Vos tik sušvelnėjo karantinas, miško gėrybėmis prekiaujanti J. Janušauskienė sugrįžo į savo įprastą vietą ties Merkine, prie Vilniaus–Druskininkų kelio. Sako, ne taip svarbu, ar sustojęs pakeleivis būtinai ką nors nusiperka, jau vien pats bendravimas su gerai nusiteikusiais žmonėmis jai teikia neįkainojamo džiaugsmo.

Obelys

Man taip pat labiausiai rūpėjo ne pernykščių džiovintų baravykų kainą sužinoti (savo rinktų per žiemą nesugebėjau suvartoti), bet pasiteirauti, kokius orus medžiai, paukščiai ir tik jai vienai žinomi aplinkos ženklai žada artėjančiai vasarai.

„Vasara bus permaininga. Jau nuo gegužės vidurio orai pradėjo po truputį šilti, nors šalnų dar bus ir birželio pradžioje. Lietuviškas pavasaris pereina į lietuvišką vasarą. Mūsų vaikai tų įprastų orų jau neįsivaizduoja, o mes anksčiau nuolat nešiodavomės rankinėje lietsargį, šią vasarą tą įprotį turėsime prisiminti“, – kalbėjo marcinkoniškė.

Jos teigimu, matant, kaip medžiai sprogsta, galima tikėtis, kad vasarą lietingi laikotarpiai dažnai keisis su saulėtais, net ir tą pačią dieną dažnai spės palyti, saulė nušvisti ir vėl trumpai palyti.

„Birželio pradžioje beveik iki Joninių turėtų išsilaikyti permainingas oras. Sausros galėsime nebijoti, bet kaimo žmonėms susitvarkyti su šienu gali būti sudėtinga. Beje, man labai smagu, kai lyja lietus ir šviečia saulė, – lengviau kvėpuoti. Daugiau saulėtų dienų galime tikėtis nuo Joninių iki liepos vidurio“, – džiaugėsi Janina.

Moteris įsitikinusi, kad po keletą savaičių besitęsiančių kaitros laikotarpių šiemet tikėtis neverta – jie neužsitęs ilgiau kaip 4–5 dienas. Nors šią žiemą būta nemažai sniego, o ir pavasaris atrodo lietingas, Dzūkijoje žemė vis tiek sausa ir ne visiškai atsigavusi po 5 metus kankinusių sausrų.

Paklausta, kada jau bus verta dairytis Dzūkijos miškuose pirmųjų grybų, J. Janušauskienė sakė, kad ankstyvosios voveraitės turėtų išdygti apie birželio 6 d.

Kelmučiai

„Žemuogės prisirps anksčiau negu pernai – uogienojai tuoj pradės žydėti. Kaip tik šiandien apžiūrėjau. Gamta šiemet šiek tiek atsiliko pasitikti pavasarį, bet jau dabar medžiai nevėluoja, gal išskyrus uosius. Šiek tiek atsilieka ąžuolai, dabar jau turėtų būti jų lapeliai labiau prasiskleidę. Tai pranašauja ilgesnę vasarą – ji nesibaigs taip iškart pagal kalendorių, bet nusitęs į rudenį. Dairantis į sodus matyti, kad obelys truputį vėluoja, bet vyšnios laiku sužydėjo, o slyvos ne visos iškart apsipylė žiedais, pirmiausia tik tos šakos, kurios atsisukusios į pietus. Pasižiūrėjusi į visus medžius jau galiu sakyti, kokia bus vasara“, – pasakojo dzūkė.

Kaukazinės slyvos pernai sužydėjo visos per vieną naktį, o šiemet kiekvienas medelis atrodo vis kitaip. Tokia įvairi bus ir vasara.

Janina teigia, kad ne tik žydintys sodai, bet ir iš rūsio iškeltos perrinkti bulvės jai gali šį tą pasakyti apie būsimus orus.

Kartais žmonės ją susiranda ir klausia, koks bus oras jų vestuvių dieną, kokia bus ta savaitė ir kaip jie gali susiplanuoti šventę.

Net ir tada, kai didelės šventės nerengia, nori žinoti, nes nuo tos dienos, pasak J. Janušauskienės, labai priklauso ir visas būsimas jų gyvenimas.

Žemuogės

Grybaulios kaimo vienkiemyje 11 vaikų šeimoje gimusi ir augusi moteris pasakojo nuo 3 metukų jau ganiusi miške karves. Vaikystėje pradėjo stebėti gamtos ženklus ir mokėsi suprasti, ką jie reiškia.

Paskui pradėjo užsirašinėti, kada po įšalo atsileido žemė, pražydo žibutės, kada – pirma šilauogė, puriena, kada pabudo skruzdėlynas. Dievo dovaną suprasti gamtos ženklus turėjo Janinos tėvas, bet ir ji šiuo gebėjimu apdovanota, tik neskuba kiekvienam išduoti visų gamtos paslapčių.

„Žmonės atvažiuoja ir klausia, iš kur turiu tiek energijos, kodėl aš tokia stipri. Jeigu klausyčiau, ką apie mane šneka kai kurie buvę bendradarbiai ir kaimynai arba skaityčiau piktus atsiliepimus prie straipsnių, kur esu paminėta, tai man būtų tuščias gyvenimo tarpas.

Geriau pabūsiu gamtoje viena, padarysiu sau, savo šeimai gero, susitvarkysiu namus, o kalbų nelabai noriu klausyti. Visi esame skirtingi. Vieni šoka, kiti piešia, treti dainuoja. O jeigu aš myliu gamtą, tai nereiškia, kad esu kvaila“, – kalbėjo J. Janušauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (190)