Gamtoje, sakoma, ir maistas gardesnis ir apetitas geresnis. Visgi, tenka appgalvoti – kas nesuges, ką galėsime valgyti ir po kelių valandų karštyje, ką verčiau įsidėti į šaltkrepšį, o ko geriau tokiomis akrštomis dienomis, kaip žadamas šis savaitgalis, geriau išvis vengti.

Neatsiejamas nuo maisto

Kaip pranešime spaudai sako, Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, pikinikų kilmė – prancūziška. Anot jo, neatsiejama pikniko dalis – skanus maistas, kuriuo patogu mėgautis gamtoje. Kaip teigia T. Lauvray, tradicinius prancūziškus pikniko užkandžius sudaro sūriai tokie kaip bri, kamamberas, pelėsinis, taip pat prancūziškas batonas, krekeriai, įvairios vytintos, sumuštiniams tinkančios mėsos, vaisiai ar uogos. Taip pat į piknikui skirtą užkandžių krepšį reikėtų įsidėti ir įvairiausių desertų, kruasanų, salotų ar sumuštinių.

„Subalansuotam skoniui piknikui tinkamų užkandžių krepšyje turi atsidurti kuo įvairesnių skonių produktai: jame būtinai turi būti kas nors sūraus, pavyzdžiui, sūris, vytintos mėsos, alyvuogės, gaivaus – vynuogės ar šilauogės. Taip pat reikia nepamiršti ir saldaus pasirinkimo – tam puikiai tinka įvairūs nedideli, jau porcijomis išdalyti desertai, kuriais patogu mėgautis gamtoje“, – pasakoja konditerijos ekspertas.

Žinoma, dar viena neatsiejama gardaus pikniko dalis – gaivūs gėrimai. Pasak eksperto, į pikniko krepšelį patogu įsidėti įvairius vaisvandenius, sultis ar sparčiai populiarėjančią fermentuotą arbatą – kombučią, kuri atgaivins kaitrią vasaros dieną.

Kadangi valgome akimis T. Lauvray siūlo iškylai skirtus užkandžius gražiai paserviruoti: tam tiks ir dalios staltiesėlės, servetėlės. Patogiau ir tvariau naudoti ne vienkartines, bet iš namų pasiimtas lėkšteles, derinti slapvotus indus ir stiklines.

Atsirado Prancūzijoje

Pasak eksperto, pats žodis „piknikas“ yra kilęs kilęs iš prancūzų kalbos žodžio „pique-nique“. Tiesa, pirmieji piknikai, kurių pradžia apibrėžiama apie 1600 metus Prancūzijoje, vyko uždarose patalpose ir buvo vertinami kaip gana kilmingųjų užsimėmimas. Vėlesniais amžiais tokios iškylos persikėlė į lauką. Piknikas tapo įprastu po Prancūzijos revoliucijos, kai paprastiems žmonėms buvo suteikta galimybė lankytis karališkuose parkuose.

Thierry Lauvray

Pirmą kartą anglų kalba pavartotas žodis piknikas pasirodė lordo Chesterfieldo laiške 1748 m., kuris buvo siejamas su kortų žaidimais, gėrimais ir pokalbiais. Tačiau istorikai sutinka, kad šis žodis taip pat reiškė ir mėgavimąsi elegantišku maistu ne namuose – mat anksčiau lauke daugiausiai valgydavo nuo medžioklės bandantys atsikvėpti medžiotojai ar ūkininkai, kurie lauke ilsėdavosi po žemės ūkio darbų. Dar vėliau piknikus pamėgo ir amerikiečiai. Būtent pastarieji ištobulino iškylos formatą į tai, kaip jis atrodo šiandien.

T. Lauvray dalijasi ir keliais Tarptautinei pikniko dienai tinkančiais kruasano receptais, kurie praturtins jūsų iškylai skirto krepšelio turinį.

Kruasanai su kumpiu

Jums reikės:

  • Kruasanų
  • Tepamo sūrelio ar mėgstamos užtepėlės
  • Mėgstamo kumpio
  • Bri sūrio
  • Salotos


Pagaminimas:

Pirmiausiai reikėtų įpjauti kruasanus, tuomet jų vidų patepti tepamu sūreli ar užtepėle, tuomet į jį sudėti kumpį, sūrį ir salotų lapus.

Kruasanai

Kruasanai su pomidorais ir mocarela

  • Jums reikės:
  • Kruasanų
  • Mocarelos
  • Pomidorų
  • Salotos


Pagaminimas:

Pirmiausiai reikėtų įpjauti kruasanus, tuomet į jų vidų sudėti griežinėliais supjaustytą mocarelą, pomidorus ir salotų lapus. Skanaus!