat Kuršių marių įsikūrusiame kempinge poilsį renkasi ne tik buriuotojai: jėgos aitvarų, banglenčių ar irklenčių entuziastai. Čia poilsiu mėgaujasi ir šeimos. Dvi nakvynės kontinerių tipo kambariuose keturių asmenų šeimai kainuoja 110 eurų.

Pasidairius nakvynę tikrai galima rasti tiek toje pačioje Ventėje, tiek Mingėje. Netgi toje pačioje Drevernoje, kurioje galima pernakvoti specialiai nuomojamoje jachtoje, kurioje už vieną naktį keturių asmenų šeima sumokėtų 100 eurų.

Beje, visa marių pakrantė nuo Drevernos iki Ventės rago pamažu tampa didele statybų aikštele, kurioje viena po kitos dygsta įvairios vilos ir poilsiavietės. Ilgainiui ši vieta tikrai taps atsvara tiek Palangai, tiek Neringai.