Po vandeniu – buvęs kalėjimas ir kasykla

Estijoje apsilankiusi Ugnė pasakoja, kuo ją sužavėjo nardymas viename geriausių Baltijos šalyse karjerų.

„Šią vasarą neatostogavau, todėl nusprendžiau bent kelioms dienoms nuvykti į Estiją. Kadangi mėgstu nardyti, sugalvojau apsilankyti nardytojams gerai žinomame Rummu karjere“, – pasakoja Delfi skaitytoja.

Pašnekovė priduria, kad karjere yra buvusi dolomito kasykla ir kalėjimas. Sovietmečiu kaliniai buvo dabar jau apsemtos kasyklos darbininkai, bet kai Estija įgijo nepriklausomybę, karjeras nustojo veikti kaip kasybos vieta.

Nardymas Rummu karjere (nuotr. Z. Urbonienės)

„Nustojus kasti ir atjungus vandens siurblius, kurie išpumpuodavo besikaupiantį gruntinį vandenį, visa teritorija užsipildė vandeniu ir tapo ežeru, o kartu užsėmė ir likusius įrodymus, kad ten veikė kasykla ir buvo kalėjimas“, – įspūdžiais dalinasi moteris.

Ugnė priduria, kad po vandeniu matyti užlietas pastatas, ekskavatorius, darbiniai namukai, ten palikta daug daiktų.

Nardymas Rummu karjere (nuotr. Z. Urbonienės)

Kalėdiniai papuošimai ir staliukas keturiems

Keliautoja pasakoja, kad panėrus ėmė matytis ne tik minėti pastatai ir jų liekanos.

„Po vandeniu galima rasti ir meno kūrinių: stiklo liejinių, staliuką su kėdėmis, kalėdinę eglutę“, – vardina Ugnė.

Anot pašnekovės, išvydus staliuką su kėdėmis ir greta plaukiančius ešerius, išsyk kilo mintis: „Pietūs patys atplaukia ant stalo.“

Nardymas Rummu karjere (nuotr. Z. Urbonienės)

Tiesa, Ugnė atskleidžia, kad vietoje, į kurią buvo giliausiai panėrusi, gylis siekė 12 metrų, o vandens temperatūra svyravo tarp 21 ir 17 laipsnių šilumos.

Sužavėjo ir karjero aplinka

Delfi pašnekovei Rummu karjeras pasirodė nuostabus ne tik nardyti, bet ir praleisti laisvalaikį.

„Vietoje galima išsinuomoti irklentes, kanojas ir paplaukioti po karjerą, yra įrengtų paplūdimių ir sodybų, kur galima praleisti savaitgalį“, – rekomenduoja Ugnė.

Moteris pastebi, kad esant geram orui ir šviečiant saulei, Rummu karjeras spindi smaragdo spalva. „Ne ką prasčiau nei Graikijos salose“, – šypsodamasi sako nardytoja.

Rummu karjeras

Rekomenduoja patikrinti nardymo centrą

Estijoje apsilankiusi pašnekovė mano, kad Rummu karjeras yra išskirtinis Baltijos šalyse.

Kaip išmokai nardyti? „Esu išsilaikiusi trijų lygių PADI licencijas. Kad gaučiau jas, turėjau mokytis daug teorijos, atlikti praktinius pratimus ir nerimo testus bei išlaikyti egzaminą“, – sako nardymo entuziastė.

Nardymas Rummu karjere (nuotr. Z. Urbonienės)

Kita vertus, nardymo patirtys ne visuomet būna geros. Štai, Ugnės nuomone, blogas nardymo patirtis nulemia ne pats nardantis žmogus, ne pats nardymas, o nardymo centras.

„Kad nenusiviltum pirmąja nardymo patirtimi, siūlyčiau visada gerai pasižiūrėti, kokiame nardymo centre bandote šią pramogą. Teko girdėti istorijų, kaip kai kuriuose tolimuose užsienio kraštuose pirmoji patirtis nuvilia dėl neatsakingo požiūrio į klientą. Todėl prieš nardant reikėtų pasižiūrėti, ar nardymo centras yra licencijuotas ir kokie apie jį atsiliepimai internete“, – pataria Ugnė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)