Ragavo pirmąjį savo arbūzą

Šiemet Rūta pasiryžo išmėginti arbūzų auginimą savo sodyboje už Karmėlavos – nors arbūzų augintojams ši vasara žadėta nesėkminga, o ir sodybos žemė smėlinga, moterį aplankė netikėta sėkmė. Kaip ji teigia, imtis arbūzų auginimo ją paskatino feisbuke atrasta arbūzų ir melionų augintojų grupė.

„Kai feisbuko grupėje pastebėjau, kokius didelius arbūzus čia, Lietuvoje, žmonės patys užsiaugina, nusprendžiau pabandyti ir pati. Iki tol man atrodė visiškas kosmosas, kad pas mus galima tuo užsiimti. Kuo daugiau skaitinėjau įrašus grupėje, tuo daugiau sėkmės istorijų mačiau, kurios mane užkrėtė. Sužinoti, kaip ir ką daryti, nebuvo sunku – kai esi arbūzus auginančių žmonių grupėje, tiesiog seki įrašus, kada jie mirko sėklas, kada jas sodina, ir darai tą patį. Svarbiausia vadovautis patyrusių žmonių rekomendacijomis ir neišradinėti dviračio pačiam“, – įsitikinusi Rūta.
Rūtos auginami arbūzai

Šiemet ji nusipirko šešių rūšių sėklas, kurias auginant teko daug vargti, tačiau rezultatai atsipirko. „Augindama arbūzus, apturėjau visus vargus, kokius tik galima turėti. Sužinojau, kad šiemet arbūzams bus pati blogiausia vasara, visi skundėsi, kaip šiemet blogai, nes visus puola grybelinės ligos. Nedėjau jokių vilčių, bet jau liepos 3 dieną pasirodė pirmas nedidelis arbūziukas. Vakar kaip tik jį nuskynėme, negalėjau patikėti savo akimis – 8 kilogramų arbūzas čia, Lietuvoje, užaugo. Juolab priesmėlyje, kai šalia mūsų sodybos yra karjerai, žemė prasta. Pasirodo, arbūzams labai patinka smėlis – juos sodinant, specialiai įmaišoma smėlio“, – aiškina Rūta.

Taip pat jai teko skaityti, kad arbūzai geriau auga lauke, o šiltnamyje – melionai, todėl arbūzus sodino lauke, o dabar stebi, kaip jie auga.
Rūtos auginami arbūzai

„Iš pasėtų 24 daigų pusė išaugo stiprūs. Šiuo metu sode auga apie 20 arbūzų, kaskart atvažiavus į sodą jie atrodo vis didesni. Jau matau, kad vienas jų svers daugiau nei 8 kilogramus, atrodo didesnis už tą, kurį neseniai skynėme“, – džiaugiasi ji.

Šiemet džiaugiasi didžiausiu derliumi

Kauno rajone gyvenanti Daiva teigia dar prieš keturis metus nusipirkusi arbūzų sėklų pakelį parduotuvėje – jau pirmąją vasarą moteris džiaugėsi 6 arbūzų derliumi, o šiemet teigia išauginusi virš 40 arbūzų vaisių.

„Pirmais metais nurinkau 6 arbūzų derlių. Sėklas sodinau ir lauke, ir šiltnamyje. Su šiltnamiu nieko gero nepavyko – augo kumščio dydžio vaisiai, o lauke jie buvo dideli ir skanūs. Sodindama arbūzų sėklas, dėjau pelenų saują, o po 14 dienų su žolių raugu palaisčiau – ir viskas, toliau jie patys auga, panašiai kaip moliūgai, specialios priežiūros jokios nereikia“, – sako Daiva.
Daivos auginami arbūzai

Moteris teigia papildomai arbūzų nė nelaistanti, mat jie nemėgsta drėgmės, o, gavę jos per daug, pradeda sproginėti.

„Sunkiausia yra išsiauginti gerus daigus – jiems reikia daug šviesos ir šilumos, svarbu saugoti, kad nenudegtų. Arbūzus auginu ir prie namų Kauno rajone, ir kaime Prienų rajone, tačiau prie namų šiemet įsiveisęs vytulys – labai ruduoja, vysta, tačiau naktimis juos dengiu plėvele. Nepaisant to, šiemet džiaugiamės pačiu didžiausiu derliumi – kaime išaugo net 36 arbūzai, o dar kokie 8 auga šalia namų“, – skaičiuoja moteris.

Išbandė pirmą kartą: šiltnamyje užaugo du arbūzai

Mažeikiuose gyvenanti Rita auginti arbūzus nusprendė pabandyti pamačiusi, kaip gerai juos auginti sekasi draugei. Šį pavasarį ji įsigijo 4 daigus, porą jų pasodino lauke, porą – šiltnamyje.

„Prieš tai visą pavasarį laikėme juos viduje, namelyje, kur saulėta, laistydavom, jie kuo puikiausiai augo. Lauke nesigavo nieko, jie mažiukus vaisius užmezga ir neauga, o šiltnamyje – kuo puikiausiai, išsikerojo po visą šiltnamį. Žiūrim vieną dieną – toks arbūziukas nemažas išaugęs, apsidžiaugėm, kad turėsim savo. Paskui pasirodė dar vienas, dar keli. Nieko ypatingo mes nedarėm, kaip tik laistydavom agurkus ir pomidorus, tai ir juos palaistydavom, nei tręšėm, nei ką, tiesiog eksperimentavom“, – patirtimi dalijasi Rita.
Ritos auginami arbūzai

Nors iš pradžių moteris galvojo, jog kitąmet arbūzų auginimu neužsiims, paragavusi pirmojo savo vaisiaus, persigalvojo.

„Galvojau, kad daugiau jau neauginčiau, nes neapsimoka – tik du arbūzai. Bet kai paragavom, jie buvo labai skanūs, o dar kai žinai, kad tai tavo ir ne daug kas augina – smagu buvo“, – sakė Rita.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)