Per pusvalandį pririnko 7 litrus voveraičių

Didžiausią grybautojus vienijančią feisbuko grupę trečiadienį sudrebino vilniečio Viktoro įkeltos pirmųjų voveraičių nuotraukos. Iki šiol grupėje dažniau pasirodydavo vienas kitas grybas, o štai Viktoro laimikis – vienas iš pirmųjų didesnių.

Įraše vyras teigė, kad gausybę voveraičių spėjo pririnkti per maždaug pusvalandį – galima įsivaizduoti, kad grybų išties buvo gerai pridygę.

„Kadangi labai mėgstu nueit į mišką pasivaikščiot, pasiėmiau su savim maišą ir nuėjau į Pilaitės mišką Griovių draustinyje. Nesitikėjau, kaip užeidamas į mišką pririnkau 7 litrus voveraičių“, – įspūdžiais dalijasi grybautojas.

Jis patikina, kad šią vasarą voveraičių rasti nesunku, tačiau nuotraukose matomas pulkas voveraičių šį sezoną Viktorui yra pirmasis. Balandžio mėnesį jis teigia matęs ir briedžiukų, tačiau jų nebuvę daug.

„Šią vasarą tikrai nesunku rast voveraičių. Vietų net nebūtina žinot – svarbiausia ieškoti pušų paunksmėje, kur nėra žolės, kur žemė daug užsamanojusi. Taip pat voveraitės mėgsta augti juodžemyje“, – nurodo grybautojas.

Voveraičių pataria ieškoti lapuočių miškuose ir eglynuose

Su šiųmečio grybų sezono aktualijomis Delfi supažindina ir daugiametis grybavimo čempionas Vytenis Daugudis, pastebintis, kad situacija skirtinguose šalies rajonuose šiuo laikotarpiu yra ganėtinai skirtinga.

Jo žiniomis, šiuo metu liūdnesnė padėtis Dzūkijoje, tačiau Kauno rajone, Lazdijuose ir Panevėžio Žaliojoje girioje grybautojams pasisekė labiau.

„Pro visus rajonus pravilnijo pirmieji raudonikiai ir baravykai, po truputį dabar eina ir voveraitės. Pirmosios voveraitės atsiranda ant kieto grunto, nebūna didelės. Didesnė tikimybė jas sutikti lapuočių miškuose ir eglynuose, o pušynuose jų labai mažai“, – savo pastebėjimais dalijasi V. Daugudis.
Voveraitės, Viktoro Kravč nuotr.

Vis dėlto, grybavimo čempionas šiemet atrodo nusiminęs, mat praeiti metai šiuo laikotarpiu grybautojams buvo dosnesni.

„Toks įspūdis, kad šiemet grybų pradžia silpnesnė – palyginus su pernai, tikrai atrodo silpnokai, bent jau kalbant apie voveraites maniškėje Rūdninkų girioje, Vilniaus ir Varėnos rajonų miškuose. Už visą Lietuvą negali kalbėti, bet kol kas nieko guodžiančio pirmosiose voveraitėse nėra“, – apgailestauja V. Daugudis.

Didesnio grybų dygimo galima tikėtis antroje liepos pusėje

Kokia bebūtų grybų sezono pradžia, grybavimo čempionas neabejoja, kad iki geresnių laikų grybautojams beliko laukti vieną kitą savaitę.

„Nurinkus pirmą voveraičių derlių, po jo eina pertraukėlė – savaitė, dvi, ir prasideda tada normalus dygimas. Liepos antroje pusėje grybautojams jau bus ką veikti, ir tikėsimės ne tik voveraičių, bet ir rimtesnio baravykų dygimo. Aišku, daug kas priklausys ir nuo oro – bus vandens, bus ir grybų“, – prognozuoja grybautojas.
Voveraitės, Viktoro Kravč nuotr.

Nors pastaruoju metu žemę ir palaistė liūtys, V. Daugudis aiškina, kad dėl silpno voveraičių starto kalta užsitęsusi kaitra, nudeginusi nei pavėsio, nei samanos pasislėpimui neturinčius grybus. Tačiau didžiausiu grybautojų rūpesčiu šiemet jis išskiria uodus.

„Tik toliau yra labai įdomus klausimas, ar po pernykštės rudeninės pasiutpolkės šiemet ir vėl bus tiek daug voveraičių. Neina jų daug prognozuoti, nes pernai jos buvo iki sniego. Buvo pirma, antra, trečia, ketvirta banga, o grybas juk „pramečiuoja“ šiek tiek, kaip ir obuoliai. Kaip bebūtų, miškuose viskas labai gerai, vienintelis nemalonumas – uodai, kurių pernai nebuvo, o šiemet jie jau neatiduoda voveraičių“, – įspėja grybavimo čempionas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)