Šiuo metu Palangoje, nuo Nemirsetos iki Būtingės, veikia 8 lauko kavinės. Klaipėdai priklausančioje Smiltynėje – vos viena. Nenuostabu, kad ties prekybos vietomis išsirango ilgokos eilės. Tačiau ne visi poilsiautojai turi kantrybės jose laukti, todėl svaigalų atsargomis apsirūpina iš anksto.
Lietuvos įstatymai draudžia alkoholinius gėrimus vartoti viešose vietose, išskyrus lauko kavines. Tačiau BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ gelbėtojai dažniausiai į tokius užmerkia akis. Kas geria, tegu geria, teigia jie. Pliažuose tokie nepageidaujami tik tada, kai prisigeria. Tik kai toks smaguris nebesiorientuoja aplinkoje, kviečiama policija. Matyt, tai žinodami poilsiautojai drąsiai geria ir nė kiek dėl to nesivaržo.

Toleruoja geriančiuosius

„Klaipėdos paplūdimių“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakkis prisipažino, kad į geriančiuosius alų žvelgiama pro pirštus. Esą labiausiai stebimi tie, kurie vartoja stipriuosius alkoholinius gėrimus.

„Jei pamatome apsvaigusį pajūryje, išprašome iš paplūdimio. Jeigu atsisako, tuomet kviečiame policijos pareigūnus. Aišku, kai tiek žmonių, visų nesužiūrėsi. Atkreipiame dėmesį tik į tuos, kurie stipriai apsvaigę. Jei gelbėtojai pradės žiūrėti į visus, kurie geria, tai nebeturės laiko prižiūrėti poilsiautojų saugumo. Kartais per garsiakalbius pranešame, kad pliažas irgi yra vieša vieta. Ir policijos pareigūnai gali bausti, ir Klaipėdos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai. Juk tokia masė žmonių. Jeigu lakstysime paskui kiekvieną žmogų, kuris geria alų arba silpnus alkoholinius gėrimus, tai gelbėtojai nespės atlikti savo tiesioginių pareigų“, - „Delfi“ sakė A. Siakki.

Daugelis naudojasi tokia tolerancija. Todėl nesibodi atvirai demonstruoti alkoholinių gėrimų tarą, nors šios rūšies produktų reklama ir draudžiama. Kai kurie atsineša ne tik pačius gėrimus, bet ir taures jiems gerti.

Veja iš pajūrio

Kiek kitoks požiūris vyrauja Palangos pliažuose. Čia reguliariai patruliuoja policijos pareigūnų lydimi gelbėtojai, kurie atidžiai stebi poilsiautojus. Pro jų akis neprasprūsta įžūliai ir atvirai vartojantys alų ir kitus gėrimus, turinčius alkoholio.

Šeštadienį, kuomet į kurortą plūstelėjo šimtai tūkstančių pasiilgusiųjų saulės ir jūros, taip pat vyko prevencinio pobūdžio akcija.

Prie dviejų vaikinų, atvirai geriančių alų, sustojęs ekipažas paragino liautis gerti ir likučius išpilti. „Gudruoliai“ ėmė vograuti angliškai, esą nesupranta reikalavimo. Tačiau labai greitai šie „britai“ suvokė, ko iš jų reikalaujama ir alaus butelius išmetė į šiukšlių konteinerį.

Kur kas sukalbamesnė pasirodė čeburekus kramsnojanti ir net kelias pakuotes meksikietiško alaus atsinešusi kompanija. Šie vikriai susirinko savo turtą išsinešė iš paplūdimio. Panašiai reagavo beveik visi, į kuriuos buvo kreiptasi.

„Jei poilsiautojai geranoriškai paklūsta raginimams, tuo ir apsiribojame. Bet jei kuris nors ir atsikalbinėti ar draskyti akis, tuomet jau rašomas protokolas“, - paaiškino patruliavęs pareigūnas.
Patruliavimo metu taip pat buvo įspėti didelius šunis atsivedę jų savininkai, bei be gelbėjimosi liemenių įvairiomis plaukiojimo priemonėmis po jūrą besiirstę asmenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (544)