Parodė, kaip išplaukti iš kanalo, traukiančio į jūrą

Šeštadienio pavakarę gelbėjimo tarnybos sulaukė pranešimo apie jūroje skęstančią moterį su dviem vaikais. Nors mergaitė buvo išstumta iš vandens, mama su sūnumi paniro po vandeniu ir neišgyveno.

Siaubinga nelaimė kelia klausimą: kodėl tai nutiko? Tad jau sekmadienį socialiniuose tinkluose žaibiškai išplito Andrejaus Ispodnikovo vaizdo įrašas su paaiškinimu, kaip atrodo pavojingos vietos jūroje, iš kurių neįmanoma išplaukti.

Vos per pirmąją parą vaizdo įrašu feisbuke pasidalinta daugiau nei 34 tūkst. kartų, o „Youtube“ platformoje įrašas peržiūrėtas 2,5 tūkst. kartų.

„Matot, ten, kur lūžta bangos, yra labai seklu“, – rodydamas į kairėje ir dešinėje esančias putotas bangas, aiškina vyras. – O per vidurį nematome bangų, nes ten yra kanalas, pro kurį vanduo grįžta, kur traukia atgal į jūrą. Papuolus į ten, negalima irkluot prie kranto, reikia irkluoti link tos seklumos, ir išeiti“, – vaizdo įraše aiškina A. Ispodnikovas.

Anot jo, dėl savaitgalį įvykusios tragedijos kaltas būtent toks kanalas, kuris matomas vaizdo įraše – juo žmonės tiesiog nebegalėjo sugrįžti į krantą.

„Vakar įvyko nelaimė žmonėms papuolus į tokią nesąmonę. Moteris puolė gelbėti vaikų, ir nuskendo. Atsiminkite, kad ten, kur nėra bangų, yra kanalas. Per jį viskas išeina į jūrą“, – pabrėžia jis.

Gelbėtojai įspėjo, ko nedaryti jūroje: taip tik išeikvojate energiją

Apie šią nelaimę perspėja ir įmonės „Klaipėdos paplūdimiai“ gelbėtojai. Anot jų, žmonės jūroje skęsta, nes pakliūva į duobę, ir juos pradeda nešti į jūrą atgalinė srovė. Pakliuvęs į srovę, žmogus pradeda panikuoti, eikvoti energiją, gauna ne vieną gurkšnį ir taip nuskęsta.
„Klaipėdos paplūdimiai“ iliustracija

„Patarimas toks: jei pakliuvot į duobę ir jus neša į jūrą, bet toje vietoje, kur ėjote maudytis, budi gelbėtojai, svarbiausia nepanikuoti. Stenkitės ramiai išsilaikyti ant vandens paviršiaus, ir gelbėtojas, pastebėjęs jus, ištrauks. Jeigu nutarėte išplaukti pats, savo jėgomis, tuomet svarbiausia plaukti atgal į jūrą ir arba į kairę, arba į dešinę. Išplaukti iš tos teritorijos, kur yra duobė.

Nereikia skubėti ir stipriai plaukti. Ramiai išsilaikyti ant vandens ir plaukti palei krantą į dešinę arba į kairę. Taip išplauksit iš duobės, ir jūra tada padės jums pati grįžti į krantą, kur jau duobės nebebus. Tad pagrindinis patarimas – nepanikuoti ir nesistengti labai greitai grįžti į krantą. Tai būtų tas pats, kaip upėje prieš srovę plaukti. Bet jūroje jūs tik eikvosite energiją“, – perspėja „Klaipėdos paplūdimiai“ gelbėtojai.

Pirmąjį vasaros mėnesį jau paskendo 24 žmonės

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, birželio mėnesį iki šios dienos Lietuvoje jau paskendo 24 žmonės – tiek mirčių užfiksavo ugniagesiai gelbėtojai.

Kaip jie komentavo BNS, „žuvusiųjų vandenyje gal būti ir daugiau, nes nelaimėlius iš vandens traukia prie vandens telkinių dirbantys gelbėtojai, policija.“

Pernai per tą patį laikotarpį Lietuvoje paskendo 20 žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)