Tai ne išrašas iš policijos suvestinės, o pratybų, vykusių Palangoje, scenarijus. Į nelaimės vietą jūroje pirmieji suskubo Palangos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos gelbėtojai. Tuo pat metu ant jūros tilto atvažiavo gausios ugniagesių gelbėtojų, policijos ir medikų pajėgos.

Iš vandens ištraukus ir medikams perdavus tris vaikinus paaiškėjo, kad jie gali būti neblaivūs, vienas buvo užspringęs vandeniu, todėl šiam pagalbą reikėjo suteikti kuo skubiau. Pirminį gaivinimą atliko gelbėtojas skenduolį plukdant į krantą. Atplukdžius iki tilto jaunuolis buvo perduotas medikams.

Išgelbėtiems vaikinams suteikus pirmąją pagalbą apsižiūrėta, kad nepavyko surasti kateriu plaukusios merginos. Iškart buvo pasitelktas ir Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro sraigtasparnis. Pastarojo įgula pasirengė per 15 minučių ir po kelių minučių skrydžio orlaivis jau suko ratus virš numanomo nelaimės rajono. Mergina buvo pastebėta, įkelta į sraigtasparnį ir saugiai atskraidinta į sausumą, kur buvo perduota medikams.

„Skenduolės“ vaidmenį atlikusi Ieva Želvytė sakė, kad baisu nebuvo nė kiek, tačiau keliasdešimt minučių pabuvus vandeny labai sušalo, nors ir vilkėjo hidrokostiumą. O juk jūros vandens temperatūra ties Palanga trečiadienio ryte siekė net 23 laipsnius. Tačiau ilgiau pamirkus vandeny organizmas atšąla.

Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko Mindaugo Garbenio teigimu, pratybas surengti reikėjo tam, kad būtų patikrinta skirtingoms žinyboms priklausančių tarnybų sąveika. „Įvykus nelaimei veikti reikia labai greitai, nes svarbi kiekviena minutė. Manau, kad pratybos pavyko, visos tarnybos savo užduotis įvykdė“, sakė Klaipėdos ugniagesių-gelbėtojų vadovas.

Pasak M. Garbenio, šiemet Vakarų Lietuvoje jau nuskendo 6 asmenys. Vien praėjusį savaitgalį jūra pasiglemžė dvi gyvybes. Smiltynėje, neįvertinę audringos jūros, nuskendo moteris ir jos 23 metų sūnus.

Palangos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vadovo Jono Pirožniko teigimu, jo vadovaujama tarnyba tikisi, kad šiemet kurorto pliažuose, kuriuose budi gelbėtojai, nebus nė vieno nuskendusio. „Šią vasarą jau išgelbėjome 8 poilsiautojus. Visi jie sveiki ir gyvi. Tikimės, kad tragiškų nelaimių šią vasarą išvengsime“, – vylėsi J. Pirožnikas.

Pratybose dalyvavę gelbėtojai vienu balsu tvirtino, kad ir jie, ir jų turima technika bus bejėgiai, jei poilsiautojai nesisaugos patys.

„Yra kelios taisyklės, kurių privalo laikytis visi, kurie poilsiauja prie jūros: nesimaudyti neblaiviems, paisyti vėliavų informaciją ir klausyti gelbėtojų nurodymų. Atminkime, kad jūra – ne upė ir kūdra. Ji nejuokauja“, – priminė gelbėtojų vadovas, nepamiršęs palinkėti gero poilsio.