„Susipina tie žodžiai: uostas, jūra, šventė. Šių metų tema – pasimatymas su vėju, nes vėjas ką nors atneša, atpučia įdomaus, tad linkiu, kad vėjas atneštų gerą nuotaiką ir orą. Uostas yra įsitraukęs į programą, šių metų šventės bruožas – santūrumas. Deja, šiemet Jūros šventės atidarymo eisena neįvyks, nors ji darėsi vis patrauklesnė, pritraukė vis daugiau žmonių. Visgi nepagerbti tų drąsių ir iškilių žmonių, kurie dirbo ir dirba jūroje, negalime, tad ir be eisenos jūrininkų pagerbimo ceremonija bus. Kitas žmonių mylimas renginys – „Drakonų lenktynės“, taip pat buvo „pakibęs“, bet noriu padėkoti merui ir administracijos direktoriui, kad jos įvyks įprastoje vietoje. Šiais metais jos vyks dešimtus metus, lenktynių metu dalyvaus 36 komandos po 10 žmonių. Renginys bus gana ilgas, bus daug užplaukimų, manau, bus tikrai įspūdingas reginys“, – sako Algis Latakas, VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija generalinis direktorius.

Miesto meras Vytautas Grubliauskas sako, kad lengviausias sprendimas būtų buvęs nerengti šventės, tačiau ji yra neatsiejama uostamiesčio dalis. Tad tiek dalyvių, tiek atvykstančiųjų prašoma sąmoningumo.

„Bus per pus mažiau mugės prekeivių, jei anksčiau buvo apie 800-900, šiais metais apie keturis. Taip bus lengviau užtikrinti atstumus tarpt prekyviečių. Mieste šventės metu neišvengiamai dirba daugiau policijos ir saugos tarnybos pareigūnų, išties bus iššūkis suvaldyti lankytojų srautus“, – neslepia meras.

Šių metų programoje nuspręsta paskelbti tik vietas, kur vyks vienas ar kitas pasirodymas bei varžybos. Tačiau konkretus laikas paliekamas paslaptyje. Taip tikimasi, kad žmonės mažiau buriuosis vienoje vietoje, daugiau judės, mažiau susidarys didesnė grupės. Tie, kurie norės išvysti vieną ar kitą pasirodymą, tačiau nespės to padaryti, ar negalės atvykti į pajūrį, neliks nuskriausti – nuo pat šventės atidarymo vakaro vyks Jūros šventės transliacijos internetu, kurias galima bus rasti oficialiame jurossvente.lt internetiniame puslapyje.

Romualdas Adomavičius, Tradicinių ir istorinių laivų parado „Dangės flotilė“ kapitonas, Lietuvos jūrų muziejaus direktorės pavaduotojas, sako, kad „Dangės flotilė“ atplauks į Klaipėdą liepos 24 d. vakarą. Flotilės įplaukimą ir du paradus, kurie vyks jau šeštadienio vakarą iki pat vidurnakčio, bus galima stebėti nuo Danės krantinių.

Istorikas taip pat kviečia aplankyti Meridiano skvere ir naują parodą
„Klaipėdos uosto vedliai“ iš ciklo „Jūrinio paveldo ženklai“.

„Penktadienį, liepos 24 d., kartu su KVJUD rengiame Jūrininkų pagerbimo ceremoniją prie „Albatroso“ paminklo ir Lietuvos jūrų muziejuje. Kviečiame apsilankyti Jūros šventės svečius ir muziejuje: čia ką tik atidaryta nauja ekspozicija „Vėžiagyviai, dygiaodžiai ir jų supergalios“, kurioje galima net pasigalynėti su šiais gyvūnais. – sako R. Adomavičius. – O parodoje „Nuo Veneros iki sraigto. Kriauklių istorijos“ pasakojame, kaip jūrų moliuskų kriauklės įkvepia žmogų kūrybai. Beje, ši paroda pritaikyta ir regos negalią turintiems žmonėms – kriauklių modelius, sukurtus trimačiu spausdintuvu, galima liesti.“

Dangės pakrantėje laukia ir džiazuojantis renginys, kuris nebus vientisas trumpalaikis koncertas – kad žmonės nesiburiuotų, nuspręsta, kad muzika skambės visą dieną, tad bet kada užsukę žmonės galės mėgautis muzika.

Be abejo, „Dangės flotilę“ taip pat bus galima išvysti. Be to, atidarymo vakarą laukia išties įspūdingas reginys – eiseną nuspręsta „perkelti“ ant vandens. Violeta Ulevičienė, VšĮ „Klaipėdos šventės“ jūrinių projektų koordinatorė, pasakoja, kad laukia tarptautinė laivų „eisena“, kurios priekyje

„Šventinės vėliavos pakėlimo šventės įvyks – dalis laivų atplauks iš Lenkijos, iš Vokietijos, dalyvaus ir iš Estijos atstovai.

„Galbūt tai išaugs į ilgametę tradiciją. Bus garso, bus dūmų, pabūklai kalbės nuo kranto ir iš laivų, o šios eisenos vedlys bus mūsų universiteto burlaivis „Brabanderis“. Tikimės, kad ši tradicija taps įdomi ir mes ją auginsime. Tai vyks vietoj eisenos. Viso burlaivių bus aštuoni“, sako V. Ulevičienė.

Šventės organizatoriai kviečia paskutinį liepos mėnesio savaitgalį mėgautis muzikiniais atradimais visame senamiestyje, Jūros šventėje dalyvaus išties nemažai žinomų atlikėjų, tad Vido Bareikio, „Radistų“, Sauliaus Prūsaičio gerbėjai nebus nuvilti. Tai pat laukia ir džiazo bei kitos klasikinės muzikos koncertai, teatralų pasirodymai bei varžybos ir kita aktyvi veikla.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)