Idėją atsivežė iš Prancūzijos

Šalia Vabalninko miestelio įsikūrusio „Levandų ūkio“ vadovė Giedrė Rybalko pasakoja, kad levandas pradėjo auginti jau prieš 8 metus, o turistams šiemet durys atveriamos jau 5 sezoną. Pasak pašnekovės, ūkyje lankytojų laukia gausybė veiklų ir grožybių, kadangi per tiek laiko ūkis išsiplėtė iki daugiau nei 40 arų, kur auga apie 6000 suaugusių levandų krūmų.

„Idėja atgabenti Provanso laukus į Lietuvą kilo būtent po kelionės Prancūzijoje, iš pradžių turėjome mintį levandų pasisodinti ir auginti tik sau. Pradėjome nuo mažo plotelio, tada pamatėme, kad galime padaryti kažką daugiau. Šis ūkis po truputį išsirutuliojo į turizmo bei perdirbimo veiklą, tad toliau ir tęsiame viską.

Esame įsikūrę kaime, bet žmonės vis tiek mus randa ir atvažiuoja, sulaukiame nemažai lankytojų. Nuo praėjusių metų mus atrado ir pamėgo labai daug žmonių, sulaukiame klientų, kurie jau ne pirmus metus pas mus atvyksta pasigrožėti žydinčiomis levandomis“, – pasakoja ji.

Rengiama edukacinė veikla

Pasak G. Rybalko, ūkis lankytojams siūlo ne tik aplankyti ir pasigrožėti levandų laukais, tačiau ir įsiamžinti specialiai fotosesijoms skirtuose kampeliuose. Ji teigia, kad aplink auga ir kvapniųjų rožių sodai, kurie naudojami produkcijai gaminti.

„Turime ramią aplinką poilsiui gamtoje, kurioje galima pabėgti nuo visų darbų. Ūkyje galima įsigyti įvairiausią produkciją, kuri tinka kiekvieno skoniui.

Šiemet sezono metu spėjame rengti tik vieną pagrindinę edukacinę veiklą „Levanda – nuo sėklos iki produkto“, kurios metu pasakojame kaip auginamos levandos, kaip patys susodiname jas, pasakojame kaip prižiūrėti, auginti levandas. Supažindiname ir su kitais mūsų augalais, degustuojame arbatas ir turime aromaterapijas. Tai yra džiaugsmas ne tik akiai, bet ir sielai“, – pabrėžia ji.

Kada galima aplankyti ūkį?

Pašnekovė tikina, kad pagrindinis levandų žydėjimas trunka beveik visą liepos mėnesį. Pasak jos, nespėjusiems atvykti liepą, dalimi žiedų bus galima džiaugtis ir rugpjūčio mėnesį, tačiau sunku pasakyti, kiek tuo metu levandų dar žydės.

„Rugpjūtį galima atvykti ir pamatyti truputį kitokias levandas. Pasidžiaugti žydinčiomis levandomis galima vėliausiai iki rugpjūčio pabaigos, kol leidžia orai. Ši žiema levandų auginimui buvo labai gera, jos puikiai peržiemojo. Pavasarį oras buvo truputį vėsus, tai darė šiek tiek įtakos sodinukams, bet jie dabar atsigauna. Sodinukus žmonės galės įsigyti rugpjūčio antroje pusėje, kai pradėsime prekybą jais“, – sako ji.

Šiemet žydėjimas dar gausesnis

Ūkio vadovė pasakoja, kad lyginant su pernai metais, šiemet levandų žydėjimas dar didesnis ir gausesnis, kadangi levandos dar labiau paaugo. Anot jos, šiuo metu su levandomis kartu žydi ir visos rožės, kadangi dėl šaltų orų jų žydėjimas šiek tiek pasislinko.

„Dėl šių metų orų levandų žydėjimas prasidėjo tik savaite vėliau, tačiau didesnių pokyčių nebuvo. Levandos pasižymi pagrindine savybe, tai eterinis aliejus, kuris plačiai naudojamas kosmetikoje, gydymo tikslams, aromaterapijai ir SPA procedūroms. Žinoma, žydint levandoms pati spalva ir kvapas žmones veikia užburiančiai. Buvimas gamtoje tarp šių augalų, skraidančių bičių ir drugelių žmones labai atpalaiduoja, suteikia poilsio ir labai gražių akimirkų. Atvykę žmonės džiaugiasi sutvarkyta aplinka, įnešame Provanso į lietuvišką kaimą“, – džiugiai kalba ji.

Lankytojų kiekis šiemet žymiai didesnis

G. Rybalko teigia, kad šiais metais daugiausia lankytojų sulaukia iš Lietuvos, tačiau ir iš kaimyninės Latvijos atvyksta turistų grupių ar pavienių poilsiautojų. Anot jos, Ryga nėra labai toli nuo šio ūkio, tad žmonės iš ten atvyksta ieškoti pramogų į Biržus ir aplanko „Levandų ūkį“.

„Kasmet žmonių atvyksta vis daugiau ir tikrai šiemet lankytojų kiekis žymiai didesnis, tai tikrai jaučiasi. Ateičiai tikrai turime daug naujų planų ir tikimės gauti paramą, kad galėtume tuos planus įgyvendinti. Šias naujienas pavasarį ir pristatysime lankytojams, tačiau kol kas planų neatskleisime“, – juokiasi ji.

Kiek kainuoja aplankyti šį ūkį?

Jos teigimu, apsilankymas ūkyje be registracijos kainuoja apie 2-5 eurus. Anot G. Rybalko, ši vieta savaitgaliais dirba šiek tiek ilgiau, tad nuo 18 valandos bilieto kaina kyla iki 5 eurų. Pašnekovė aiškina, kad ši kaina yra simbolinė ir ji skiriama levandų priežiūrai.

„Fotosesijoms valanda kainuoja 30 eurų, o vakarais kaina siekia ir 50 eurų už valandą. Dažnai čia rengiamos fotosesijos vestuvėms, krikštynoms ar kitoms šventėms. Šiemet jaučiamas sumažėjęs švenčių fotosesijų skaičius, bet dabar žmonės labai intensyviai keliauja su šeimomis po visą Lietuvą. Jaučiasi, kad vietiniai žmonės atranda Lietuvą, jie nori pasidžiaugti savu kraštu. Didžiausias žmonių srautas pastebimas savaitgaliais, darbo dienomis būna šiek tiek ramiau, tačiau lankytojų pakanka“, – teigė G. Rybalko.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)