„Esame atvėrę švyturį Tarptautinei turizmo dienai, dabar atversime minit Tarptautinę banglentės dieną. Kadangi viskas vyks Klaipėdoje, Melnragėje, tai norime leisti žmonėms pamatyti taip, ko paprastai negalima pamatyti. Aplankyti švyturyje žmonės turi registruotis internetiniame puslapyje, nes galimas lankytojų skaičius yra ribojamas. Ilgalaikis švyturio atvėrimo turistams sprendimas dar derinamas, tačiau čia ateities perspektyvos“, – sako Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė Romena Savickienė.

Taisyklėse nurodoma, kad vienu metu į švyturį pakilti gali tik 10 žmonių, todėl registracijoje https://klaipedatravel.lt/product-category/ekskursijos/ reikia pasirinkti laiką. R. Savickienė sako, kad lankytojų laukia išties įspūdingas vaizdas – Klaipėdos uosto valdose esantis švyturys siekia net 44 metrus virš jūros lygio.

Tiesa, norintiesiems pasinaudoti reta galimybe apsilankyti švyturyje, iki įspūdingo ir kvapą gniaužiančio vaizdo dar teks įveikti per 200 laiptelių.

R. Savickienė sako, kad teritorija priklauso saugomiems objektams, tad tai išties reta galimybė patekti į vieną seniausių Baltijos jūros pakrantės švyturį.

Kelis kartus tobulintas, o vėliau sugriautas ir vėl atstatytas švyturys istoriškai siekia 1796 metus. Vos pastatytas jis buvo matomas laivams priartėjus per keturis kilometrus nuo kranto. Šviesos įtaisą sudarė 6 bronziniai atšvaitai, kurie atspindėjo lajinių žibintų šviesą.

Vėliau, 1819 metais švyturys buvo patobulintas, ir iš aukštesnio statinio jau šviesą skleidė 13 varinių poliruoto sidabro plokštelėmis dengtų atšvaitų. Šviesą jau įžiebdavo nebe lajumi, o alyva kūrenamos lempos. Po patobulinimo švyturys tapo matomas net iš 30 kilometrų.
Istoriniai šaltiniai teigia, kad per 200 metų senumo švyturio autentiška išliko tik 4metrų cokolinė dalis.

Per Antrąjį pasaulinį karą statinys buvo sunaikintas, o atstatytas 1945 metais. Paskutinį kartą Klaipėdos švyturys buvo patobulintas 1953 metais ir toks išliko iki šių dienų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)