R. Šimašius: norime ne konkuruoti, o bendradarbiauti

Vasaros pradžioje Vilniuje pristatyti savaitgalio sostinėje planai, kurie kviečia poras, šeimas su vaikais, nuotykių ar skanaus maisto išsiilgusius turistus bent su viena nakvyne aplankyti Vilnių. Planų sąraše galima rasti net lietingojo savaitgalio, ypač aktualaus rudenėjant, pasiūlymą. Anot Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus, šios vasaros sostinės strategija – ne konkuruoti, o bendradarbiauti, tad kviesdami svečius į Vilnių, „Savaitgalis Vilniuje“ kampanijos sumanytojai ragino aplankyti ir populiariausius šalies kurortus – Neringą, Druskininkus, Birštoną ir Palangą:

„Tai – gera draugystės metafora ir akcentas. Man atrodo, svarbu nustoti dalintis į miestus, provincijas, kurortus. Visur yra smagių dalykų, gera gyventi ir visur gyvena žmonės. Norime pasiųsti ir tą žinią. Niekam ne paslaptis, galimybių išvažiuoti į užsienio šalis – vis dar mažiau, tai – gera proga pažinti savo miestus: ir Vilnių, ir visą Lietuvą, todėl kviečiame į kurortus, bet akivaizdu, kad kurorte gausi ne viską. Vilniuje daugiau naktinio ir dieninio gyvenimo, gastronomijos, kultūros. Tad mūsų žinia yra tokia: kviečiame Vilniuje paatostogauti taip, kad po tų atostogų reikėtų kitų, ramesnių, atostogų Lietuvos kurortuose“, – kalbėjo Vilniaus meras.

Savaitgalio planai nustebins ir pačius vilniečius

Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ turizmo kampanijoje, paruošti net septyni skirtingi savaitgalio planai patiems įvariausiems lūkesčiams.

Pasak „Go Vilnius“ turizmo skyriaus vadovės Vilmos Daubarienės, pagrindinė siunčiama žinutė – Vilniuje visko labai daug ir pamatyti, ir nuveikti. Nors artėja ruduo, rugpjūtis sostinėje vis dar džiugins renginiais. Vienas jų, Vilniaus šviesų festivalis, jau rugpjūčio 13 d. prasidės dviem įspūdingomis instaliacijomis Paupyje.

Vilma Daubarienė

Savaitgalių Vilniuje planai nustebins ne tik miesto svečius, bet ir sostinės gyventojus: „Yra atrinktų ir mažiau žinomų, ir naujai atidarytų vietų. Kalbant apie Lukiškių kalėjimą, jis ką tik atsidarė, bet jau yra didžiulis susidomėjimas, atrasite ir mažesnių vietų, naujų kavinukių, maršrutų. Pati žiūrėdama turinį net sau radau to, apie ką net nebūčiau pagalvojusi“, – pasakoja „Go Vilnius“ turizmo skyriaus vadovė.

Pasiilgusiems romantikos sostinė irgi turi pasiūlymų: ar žinojote apie šias vietas?

Norintiems ryškių patirčių per pasimatymą, siūloma apsilankyti unikaliame ture Lukiškių kalėjime dieną arba naktį. Šis turas, skelbiama romantiškojo savaitgalio plane, garantuos visam gyvenimui įsiminsiantį pasivaikščiojimą ir galbūt privers stipriau įsikibti į mylimojo ar mylimosios ranką. Po turo gali sekti ir vakarienė 180 m. aukštyje TV bokšto apžvalgos aikštelėje.

Romantiško savaitgalio plane įtrauktas ir pasiplaukiojimas laivu, Meilės arkos, renesansinio Valdovų sodo lankymas bei apžvalga iš aukščiausio senamiesčio pastato – Šv. Jonų Bažnyčios varpinės. Įsimylėjėliams siūloma dešimt romantiškų vietų pavalgyti ar pasimėgauti gėrimais.

„Kai pajusite, kad meilė beldžia širdin, prasukite pro Stanislovo Moniuškos skverelį. Ten rasite meilės plytelę „Obuoliukas“, simbolizuojančią įsimylėjėlių pasimatymų vietą“, – rašoma romantiškojo savaitgalio plane.

Dvejose Vilniaus gatvėse – tiesiausias kelias į Prancūziją

Kepyklėlių apstu Vilniuje ir visoje Lietuvoje. Regis, nustebti jau nebeįmanoma. Vis dėlto, sostinėje yra durys tiesiai į Prancūziją – Paupyje įsikūrusi kepyklėlė „La Marquise“: „Mes nekepame juodos duonos, bet mūsų sviestinis kruasanas – tikriausias ir geriausias, kokį galite rasti“, – pasakoja kepyklos direktorius prancūzas Matthieu Mifsud.

Kepėjai prancūzai, receptai – autentiškos prancūziškos konditerijos, o kai kuriuos produktus net ir vežasi iš svetur: „Siekiame išskirtinių, nesutiktų Lietuvoje skonių, todėl pvz., apelsinų gėlės ekstraktą fleur d'oranger arba natūralų levandų aliejų huile naturelle de levande vežamės iš Prancūzijos“, – kalba kepyklos direktorius.

Kepyklelė La Marquise (Gabijos Labutytės nuotr.)

Jau šešerius metus produkciją tiekę kitoms prekybos vietoms Lietuvoje, pernai rudenį „La Marquise“ ėmėsi mažmeninės prekybos, ir sako, kad lietuvių skonis – kiek kitoks nei prancūzų: „Prancūzai tikrai valgo gerokai saldžiau nei lietuviai, bet mes prisitaikėme, savo gaminiuose naudojame mažiau saldumo“, – kalba M. Mifsud. Pačių tikriausių sviestinių kruasanų vadovas kviečia užsukti visus, o ir kaina, kaip teigia jis, sąmoningai pasirinkta tokia, kad kiekvienas galėtų leisti sau paragauti šios prancūziškos klasikos.

Neskubėkite išvykti: vieta, besipuikuojanti tarp pasaulio geriausių

Vilnius šiai vasarai sukaupė tiek reginių ir patyrimų, kad vienos dienos viešnagės gali nepakakti. Jei apsistoti norisi išskirtinėje vietoje – viena tokių yra 2020 – aisiais tarp 10 proc. geriausių ir lankytojų mėgstamiausių pasaulio viešbučių patekęs „Artagonist“.

2016 m. pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje, Pilies gatvėje, duris atvėręs „Artagonist“ perteikia drąsų, išskirtinį charakterį. Tai – ryškią klasikinio ir šiuolaikinio meno dramą atspindintis viešbutis, įsikūręs name, kurio istorija siekia XV a. pabaigą – XVI a. pradžią. Viešbučio registratūros ir 34 kambarių interjeras sukurtas pasitelkiant įvairius Lietuvos menininkus, kurie kiekvieną erdvę papildė savo meno darbais bei jų interpretacijomis.

Pasak viešbučio valdytojų, “Darnu Group”, viešbutis ne kartą apdovanotas už svetingumą ir išskirtinį dizainą, svečius visuomet pasitiks maloniai nustebindamas. Po viešbutį galima keliauti kaip po meno galeriją – iš vieno kambario sienos kyšo meškino galva, kitame – spalvingi tekstilės darbai, trečiame – galvą pasukti verčiantis “sekretas” – kiek kartų apsistosite viešbutyje, tiek kartų patirsite skirtingus pojūčius.

Atvykusiems su vaikais: nuo žaislų muziejaus iki įspūdingo reginio iš dangaus

Savaitgalio Vilniuje planas paruoštas ir šeimoms su mažaisiais. Energetikos ir technikos muziejus – viena iš vietų, į kurias kviečiami tėvai ir vaikai: muziejuje veikia interaktyvi ekspozicija „Technikos mokslas ir technika vaikams“. Joje žaisdami vaikai susipažins su hiperboloidu, Jokūbo kopėčiomis, Mėbijaus juosta, gravitacine laidyne, Bernulio kamuoliu ir kitais eksponatais.

Kita vieta, kurią būtina aplankyti su mažaisiais – bene vienintelis žaislų muziejus Lietuvoje: čia eksponuojami seniausi Lietuvos žaislai, su kuriais galima ir pažaisti. Kiek vėliau galite užsukti ir į fėjų slėnį – ši vieta sukurta pagal fantastines Editos Lei knygas. Su šeima keliaudami miško labirintu, išvysite savo nameliuose ir kiemuose bruzdančias fėjas, puotaujančius gnomus bei urvuose besislepiančius drakonus.

Fėjų slėnis

Trūksta potyrių? Tuomet patraukite į šalyje analogų neturinčią orlaivių stebėjimo aikštelę, kur puikiai matosi aerodromo kilimo ir tūpimo takas. Šalia įrengta saugi žaidimų erdvė vaikams. Norintiems miestą pažinti dar linksmesne forma, sukurtas žaidimas-kelionė po Vilniaus rajonus „Išeik į kiemą“: skirtingų rajonų maršrutuose laukiančios užduotys skatins 6–10 metų vaikus mąstyti, pastebėti detales juos supančioje aplinkoje, gilinti žinias apie mieste esančius objektus ir domėtis savo rajonu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)