Vienas vienintelis baravykas per valandą kruopštaus grybavimo Augustavo girios pakraštyje – nei namo vežtis, nei kam padovanoti. Ir dar sauja saulės išdžiovintų voveraičių.

Prieš porą metų iš tų vietų baravykus veždavau pilnomis bagažinėmis ir stebėjausi, kad vos pravažiavus Lenkijos sieną miškai gerokai mažiau išgrybauti, negu Lietuvos pusėje. Todėl ir šios savaitės viduryje, kai jau nusibodo Kapčiamiesčio girioje knibinėti iš žalių samanų voveraites, susiruošiau anapus sienos. Vilčių teikė žinios, kad kituose Lietuvos regionuose, kur, skirtingai negu Dzūkijoje, auga ne vien pušynai, grybautojai grįžta iš miškų nešini pilnomis baravykų pintinėmis. O lenkiškas miškas tuo ir skiriasi nuo vos už kelių šimtų metrų augančių Kapčiamiesčio girios pušynų, kur pušys pasodintos drauge su eglėmis, beržais ir vienu kitu ąžuoliuku. Tokiame mišriame miške vasaros saulė ne taip greitai išgarina drėgmę, todėl anksčiau pradeda dygti vasariniai baravykai ir raudonviršiai.

Tačiau šį kartą dzūkiška nuojauta apgavo – jauname ąžuolyne radau vos vieną sveiką baravyką, o eglyno pakraštyje užtikau dar nenupjaustytų voveraičių. Kitur, kaip toli į Lenkijos gilumą beeičiau, vis tas pats vaizdas – išgrybauta kruopščiau, negu Varėnos miesto parkas trečią dieną po Grybų šventės.
Beje, jei jau užsiminiau, tai žinokite, kad Grybų šventės šiemet nebus. Varėnos rajono savivaldybės kasmet paskutinį rugsėjo savaitgalį rengiama šventė, kurios svarbiausia dalimi tampa Lietuvos grybavimo čempionatas, šiemet nebus organizuojamas, nes varėniškiai išsigando COVID-19 antrosios bangos.

Bandžiau spėlioti, kas taip kruopščiai išgrybavo Lenkijos pasienio su Lietuva miškus – čiabuviai ar atvykėliai iš Lietuvos. Grybautojų miške sutikti jau nepavyko, bet jų ten paliktos šiukšlės lietuviškos kilmės neturi. Todėl belieka pripažinti, kad po karantino pavargę nuo sėdėjimo namuose lenkai iš naujo atrado grybavimo džiaugsmą ir jų miškuose dzūkams nebus ką veikti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)