Net ir per karščius Palangoje nei restoranams, nei smulkesnėms kavinėms, nei savitarnos tipo užkandinėms ir net greito maisto kioskams klientų netrūksta.

Savaime suprantama, kad pigesnius patiekalus gaminančios kavinės įsikūrusios toliau nuo J. Basanavičiaus gatvės. Nenuostabu, kad kai kuriose jų pietų metu laisvo staliuko tenka palaukti. Štai, Vytauto gatvėje esančioje kavinukėje brangiausias patiekalas kiaulienos šašlykas kainuoja 7,5 euro, lietuviškas karbonadas – 6, cepelinai – 5,5, kotletai – 4,5 euro.

Šiek tiek aukštesnės kainos pasitinka įžengus į centrinę kurorto promenadą J. Basanavičiaus gatvę. Tačiau ir čia yra kavinių, siūlančių patiekalus, kurių kainos neviršija 6,5 euro.

Savaime suprantama, tarp siūlančiųjų ekonominės klasės pietus yra ir tokių restoranų, kur Kijevo kotletas kainuoja 13,5 euro, vištienos kepsnys – 11, o cepelinai – 7,5 euro.

O greitą maistą gaminančiuose ir parduodančiuose kioskuose galima nusipirkti ir čia pat suvalgyti kebabų, kainuojančių nuo 3–5 eurų, mėsainių, kainuojančių nuo 5 iki 9 eurų.

Čeburekai – alternatyva brangiems pietums

Pliažuose veikiančiose kavinėse dienos pietūs kainuoja jau daugiau – 7-8 eurus. Tačiau ir prie jūros yra alternatyva – galima suvalgyti paslaugaus vaikinuko atneštą čebureką.

Beje, ir šie produktai šiemet brangesni nei pernai – dabar šis patiekalas kainuoja 3 eurus, pernai – 2,5 euro.

Tiesa, ši veikla – maisto pristatymas ir pardavimas paplūdimiuose – Palangoje yra nelegali. Todėl tie vaikinai ir merginos nežino, kada ir iš kur išdygs persekiotojai, kurie ne tik atims šaltkrepšį su produktais, bet ir skirs administracinę baudą. Nors tai tikra laisvos rinkos veikla – juk jei yra paklausa, turi būti ir pasiūla, tačiau nuo 2004 m. ji tapo nelegali.

Iki 2004 metų paplūdimiuose išnešiojamoji prekyba maisto produktais buvo legali, savivaldybė išduodavo nuo 200 iki 550 litų kainavusius leidimus ir taip papildydavo miesto biudžetą.

Dabar už tokią veiklą baudžiama. Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, tai yra komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos pažeidimas, kuris užtraukia baudą nuo trijų šimtų devyniasdešimt iki vieno tūkstančio vieno šimto eurų. Tiesa, sugautiems čeburekų pardavėjams policijos pareigūnai skiria pusę minimalios baudos – 195 eurus.

Praėjusį savaitgalį baudos buvo skirtos trims pardavėjams.

Nors visi kalbintųjų institucijų atstovai pripažįsta, kad šią veiklą galima ir reikėtų įteisinti, tačiau jokių konkrečių žingsnių nesiimta.

Palangos miesto savivaldybės mero patarėja „Delfi“ trumpai atsakė, kad leidimai išnešiojamai prekybai Palangos paplūdimiuose neišduodami. Kodėl? Į šį klausimą, nors jis buvo pakartotas kelis kartus, atsakymo nesulaukėme.

Prieš metus Palangos savivaldybės meras Šarūnas Vaitkus yra minėjęs, kad poilsiautojams esą naudingiau valgyti kavinėse, o ne ant smėlio. Kurorto valdžia lyg ir galėtų leisti tokią veiklą, tačiau tam esą prieštarauja higienistai.

Pastarieji tvirtina, kad jie nesipriešintų, tačiau tam nepritaria kurorto valdžia.

Veikla legali, tačiau neteisėta

Patys čeburekų pardavėjai tvirtina savo veiklą registravę Mokesčių inspekcijoje ir turi pažymas, kuriose nurodyta „maitinimo ir gėrimų teikimo veikla“. Tačiau be to, jie privalo turėti Palangos savivaldybės administracijos leidimą, kuri net nesileidžia į kalbas, bei registruoti maisto tvarkymo veiklą Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT).

VMVT Klaipėdos departamento patarėja Rita Viskantienė „Delfi“ sakė, kad čeburekų, greitai gendančių ir jautrių temperatūrai produktų, šviežumą, saugą ir kokybę lemia tinkamos laikymo sąlygos. Jei vartotojams čeburekai turi būti pristatomi per 2 valandas nuo pagaminimo arba yra laikomi 68 °C temperatūrą palaikančiose talpose. Jei laikomasi tokių reikalavimų, rizikos produktų saugai, jų kokybei ir vartotojų sveikatai neturėtų kilti.

„Kol kas nė vieno prašymo iš Palangos nesame gavę. Bet abejojame, kad tie vaikinukai maistą gabena iš netoliese veikiančių kavinių, kaip turėtų būti. Jei kavinė veiktų paplūdimy ir šildytų tuos čeburekus, o tie vaikai juos neštų poilsiautojams, kaip „Wolt“ ar „Bolt“ kurjeriai, duotų pirkimo kvitus, problemos nematyčiau. Tokią veiklą tikrai būtų galima legalizuoti. Tačiau tie gaminiai ruošiami nežinia kur ir nežinia kokiomis sąlygomis,“, – svarstė R. Viskantienė.

Tuo tarpu poilsiautojai mielai perka paslaugiai atneštus čeburekus. Kol yra paklausa, tol bus ir pasiūla. Nors ir nelegali.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)