Dėl vilniečių pastebėto upės teršimo ir nemalonaus kvapo kreipėmės į vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo bendrovę „Vilniaus vandenys“. Bendrovės komunikacijos skyriaus vadovė Renata Saulytė-Smalskė informavo, kad iškart bus išsiųsta brigada patikrinti, ar neįvykusi avarija. Tiek vakar vakare, tiek šiandien ryte situaciją tyrusios brigados patvirtino, kad į upę teka neaiškios kilmės putos, tačiau fekalijos į upę negalėjo patekti.

„Šiuo atveju į skaitytojų nurodytą vietą operatyviai buvo išsiųstos dvi brigados, kurios užfiksavo taršą – buvo pastebėtos neaiškios kilmės putos, fekalijų kvapas nebuvo juntamas. Šioje Neries pusėje (t. y. iš Goštauto g.), bendrovė „Vilniaus vandenys“ jokių nuotekų įrenginių, t. y išleistuvų, neeksploatuoja. Todėl fekalijos šiuo atveju čia niekaip negalėjo patekti į upę, tai nėra bendrovės atsakomybė.

Prevenciškai brigados patikrino ir kitus upės ruožus – nuo identifikuotos taršos vietos iki pat Vilnelės. Daugiau jokių taršos pėdsakų nebuvo aptikta. Papildomai brigada nuvyko patikrinti ir šiandien anksti ryte, kad įsitikintų, jog daugiau teršalų į upę nebėga. Situacija nebuvo pasikeitusi“, – aiškina R. Saulytė-Smalskė.

Anot jos, be tyrimų sunku nustatyti, kokia tai tarša.

„Teršalai susikaupę lokaliai, vienoje vietoje. Galbūt jie į upę pateko kartu su lietaus nuotekomis arba buvo išpilti statybų proceso metu. Vis tik tai galima pasakyti tik atlikus išsamų tyrimą. Siekiant nuodugniai ištirti teršalus, identifikuoti teršėją, pirmiausiai reikėtų kreiptis į gamtos taršos kontrolę vykdančius aplinkosaugininkus, kurių pareiga gamtos taršos atvejus identifikuoti ir rūpintis, kad tarša nebūtų vykdoma“, – teigia ji.

R. Saulytė-Smalskė pabrėžia, jog, pastebėjus vandens taršą Vilniaus mieste, Širvintų bei Šalčininkų rajonuose, gyventojai raginami pranešti paskambinus į „Vilniaus vandenų“ Avarijų likvidavimo tarnybą – 8 800 10880. Į avarinius iškvietimus reaguojama operatyviai ir vykstama į įvykio vietą, siekiant identifikuoti problemą.

Kaip praneša „Grinda” rinkodaros ir komunikacijos skyriaus specialistė Vaida Daiginaitė, „Grindos“ Paviršinių nuotekų tinklų eksploatavimo ir Ekologinės priežiūros laboratorijos specialistai visai neseniai grįžo iš vietos, kurioje vilniečiai pastebėjo vandens paviršiuje plūduriuojančias neaiškios kilmės putas.

„Po atliktos apžiūros nustatyta, kad iš įmonės prižiūrimo išleistuvo teršalai neteka. Labiausiai tikėtina, kad susikaupusios putos – gamtinės kilmės tarša. Putos lokaliai susikaupė būtent tose upės vietose, kuriose labai išvešėjusios žolės sulaiko vandens tėkmę. Panašu, kad dėl „užsistovėjusio“ vandens prasidėjo procesai, skleidžiantys nemalonų kvapą. Svarbu pabrėžti, kad tai yra laikina, nes įprastai po kiekvienos intensyvios liūties putos yra nuplaunamos“, – komentuoja ji.