„Kai užsukome į vieną iš Palangos restoranų, kuris yra įsirengęs didžiulę lauko terasą su šviečiančiais fontanais ir gražia žalia augmenija, likome nustebę, kai vienas iš padavėjų pasakė: perspėju, saugokite savo lėkštėse esantį maistą, nes kirai yra labai suįžulėję – tiesiog puola į lėkštes ir grobia maistą“, – pasakojo Palangoje su šeima dienas leidžiantis vilnietis Simas.

Jis teigė, kad iš pradžių pamanė, jog tai savotiškas pokštas, tačiau vėliau pats įsitikino kirų įžūlumo tikrove.

„Aš pats jų tai nebijojau, bet mano mažamečius vaikus tie kirai ne juokais įbaugino. Skraido nuo vieno pavėsinės skėčio prie kito ir galiausiai nutaikę momentą priskrenda prie stalo ir čiumpa grobį. Pats mačiau, kaip iš vieno poilsiautojo lėkštės didžiulis kiras pagrobė batono gabalą ir jį čia pat ant žemės ėmė doroti“, – pasakojo poilsiautojas.

„Delfi“ žurnalistams pasivaikščiojus po Palangą įsitikinta, kad kirai elgiasi gana įžūliai ir lipa tiesiog ant valgiais nukrautų stalų, akivaizdžiai nebijo žmonių ir net fotografuojami pozuoja.

Pasak Ventės rago ornitologo Vytauto Eigirdo, pastaruoju metu pastebima, kad daugėja stambiųjų kirų kolonijų, jie peri arčiau žmonių, užtad ir jaučiasi drąsiau tarp žmonių, tampa įžūlesni.

„Ir žmonės lesindami prisideda prie to, kad kirai būtų dar drąsesni, priprastų prie žmonių ir lengvai pasiekiamo maisto. Pastebima vis daugiau naujų stambiųjų kirų kolonijų ant stogų. Jie stebi situaciją iš viršaus ir, pamatę maistą, grobį, slapčia puola. Būna, kad net žmogui, einančiam ir valgančiam, tarkime bandelę, kiras priskrenda iš už nugaros ir iš rankų pačiumpa maistą“, – pasakojo ornitologas.

Visgi, jis teigė, kad kirai žmogui nėra pavojingi.

„Nesu girdėjęs, kad šiaip pultų ant žmogaus, kirstų snapu ir jį sužeistų. Kirai gali būti agresyvoki tik tokiu atveju, jei šalia yra jų jauniklių ir jie juos saugo. Tai natūralūs gamtos dėsniai. O tai, kad kirų aktyvumas yra didesnis, suprantama, kadangi žmogus per daug yra atėjęs į gamtą – kerta medžius, miškus ir panašiai, tad natūralu, jog gamta tokiu būdu ateina į miestą. Žinoma, poilsiautojams nėra labai smagu, kai kirai iš po nosies iš lėkštės nugvelbia kokį kepsnį“, – šypteli ornitologas V. Eigirdas.

Pastebima, kad ir kituose pajūrio kurortuose – Juodkrantėje ir Nidoje – prie maisto artinasi žvirbliai. Tai, kaip iš jau beveik ištuštintos lėkštės Nidoje vienas žvirblis paima ir nusineša apelsino skiltelę, nuotrauka dalijasi „Facebook“ vartotojai.

„Vagys grobia maistą“, – šmaikštaudami komentuoja internautai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (338)