Įspūdingus vaizdus žmonės fiksuoja Ukmergės rajone, vykstant link Siesikių: nors aguonų žydėjimas, panašu, jau į pabaigą, bet ir nuotraukose, ir realiai vaizdas – vis dar traukiantis akį.

Aguona – aguoninių šeimos augalų gentis, kuriai priklauso žoliniai augalai su pientakiais. Žiedai išauga pavieniai ant ilgų žiedkočių. Aguonos vaisius – dėžutė, atsidaranti skylutėmis, pro kurias išbyra smulkios sėklos. Skaičiuojama apie 90-120 genties rūšių, o Lietuvoje auga vos keletas.

Renatos Šniolienės nuotr.

Aguonos žydi birželį, o jų sėklos sunoksta liepą – rugpjūčio pradžioje. Kai subręsta bent pusė aguonų sėklų, aguonų dėžutės nupjaunamos, surišamos ir kabinamos džiūti. Sudžiuvusios aguonų sėklos ne tik pagardina desertus, bet ir turi naudingų maistinių savybių ‒ šiose sėklose yra iki 20 proc. baltymų, išspaudus aguonų sėklas, gaunamas kokybiškas maistinis aliejus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)