Jausmas tarsi laimėjus loterijoje

Praėjusį liepos savaitgalį vilnietė Kristina sėdo į automobilį, Kaune prie moters prisijungė jos mama ir abi nuvažiavo į Žemaitijoje esantį miestą Šilalę aplankyti ten gyvenančios senelės. Kristina pasakoja, kad Šilalė jai visuomet sukelia gerų emocijų – mat tai yra jos tėviškė, kurioje ne tik gimė ji pati, bet ten augo ir jos mama.

„Ir šeštadienio, ir sekmadienio rytus su mama praleisdavome miške grybaujant. Man labai gera sugrįžti į šiuos miškus, nes čia mane atsivesdavo, kai buvau dar visai maža“, – prisimena grybautoja.

Pasak Kristinos, per du savaitgalio rytus moterys grybų pririnko 8 kibirus po 10 litrų. „Kiek gyvenime teko grybauti, nesu radusi tiek grybų. Vienoje vietoje radome net 108 baravykus! Grybavimo dienomis buvo labai geros emocijos, jautėmės it laimėjusios loteriją“, – juokiasi pašnekovė.

Grybai Žemaitijoje

„Tiesa, kai pamatėme, kiek kainuoja grybai, supratome, kad mūsų laimėtos loterijos vertė – didžiulė. Dabar kilogramas grybų kainuoja 15-20 eurų“, – savo radybomis džiaugiasi Kristina.

Pašnekovė prideda, kad rasti grybai – sveiki, gražūs.

Varžytis grybaujant – giminės tradicija

Vilnietė Kristina sako, kad anksčiau turėjusi daugiau laiko grybavimui: „Kai dirbau mažiau atsakingus darbus, miškui galėjau skirti kur kas daugiau laiko. Šiuo metu dirbu vedybų planuotoja, todėl visos vasaros ir gražūs rudenys prabėga šventėse“.

„Mūsų giminėje yra tarsi tradicija varžytis, kad surinks daugiau grybų“, – šypsosi moteris.

Grybai Žemaitijoje

„Socialinėje platformoje „Facebook“ turime savo giminės grupę, kurioje rodome, kokius laimikius pavyksta rasti. Štai dar niekas nepralenkė mano krikšto tėčio, kuris, gyvendamas Šilalėje, eiti grybauti gali kur kas dažniau“, – savo giminės pomėgius pasakoja grybautoja.

Kristina prisimena, kad vaizdo įrašą padarė paskatinta draugų: „Mano draugai, išvydę daugybės grybų nuotraukas, ėmė juokauti neva į mišką atėjau su burtų lazdele ir pati tų grybų pribūriau. Norėjau nufilmuoti, kaip arti vienas kito jie auga“.

Firminis grybų receptas

Ką darote su miške rastais grybais? „Pasūdome ir šaldome, nenaudojame jokio acto. Norime, kad kuo daugiau miško aromato išliktų žiemai“, – pasakoja Kristina.

„Mūsų šeimos firminis receptas – grybai ruošiami su šviežiais pomidorais, svogūnais, trintais pomidorais ar geresniu pomidorų padažu, dedant šiek tiek aliejaus, druskos, pipirų. Galima valgyti su bulvėmis ir šonine“, – kulinarinėmis paslaptimis dalijasi rekordiškai didelį kiekį grybų radusi moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)