Jei gerai pasiraustumėte savo šeimos nuotraukų albumuose, ko gero pavyktų rasti tėvų ar senelių nuotrauką, padarytą Druskininkuose, prie Broniaus Vyšniausko skulptūros „Ratnyčėlė“. O kiek jos vaizdų nuo 1962 m. pasklido po buvusią Sovietų sąjungą, dabar nesuskaičiuos net senosios kartos Druskininkų fotografai, darbo vietą prie vandenį semiančios nuogalės skulptūros vertinę kaip pelningiausią visame kurorte.

Lenktojo tiltelio rekonstrukcijos darbai prasidėjo šią savaitę. „Ratnyčėlė“ jau išgabenta restauruoti, o visa Nemuno ir Ratnyčios upių santaka aptverta, todėl planuojantiems pasivaikščioti, pavyzdžiui, iš „Draugystės“ sanatorijos link Gydyklų parko fontano teks keisti maršrutą ir pasinaudoti artimiausiu tiltu per Ratnyčią ties Čiurlionio gatve.

„Viena vaizdingiausių kurorto vietų, nuo kurios atsiveria Ratnyčios ir Nemuno upių santakos panorama ir kurią puošia kurorto simboliu tapusi skulptoriaus Broniaus Vyšniausko skulptūra „Ratnyčėlė“, skaičiuoja jau septynis dešimtmečius. Todėl būtina šią erdvę atnaujinti iš pagrindų. 2016 metais ekspertai atliko tilto techninę ekspertizę, tuomet buvo rengiamas techninis projektas, derinama dokumentacija – kalbame ne apie paprastą zoną, o apie kompleksą, kuris įrašytas į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, todėl procesai užtruko“, – sakė Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas.

Druskininkų savivaldybės vizualizacija

Atliekant tilto rekonstrukciją bus išlaikyta jo unikali lenkta forma, tačiau jaunavedžių ant tilto atramų pakabintos spynos į senąją vietą negrįš. Neliks ir didžiosios dalies tiltelio prieigose augusių klevų, teikusių pavėsį per akmenis čiurlenančios Ratnyčios garsų užburtiems poilsiautojams.

Įgyvendinat projektą bus sutvarkytas ir iš pagrindų atnaujintas tiltas, jo prieigose seni siauri pandusai pakeisti į plačius patogius nuolydžius, atnaujinta „Ratnyčėlės“ pakyla, paklotos naujos, prie aplinkos derančios trinkelės, atnaujintas apšvietimas, suformuoti nauji gėlynai, sutvarkyti upės šlaitai.

Planuojama, kad darbai bus baigti iki šių metų pabaigos, juos atliks rangovas UAB „Alkesta“. Projekto vertė – beveik 571 tūkst. eurų.

„Iš karto noriu atsiprašyti druskininkiečių ir kurorto svečių, kad kol vyks darbai, gali tekti susidurti su nepatogumais, nes per tiltelį praeiti nebus galima. Tačiau nepatogumai laikini, o įgyvendinus projektą turėsime dar vieną modernią erdvę, įsiliejančią į bendrą miesto infrastruktūrą ir papildančią neseniai atnaujintą Ratnyčios upės pakrantės zoną“ – kalbėjo meras R. Malinauskas.