Sūrininkai iš visos Lietuvos bei kaimyninių šalių ir gausėjanti nepramoninių sūrių, dažniausiai gaminamų iš gyvo pieno, valgytojų bendruomenė jau įprato Žolinių savaitgalį rinktis Druskininkų kurorte tarsi į savus sūrių atlaidus. Tik šiais metais, besitikint antrosios koronaviruso bangos, būta nuogąstavimų, ar festivalis nebus atšauktas arba perkeltas.

„Ypatinga situacija pakoregavo sūrių vertinimo komisijos sudėtį ir teikiamų vertinimui sūrių skaičių. Dėl pandemijos negalėjo atvykti gausus būrys kaimyninių šalių sūrininkų“, – sakė festivalio organizatorius Audrius Jokubauskas.

Komisija šį kartą buvo lietuviška: sūrių technologas Mindaugas Vizgaitis, „Say Cheese“ parduotuvių tinklo sūrių ekspertas Vytautas Vaga, „Delfi“ apžvalgininkas Paulius Jurkevičius ir „Vyno žurnalo“ redaktorius Arūnas Starkus.

Organizatoriai šiemet pakeitė festivalio vietą iš betono trinkelių erdve slegiančios Druskininkų pramogų aikštės į jaukų gydyklų parko pakraštį, kur medžių laja saugojo mugės lankytojus ir sūrininkus nuo tiesioginių svilinančios rugpjūčio saulės spindulių.

Festivalio svečiams itališkas minkštųjų sūrių ir alyvuogių aliejaus derinimo paslaptis atskleidė P. Jurkevičius, klasikinių Vakarų Europos puskiečių, kietųjų, mėlyno pelėsio, karvių, avių, ožkų pieno sūrių iš Olandijos, Italijos, Prancūzijos ir Šveicarijos degustaciją vedė ekspertas V. Vaga.

Druskininkų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje aukotos šv. Mišios už sūrininkus ir kitus amatininkus. Šventės dalyviams koncertavo džiazo ansamblis „Railway Stompers“.

„Sūriai ne gaminami – jie kuriami“, – įteikdamas apdovanojimus kūrėjams kalbėjo P. Jurkevičius.

Konkursui buvo pateikta 14 sūrių. Geriausiu tradiciniu varškės sūriu pripažintas Rūtos Aliukonienės karvių pieno sūris. Geriausiu karvių pieno sūriu ir geriausiu mėlynojo pelėsio sūriu tapo Laimos Stankevičos „Naktigonė“. Geriausiu sūriu su priedais išrinktas Vilmanto Navicko karvių pieno sūris su pipirais. Geriausiu šviežiu sūriu pripažintas Dalios Baranauskienės karvių pieno sūris.

Alytaus rajono sūrininkė Vaida Genienė nugalėjo keletoje kategorijų. Ji įvertinta už geriausius avių bei ožkų pieno sūrius, geriausią puskietį ir geriausią minkštąjį sūrius. V. Genienei atiteko ir festivalio Grand Prix, ji triumfavo ir mėgstamiausio publikos sūrio rinkimuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)