Kelionė vandeniu: Nemunas ir Nevėžis

Apie Kaune teikiamas baidarių nuomos paslaugas Delfi kalbėjo su VšĮ „Vandens turistai“.

Kaune vienos dienos nuotykis baidare asmeniui kainuoja 10 eurų. Į šią sumą įskaičiuota baidarės nuoma, gelbėjimo liemenė, dėklas mobiliajam telefonui, transportavimo į kelionės startą paslauga.

Štai dviejų dienų išvyka jums atsieis 30 eurų. Prie šios sumos teks papildomai sumokėti už nakvynę. Paprastai dviejų dienų kelionės baidare kaina siekia nuo 60 iki 100 eurų.

Kokie populiariausi maršrutai? Kauniečiai ir miesto svečiai dažniausiai renkasi baidarėmis plaukti Nemunu ir Nevėžiu. Štai baidarių maršrutas Nemunu vingiuoja 15 kilometrų, plaukiant galima išvysti Napoleono piliakalnį, karaliaus Mindaugo prospektą bei Kauno rotušę.

Kiek trumpesnis nei Nemunu, žygis Nerimi driekiasi 13,5 kilometro. Šio maršruto peizažas: Kleboniškio miškas, Eigulių ir Vilijampolės mikrorajonų architektūra, Santakos parkas.

Plaukimas baidarėmis

Vilnelė ir naktinė Neris – sostinės favoritai

Delfi kalbėjosi su baidarių nuomos punktu Vilniuje „Sostinės baidarės“.

Populiariausi maršrutai sostinėje – plaukimas Vilnele ir naktine Nerimi.

Baidarių nuotykis Vilnele – tai puikus pasirinkimas šeimoms su vaikais. Vilnelė nėra gili upė, todėl baidarei netyčia apvirtus, lengva atsistoti. Vilnelės upės slėnis išsiskiria stačiais skardžiais ir atodangomis, griovomis ir plačiomis terasomis. Plaukiant Vilnele, matyti ir Pūčkorių atodanga. Už plaukimą Vilnele būsite paprašyti sumokėti 28 eurus.

Tiesa, galima rinktis skirtingus, Vilnelės upėje esančius, baidarių maršrutus, kurie skiriasi kilometrų skaičiumi.

Kitas populiarus baidarių maršrutas Vilniuje – naktinis žygis Nerimi. Ši upė nėra sudėtinga įveikti, todėl, lygiai kaip plaukimas Nemunu, tinka šeimoms su vaikais.
Plaukimas Nerimi naktį kainuoja 28 eurus, dieną – 24.

Vaizdingiausias maršrutas Žemaitijoje

Mėgautis vasariška pramoga kviečia „Minijos baidarės“.

Vaizdingiausiu baidarių maršrutu čia be konkurencijos laikomas Minijos upės ruožas Aleksandravas-Kartena, besitęsiantis 24 kilometrus. Pramogautojai minėtoje atkarpoje turi galimybę pamatyti Dyburių atodangą, Šilpelkės pažintinį taką, Dauginčių piliakalnį, vadinamąją Lietuvos Šveicariją, Kartenos piliakalnį bei Kartenos lurdą.

Tačiau pirmąkart sėdantiems į baidarę šio maršruto rinktis nepatartina – tai patirties reikalaujanti kelionė.

Paprastesni, bet populiarūs Minijos upės baidarių maršrutai yra šie: Cigonaliai-Kartena (16 km), Dauginčiai-Kartena (12 km), Kartena-Raguviškiai (13 km).

Didžiausią sumą už baidarės nuomą sumokėsite savaitgalį – 12-14 eurų asmeniui už visą dieną, darbo dienomis – 11 eurų.

Plaukimas baidarėmis

Kelionė Dzūkijoje

Jei keliauti baidarėmis pasirinksite Dzūkijoje, jums neabejotinai bus pasiūlyta plaukti Merkiu arba Ūla.

Ūla, puikiai tinkanti vandens turizmui, pasižymi itin šaltu vandeniu – mat upę atšaldo daugybė šaltinių. Taip pat Ūla yra vingiuota, gausi kilpomis, veržli. Plaukti Ūla baidarėmis – tikrų tikriausias iššūkis.

Kita Dzūkijoje čiurlenanti upė pasižymi skaidriu, neužterštu vandeniu, miškingomis pakrantėmis. Merkys, lyginant su Ūla, daug ramesnis – tėkmė lėta, nėra kliūčių. Ši upė tinka išvykai su šeima.

Nuomos punktas „Dzūkijos baidarės“ darbo dienomis dvivietę baidarę jums išnuomos už 14 eurų, už vasaros savaitgalio vieną dieną būsite paprašyti sumokėti 27 eurus, o už visą savaitgalį – 34 eurus.

Aukštaitijos upių vingiai

Aukštaitijos nacionalinio parko atstovas teigė, kad parko teritorijoje dažniausiai renkamasi plaukti Kiauna ir Žeimena, o Labanoro regioniniame parke – Lakaja.

Kiauna yra siaura, srauni ir vingiuota upė, apsupta kaimelių. Plaukiantieji šia upe galės pažvelgti į Labanoro sengirę, išvysti nuolat besikeičiančius miškus. Maršrutas nusidriekia 18 kilometrų.

Žeimena, priešingai nei Kiauna, yra ramesnė, plaukimas Žeimena – lengvesnis. Upė yra tokia skaidri, kad keliautojai gali pažvelgti tiesiai į povandeninį gyvenimą. Jei pasirinksite baidare keliauti Žeimenos upe, plauksite 18 kilometrų.

Plaukimas Lakaja siūlomas tik patyrusiems ir drąsiems baidarių mėgėjams – mat nors upė siauresnė už Žeimeną, visgi keliautojams yra paruošusi nemažai išbandymų.

Tiesa, Aukštaitijos nacionalinis parkas nesuteikia baidarių nuomos paslaugos, inventoriumi reikėtų pasirūpinti patiems.

Kas užtikrina saugų plaukimą

Paklausti, kas lemia, kad plaukimas baidarėmis būtų saugus, pašnekovai tarsi susitarę atsakė: alkoholio nevartojimas. Anot baidarių nuomininkų, alkoholio vartojimas iki pat šiol yra daugiausia žalos plaukiantiesiems sukeliantis veiksnys.

Keliaujant baidarėmis, reikia nepamiršti gelbėjimo liemenės, galvos apdangalo, priemonių, atbaidančių uodus, taip pat judesių nevaržančių drabužių.

Tiesa, saugiu pramogautojų plaukimu turi pasirūpinti ir baidarių nuomotojai: jiems dera panešti, kurios upės yra sraunios, pavojingos, o kuriose plaukti gali ir pradedantieji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)