Netoli Lietuvos – Shiitake grybų plantacija

Delfi skaitytoja Ugnė dalijasi savaitgalio Latvijoje įspūdžiais.
„Iš Lietuvos autobusu važiavome į Shiitake grybų ūkį – mat Latvijoje yra ūkininkas, kuris augina šiuos grybus. Sakoma, kad jie yra labai sveiki“, – pasakoja keliautoja Ugnė.

Moteris išduoda ir verslo įkūrimo istoriją: „Shiitake grybus auginantis verslininkas pasakojo, kad anksčiau ir jo tėvai augino šiuos grybus. Tiesa, tai buvo ne verslas – vos keli grybienos kelmai.“

Ūkininkas prisimena, kad tėvų auginami grybai jam buvo pabodę, tėvai juos dėdavo į kone kiekvieną patiekalą.

Pasak pašnekovės, laikui bėgant, ūkininkas suprato pasiilgęs Shiitake grybų skonio, todėl ėmėsi savo verslo.

Shiitake grybų ūkis

Pirmo derliaus tenka laukti trejus metus

„Shiitake grybų verslas – itin brangi ir rizikinga veikla, mat užtrunka, kol padarytos investicijos atsiperka“, – ūkininko iš Latvijos žodžius prisimena Ugnė ir prideda, kad pirmą grybų derlių galima nuimti tik po trejų metų.

O ko reikia, norint pradėti tokį verslą? „Pirmiausia Shiitake grybus norintis auginti žmogus turi nusipirkti medienos – medžių kamienų, ir grybienos. Pastarąją reikia įdėti į kamiene padarytas skylutes, iš kurių ima dygti minėtieji grybai“, – verslo kūrimo gaires nurodo pašnekovė.

Shiitake grybų ūkis

Vaišės iš grybų ir mėnulio kalendorius

Ugnė prisimena, kad grybų ūkyje keliautojai vaišinami pačiais gardžiausiais patiekalais.

„Visiems atvykusiems ūkio šeimininkas duoda paragauti sriubos su grybais. Taip pat galima paskanauti duonos ir sviesto, kurie – taip pat su grybais“, – gastrokelionės įspūdžiais dalijasi Ugnė.

O kiek kainuoja šie produktai? Anot moters, sviestas ir duona kainuoja po 5 eurus, tai – pigiausia, ką galima įsigyti ūkyje. „Stiklinis indelis džiovintų grybų – 15 eurų, grybų milteliai – 10 eurų“, – prisimena moteris.

Shiitake grybų ūkis

„Lauktuvėms nupirkau tik sviesto, man šios kainos mažos nepasirodė“, – atvirauja keliautoja.

„Įdomu tai, kad ūkininkas sakė, jog Shiitake grybai visuomet išdygsta tryliktą mėnulio dieną. O štai rinkti grybus yra geriausia tarp 5 ir 10 mėnulio dienos, sakoma, tada dar nebus sukirmiję“, – pastebėjimais dalijasi Delfi skaitytoja.

Grybų populiarumas – socialinių medijų padarinys

Mikologės Jurgos Motiejūnaitės teigimu, Shiitake grybai, arba valgomieji danteniai, savaime auga rytinėje Azijoje.

„Lietuvoje natūraliai šie grybai neaptinkami“, – Shiitake gerbėjams liūdną žinią turi specialstė.

O kuo šis grybas skiriasi nuo lietuviškojo baravyko? „Shiitake grybai naudojami Azijos virtuvėje ir tradicinėje medicinoje“, – paaiškina specialistė ir priduria, kad mažai termiškai apdorotas Shiitake grybas gali sukelti vadinamąjį Shiitake dermatitą – gana dažną alerginę reakciją, paplitusią Azijoje.

„Shiitake grybai yra išpopuliarinti spaudos ir kitų medijų", – šypsodamasi teigia mikologė.

Skanėstai su Shiitake grybais

Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas siūlo du gardžius receptus su Shiitake grybais.

„Shiitake grybai žavūs tuo, kad turi elegantišką riešutinį poskonį“, – sako A. Ivanauskas. Pasak specialisto, šių grybų svarbiausia nepervirti ir neperkepti – priešingu atveju jie praras savo skonį.

Alfas Ivanauskas

„Kadangi Shiitake grybai yra labai charakteringi, juos galima maišyti su pievagrybiais – tai puiki skonių kombinacija“, – kulinariniais patarimais dalijasi virtuvės mitų griovėjas.

Vienas receptų – antiena su kokosų pieno rizotu ir Shiitake grybais. Ruošiant šį patiekalą, Shiitake grybus reikia pakepti kartu su kukurūzų burbuolėmis, o užpylus padažo ir vandens, leisti nugaruoti.

Shiitake grybus galima panaudoti ir ruošiant kitą patiekalą – vegetarišką makaronų sriubą su tofu sūriu ir grybais. Kulinaro patarimas gaminant šį patiekalą – užtikrinti, kad į kiekvieną sriubos dubenėlį patektų reikiamas kiekis grybų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)