Mama Jolanta „Delfi“ pasakojo, kad žinia apie mėnesį neveiksiantį darželį trenkė netikėtai.

„Mano dukra darželį lanko paskutinius metus. Iki karantino taip ir būdavo: vieną mėnesį vasaros metu visi atostogauja. Tam tėvai galėdavo arba pasiimti atostogas patys, arba leisti vaikus į pakaitinį darželį – šalia mūsų buvo kitas, su juo keisdavomės atostogomis.

Dabar, po karantino, nesitikėjome, kad iš viso bus kokios nors atostogos. Ir taip daug kas nelankė, sumažėjo grupės, tėvai nori dirbti ir užsidirbti – ne metas atsipūsti, reikia bristi pirmyn. Bet darželiui atrodo kitaip ir vadovybė nutarė mėnesį skirti remontams. Kaip ir kasmet. Beje, įdomus dalykas: kasmet remontuoja ir remontuoja, o darželis kaip atrodo sovietinis, taip atrodo.

Na, nesvarbu. Paklausėme, kur eisime į pakaitinį darželį – ar ten pat, kur seniau? O čia mus nustebino: pasakė, kad dėl karantino darželiais nesikeisime, maždaug, kad neperneštume bacilų ar panašiai. Vadinasi, tiesiog turime sugalvoti, kur mėnesį dėti vaikus. Kuriuos normaliai dirbančius tėvus išleis tokiam laikui atostogų? Vyro darbas sezoninis, jis vasarą atostogų išvis neturės. Aš atostogų turiu, bet tik dvi savaites – normalioje įmonėje ilgiau ir neišleidžia. Ką galima daryti?“ – klausė Jolanta.

Pakaitiniai darželiai

Kai įprastas darželis uždaromas, belieka pakaitiniai. Kai kuriems darželinukams pasiseka ir juos priima greta įprasto darželio esantis kitas valstybinis darželis – atrodo, pasikeičia tik sienos. Kiti gali mėnesį ar du lankyti privačią įstaigą, kurios, žinoma, veikia visus metus – be atostogų.

„Na, kai įstaiga ne valstybinė, tai ji nori uždirbti – neturim mes atostogų nei mėnesio, kaip darželiai, nei dviejų, kaip mokyklos; dirbam juk tėvų patogumui, o ne patys sau“, – juokėsi vieno „Delfi“ kalbinto privataus darželio Kaune auklėtoja.

Ji pasakojo, kad visi remontai ir kiti reikalingi darbai atliekami nekliudant įprastinio vaikų ugdymo – daugių daugiausia tiesiog perkoreguojant ugdymo ir poilsio erdves, bet ne uždarant darželį mėnesiui. Todėl tiem, kurių valstybiniai darželiai uždaryti, privataus darželio lankymas gali tapti nebloga išeitimi.

Vietą privačiame darželyje mėnesiui galima gauti, o kainos – įvairiausios. Vilniuje esančiame darželyje „Katino dienelės“ mėnuo su maitinimu ir stojamuoju mokesčiu tėvams kainuos apie 550-580 eurų. Garsiajame Austėjos Landsbergienės įkurtame darželyje „Vaikystės sodas“ mėnuo atsieis su stojamuoju mokesčiu atsieis 900-1000 eurų. O keliuose miestuose esanti ankstyvojo ugdymo mokyklėlė EUREKA už du mėnesius vasaros lankymo išrašys 1000 eurų sąskaitą (jei lankysite vieną mėnesį – 600).

Auklės yra prabanga

Auklių agentūrų internetiniuose puslapiuose visų registruotų auklių dokumentai patikrinti, dėl savo vaiko saugumo, kaip teigia agentūros, galite būti garantuoti. Jei kas pakryptų ne taip – už auklę atsako agentūra. Kai kuriose įmonėse taikomas ir papildomas agentūros mokestis, kitur jis jau įskaičiuotas į auklės darbo apmokėjimą.

Viename auklių agentūros portale nurodoma, kad samdant auklę ne visai darbo dienai Kaune ar Vilniuje mokėsite panašiai, kiek ir samdant ją visai dienai: apie 450-500 eurų per mėnesį. Vairuojančių auklių atlyginimas kur kas didesnis: apie 600 eurų,

Svetainėje, kurioje auklę gali rasti tiesiogiai – pagal vienoje vietoje sudėtus visus jų skelbimus, kainos kiek žemesnės. Valandinis auklės didmiestyje darbo įkainis – nuo 4 iki 10 eurų už valandą, priklausomai nuo auklės patirties bei išsilavinimo. Mėnesinis atlyginimas už vaiko priežiūrą darbo dienomis – maždaug nuo 300 iki 600 eurų „į rankas“. Auklių skelbimuose paprastai nurodyta, ar jos tik prižiūri vaiką, ar ir lavina, ar vairuoja, gamina, ar ne.

Ačiū, mama

Visgi populiariausia išeitimi vaikų vasaros priežiūrai lieka seneliai. Tėvai, kurie sutinka reikiamu metu pasiimti atostogas arba jau yra išėję į pensiją gelbsti ne vieną šeimą.

Skaitytoja Austėja pasakojo: „Mano mama jau pensininkė. Ji kiekvieną dieną, kol dirbu, tą mėnesį prižiūrės dukrytę. Vesiu pas mamą kaip į darželį. O ką daryti?“

Savo problemą jau pasakojusi kaunietė Jolanta teigė taip pat išsprendusi darželių situaciją: „Vieną savaitę atostogas pasiėmė mano anyta. Pas ją išvešime dukrą. Pagyvens savaitę su trupučiu kaime. Tada – dvi savaites pati imu atostogas. Na, o tą paskutinę savaitę gal mano mama kažkiek padės.“

Internetiniuose tėvams skirtuose puslapiuose pilna rekomendacijų, kaip jie ar seneliai turėtų užimti vaikus vasaros atostogų metu. Vienas svarbiausių dalykų, kaip teigiama, nepamiršti režimo: neleisti vaikui labiau naktinėti ar valgyti daugiau saldumynų nei įprastai. Geriau laiką praturtinti veikla lauke ar sportinėmis užduotimis. Jeigu seneliai sutinka padėti prižiūrėti mažylį ir dar mėgsta bei moka užsiimti su juo – verta pasakyti: ačiū, mama, ačiū, tėti. Nes valstybiniuose darželiuose atostogos kol kas – nepamainoma būtinybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)