N. Žaliūkė sako, kad konkretaus knygų žanro, kurį renkasi būtent atostogoms, ji neturi. Kaip ir kasdienybėje, taip ir per atostogas – ji skaito daug bei įvairios literatūros. „Delfi“ skaitytojams knygų tinklaraštininkė pateikė rekomendacijas, pagal skirtingus žanrus, ką verta paskaityti, jei jau planuojate, kaip per atostogas ne tik deginsitės saulėje ar sūpuositės hamake, tačiau ir versite knygų puslapius.

Nora Žaliūkė

N. Žaliūkė sako, kad atostogos – kelionių metas, tad joms verta pasiruošti ar į jas įsimesti ir vieną kitą kelionių knygą: „Pažinti ir atrasti Lietuvą tikrai verta, ir tai galima padaryti su specialiais, tam skirtais, leidiniais. Pirmoji knyga, kurią noriu parodyti, tai architektūros gidas „Palanga“ (autoriai: Viltė Migonytė-Petrulienė, Liutauras Nekrošius, Vaidas Petrulis, Martynas Mankus, Marija Drėmaitė). Ji leis pažinti visai kitą, nei esame pratę, mūsų šalies pajūrio miestų amplua. Mano nuomone, tai vienas vertingiausių pažintinių leidinių šią vasarą“.

Nora Žaliūkė

Mėgstantiems aktyvesnį poilsį, knygų mylėtoja turi kitą rekomendaciją – Ramūno Šukausko „Nesėdėk namuose“. Tai leidinys, kuris skaitytoją artimiau supažindins net su 100 Lietuvos pažintinių takų: „Čia radau netgi savo gimtojo miesto vietų, kurių iki šiol nežinojau“.

Visgi, pašnekovė sutinka, kad ne visiems tinka ir patinka aktyvios pramogos ir klajonės po Lietuvą, kitiems didžiausias malonumas tiesiog degintis paplūdimyje bei pasinerti į detektyvinę istoriją. „Norintiems lengvesnio „kalibro“ skaitinio, rekomenduoju neseniai mano perskaitytą Annos Johannsen knygą „Mergaitė paplūdimyje“. Nors tai antroji serijos dalis, tačiau galima pradėti ir nuo jos, nes sąsajų su pirmąja dalimi nėra daug. Beje, antroji knyga man labiau patiko, nes ji nenuspėjama, įtraukianti, tačiau joje nėra žiaurių, nemalonių scenų. Tai visiškai „saugus“ detektyvinis variantas“, – sako pašnekovė.

Nora Žaliūkė

N. Žaliūkė turi detektyvo pasiūlymą ir tiems, kam patinka siaubo elementai: „Jasper Dewitt knyga „Pacientas“, kurią visai neseniai baigiau skaityti, yra desertas tiems, kas mėgsta Stepheno Kingo braižą. Aišku, nežinau, ar daug žmonių mėgsta siaubą atostogų metu, bet man jis patinka. Tai knyga, kuri, patikėkite manimi, šiurpo įvarys“.

Viena garsiausių socialinėje medijoje knygų tinklaraštininkė sako, kad nereikia pamiršti ir tų, kuriems geriausia atsipalaidavimo ir poilsio forma – „lengvas“ romanas. Jiems moteris taip pat turi savo rekomendacijų. „Stereotipiškai šias knygas kai kas vadina „atostogų romanais“. Taylor Jenkins Reid „Malibu: ant bangos“ – visiškai primena serialą, skaitydamas pasijunti tarsi „Liežuvautojos“ prieangyje. Knygoje labai ryškūs veikėjai, turtinga, prabangi atmosfera, žinomi žmonės, vakarėliai... Siužetas nėra sudėtingas, tad mintys gali ir nuklysti. Manau, kad atostogoms puikiai tinka“, – dar vieną knygą pristato N. Žaliūkė.

Nora Žaliūkė

Sentimentalių knygų gerbėjų tinklaraštininkė taip pat neužmiršo – jiems ji rekomenduoja garsios rašytojos, pasaulinę šlovę pelniusios vasariškais romanais, kurių neatsiejama dalis atostogomis dvelkiančios veiksmo vietos, Nicky Pellegrimo naują romaną „Dalelė manęs“. „Šios autorės knygos Lietuvoje neatsitiktinai pasirodo vasarą ir mus nukelia į Italiją, Siciliją, Prancūziją, Provansą ir t. t. Jos stiprybė – sukurti tokį juslinį pagaulumą, kad tarsi pats pasijauti tose šalyse. Visgi, su šia knyga autorė žengia kiek į kitą sceną – tai jautri istorija apie dvi šeimas. Pasakojimas privers nubraukti ašarą“, – pasakoja pašnekovė.

Istorinių romanų skaitytojams N. Žaliūkė pristato Edward Carey knygą „Mažė“: „Tai autobiografinis romanas, kurio epicentre legendinė Madame Tussaud ir jos gyvenimo istorija. Nesitikėjau, kad ši moteris turėjo tokį sunkų, bet tuo pačių įdomų gyvenimą. Knyga išskirtinė ir tuo, kad joje yra iliustracijų. Taip pat – puikiai išversta, o tas skaitymui taip pat suteikia didelį malonumą.

Pašnekovė nepamiršta ir jaunesnės auditorijos skaitytojų, jiems ji rekomenduoja Mona Kasten romaną paaugliams „Pradėti“: „Tai itin lengva knygą, turinti ir erotikos, ir romantikos, ir intrigų elementų. Primena gerai „susuktą“ serialą. Manau, kad ši knyga labai tinka nerūpestingam, lengvam atostogų laikui“.