Po to kai pernai mano bandymas perbristi Nemuną ties Meilės sala Druskininkuose baigėsi ne itin sėkmingai ir vos sugebėjau išsikapstyti į krantą, kamerą, žmoną ir kitus drėgmės nemėgstančius daiktus palikau kairiajame upės krante.

„Reikės eiti įstrižai iki Pastraujo salos ir nuo jos iki dešiniojo kranto. Saugokis slidžių dugno akmenų ir gilesnėse vietose sustiprėjančios srovės“, - instruktavo Ž. Buržinskas.

Vos įsibridus upė sparčiai gilėjo, bet netrukus pasiekėme seklumą. Pačiame Nemuno viduryje vanduo vos siekė kelius. Sekiau paskui Žygimantą stengdamasis nenukrypti nuo įsivaizduojamo povandeninio tako į gilesnius vandenis, kol pasiekėme Pastraujo salą, iš kurios mus įdėmiai stebėjo pilkųjų garnių pora. Nusprendėme jų nebaidyti ir į salą nelipti, tik praeiti jos pakraščiu.

Paskutinė atkarpa nuo Pastraujo iki dešiniojo Nemuno kranto – pati sudėtingiausia. Upės vaga staiga pagilėja, srovė sustiprėja, o dugne guli daug akmenų, į kuriuos galima susižeisti kojas. Vis dėlto krantą pasiekiau sušlapęs vos iki pusės. Kelionė atgal neprailgo, klausantis muziejininko pasakojimo apie salos pakrantėje surastus senovinio laivo – vytinės – likučius. Pamojuoju iš upės vidurio nuo tilto mus fotografuojantiems turistams, dar kelios minutės bridimo ir pasiekiame kairįjį krantą toje pačioje vietoje, iš kur ir pradėjome kelionę. Faktas patvirtintas – Nemuną tikrai galima perbristi.

„Kiekvienais metais, kai pasitaiko karšta ir sausa vasara, jau nuo vaikystės aš čia ne kartą esu perbridęs Nemuną. Šiemet, kaip ir pernai, jau nežinau kelinti metai tęsiasi sausra, darosi įprasta, kad Nemune išlenda salelės, matosi seklumos“, - pasakojo Ž. Buržinskas.

Pasak muziejininko, perskaičiusio beveik visus istorinius šaltinius apie Merkinės kraštą, tokių upės perbridimų paminėjimų jam nepavyko aptikti.

„Nemunu anksčiau vykdavo laivyba ir vandens pokyčiai jai visuomet būdavo iššūkis. Pastraujo saloje surastas vytinės dugnas taip pat ten atsirado ne atsitiktinai, o dėl kažkokios nelaimės, užplaukimo ant seklumos. Šita vieta visais laikais keldavo šiek tiek pavojų. Nemunas – pavojinga upė, juo plaukti ar bristi per jį visada yra iššūkis“, - kalbėjo merkiniškis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)