Vytenis Daugudis – daugkartinių grybavimo čempionų vardą iškovojusios Paluknio grybautojų komandos „Krembliai“ kapitonas. Nors rugsėjo pabaigoje Varėnoje tradiciškai rengiama grybų šventė ir grybavimo čempionatas, kurio metu grybautojai varžosi dėl didžiausio laimikio, V. Daugudis apgailestauja, kad šiemet šventė neįvyks, todėl grybavimo entuziastams tenka prisigalvoti savų pramogų.

„Šiemet Dzūkijoje sausra, grybų absoliučiai nėra, o dėl koronaviruso šiemet grybų čempionatas nevyks nei Lietuvoje, nei užsienyje. Todėl mes sugalvojome tokią programą – grybavimas Dzūkijoje, Suvalkijoje, Aukštaitijoje ir Žemaitijoje. Iki šiol surengėme dvi išvykas į Suvalkiją, toliau šią savaitę aplankysime Žemaitijos ir Aukštaitijos miškus. Norime palyginti skirtingas grybavimo vietas, grybus, pažiūrėti, kaip jie auga, pasisemti patirties“, – planais dalijasi grybautojas.

Nors dažnas grybautojas šiuo metu skundžiasi nerandantis grybų, panašu, kad V. Daugudžio kelyje jų netrūksta – dar šį savaitgalį jam pasisekė prisirinkti pilną bagažinę baravykų ir raudonikių. Su žmonos Leonoros ir draugo pagalba, tokią gausybę pavyko rasti vos per daugiau nei porą valandų.

„Grybavome trise – aš, mano žmona ir dar vienas grybautojas. Pilną bagažinę prisirinkti užtruko neilgai, gal 2,5–3 valandos. Būtume ir daugiau prisirinkę, bet tiesiog jau nebebuvo vietos. Ir šiaip dabar nėra prasmės rinkti daug – vis tiek dabar yra karšta, grybai pakirmiję, apdorojimas atima daugiau laiko. Šiuo metu dominuoja baravykai, yra nemažai raudonikių, o kitokių grybų kol kas nesimato“, – sako V. Daugudis.

Anot jo, norintiems prisirinkti grybų, viskas priklauso nuo pasirinkto regiono – liūdniausios prognozės šiuo metu yra Dzūkijoje, grybų verčiau reikėtų dairytis Žemaitijoje.

„Dzūkija dabar visiškai tuščia, viskas išdžiovinta, daugiausia grybų dabar yra nuo Kauno link Klaipėdos – ten nulijo, drėgnesni miškai. Dzūkija, matote, yra pušynai, o pušynai – tai lenta, dėl kurios vyksta masiniai pjovimai. Tik pušelės paaugo, ir jas jau pjauna, kaip morkos darže jos išsodintos. Dabar Dzūkija kenčia nuo kirtimų ir seniausiai nebėra grybų sostinė – reikėtų jau pamiršti tai. Jau daug metų šis kraštas nepasižymi nei pirmaisiais grybais, nei didžiausiais laimikiais. Grybai kraustosi link pajūrio – ten vėsiau, daugiau drėgmės, kitokie miškai, krūmynai, kuriuose ir auga grybai“, – teigia grybautojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)