Žemiau pateikiamas Žemaitijos gausiausiai lankomų miestų ir parkų sąrašas.

1. Žemaitijos sostinė – Telšiai. Tai tarp Plungės ir Ventos esantis Lietuvos miestas, kuriam, spėjama, pavadinimą suteikė Telšės upelis.

O ką galima pamatyti Telšiuose? Vienas objektų, kurį vertėtų aplankyti viešint Telšiuose, – tai didžioji žemaičių siena. Prieš dešimtmetį atidengtoje sienoje vaizduojami svarbūs Žemaitijai įvykiai, pavyzdžiui, pirmasis Žemaitijos paminėjimas, Durbės mūšis.

Telšiai

Minėtąjį mūšį žymi ir paminklas, esantis Respublikos gatvėje, Telšiuose. Pasak portalo pamatykLietuvoje.lt, Durbės mūšis yra svarbus tuo, jog Žemaitijos genčių kariuomenė sutriuškino karalaičio Karolio kariuomenę. Tiesa, skulptūroje yra įtaisytas auksinis peliukas. Sakoma, kad patrynę jo nosį galite sulaukti tikro stebuklo.

Žemaitijos kaimo ekspozicija išsaugojo autentiškus liaudies architektūros paminklus, ekspozicijoje vaizduojama liaudies buitis. Šioje Telšių vietoje organizuojami renginiai, galima apsilankyti ir edukaciniuose užsiėmimuos, pavyzdžiui, išmokti austi, velti vilną.

2. Plungė, arba Lietuvos Versalis. Tai į vakarus nuo Telšių esantis miestas, kuriame gyvena kiek daugiau nei 16 tūkst. gyventojų.

Mieste akį labiausiai traukia Plungės dvaro sodyba. Pats dvaras dvelkia neorenesansiniu stiliumi, o stogą puošia antikinio stiliaus skulptūros. Plungės dvaro ansamblio pastatas – laikrodinė oranžerija – yra valstybės saugomas kultūros paveldas. Pastatas turi išlikusį labai retą mechanizmą.

Plungė

3. Kretinga. Netoli Palangos esantis miestas, kuris – šeštas pagal dydį Žemaitijoje.

Pirmiausia, ką vertėtų pamatyti šiame mieste, yra Kretingos dvaro sodyba. Dvarą supančiame parke stabtelėkite prie astronominio kalendoriaus – saulės laikrodžio, šalia kurio išdėstytos 13 skulptūrų, simbolizuojančių senosios baltų kultūros tradicijas, lietuviškas šventes.

Žadą atima Kretingos muziejaus žiemos sodas. Jame auga daugiau nei 170 rūšių augalų, kurie parvežti iš tolimiausių kraštų: Afrikos ir Meksikos dykumų, Brazilijos atogrąžų, Indijos.

Planuojant kelionę Kretingoje, į lankytinų vietų sąrašą galima įtraukti ir Vinetu kaimą. Tai yra gyvasis indėnų istorijos muziejus, įsikūręs Danės upės slėnyje. Vinetu kaime galima išbandyti šaudymą lankais ir spjaudyklėmis, jodinėti indėniškais žirgais, plaukti su baidarėmis, dalyvauti lankų mūšyje.

Vinetu kaimas

4. Rietavas. Mažiau nei 4 tūkst. gyventojų talpinantis miestas, esantis netoli Gargždų.

Atvykus į Rietavą, aplankykite Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčią. Dvibokštė neoromantinio stiliaus bažnyčia tapo miesto puošmena, yra pagrindinis miesto dvasinės traukos centras.

Rietavas

Nepamirškite užsukti ir į Rietavo dvarą su parku. Anot portalo pamatykLietuvoje.lt, iki pat XIX amžiaus pabaigos, kol nebuvo sukurti Palangos ir Žagarės parkai, Rietavo parkas buvo didžiausiais peizažinis parkas Lietuvoje. Prie dvaro esantis sodybos fontanas – viliojantis Rietavo objektas.

5. Plateliai. Plungės rajone esantis Žemaitijos miestelis, kuriame vasarodavo rašytojas Antanas Vienuolis.

Plateliai

Platelių ežero apžvalgos aikštelė – tai vienas objektų, kurį svarbu aplankyti miestelyje. Nuo aikštelės visu savo grožiu atsiveria garsusis Platelių ežeras, miškai.

Nužingsniuokite kiek daugiau nei 4 kilometrus besitęsiančiu Šeirės taku. Šis takas yra pritaikytas ir neįgaliesiems.

6. Salantų regioninis parkas. Salantų regioninis parkas įsteigtas 1992-aisiais tam, kad būtų išsaugoti Minijos, Salantos ir Erlos senslėniai, juos supantys kraštovaizdžiai. Parke gausu kultūros paveldo objektų, sraunių upių, miestelių.

Visų pirma, atvykę į Salantus paragaukite žymiojo mielinio kepinio – Salantų pyrago.

Vienas įstabiausių Salantų regioninio parko objektų – Šilpelkės pažintinis pėsčiųjų takas. Jei rinksitės juo žygiuoti, nueisite pusantro kilometro.

Palypėję ant Kartenos piliakalnio, išvysite Kartenos miestelį, vingiuotą Minijos upę ir jos slėnį.

Kartenos piliakalnis

Mosėdyje esantis Vaclovo Into akmenų muziejus keri didybe: čia eksponuojami V. Into surinkti akmenys ir iš viso pasaulio atvežti augalai. Sakoma, kad V. Into dėka Mosėdis ir akmuo tapo neatskiriami žodžiai.

7. Varnių regioninis parkas. Tais pačiais metais, kaip ir Salantų parkas, įkurtas Varnių regioninis parkas stebina labai retomis augalų rūšimis, akmens amžiaus stovyklaviečių kompleksu ir Lūksto ežere randamu gintaru.

Varnių regioninis parkas

Neabejodami užsukite į Biržuvėnų dvaro sodybą. Dvarą – ponų gyventą vietą, puošia senovinio stiliaus baldai, išlikę ir autentiški židiniai su XVIII amžiaus kokliais, kaminais, grindų plytelėmis. Dvare jaunavedžiai prisiekia amžiną meilę.

Magiškas Sprūdės piliakalnis. Anot portalo pamatykLietuvoje.lt, čia stovėjusi medinė kunigaikščio Sprūdeikio – Lietuvos karaliaus Mindaugo brolio, pilis, po kuria buvo įrengti rūsiai – slėptuvės.

8. Pagramančio regioninis parkas. Didžiąją šio parko dalį užima miškai.

Kairiajame Akmenos upės krante įrengtas Akmenos pažintinis takas. Užkopus laiptais, pasiekiama atodanga, nuo kurios atsiveria vaizdas į Akmenos upės slėnį.

Pagramančio regioniniame parke galima susipažinti su trupučiu istorijos – Molotovo gynybine linija. Gynybinių įtvirtinimų kompleksai statyti 1940-1941-aisiais, buvo skirti apsaugoti naująsias SSRS vakarines sienas.

Pagramančio regioniniame parke yra daug kabančių tiltų.

Kabantis tiltas

9. Šiauliai: ar tikrai Žemaitija? Kaip paaiškina portalo pamatykLietuvoje.lt atstovas, Šiauliai yra miestas, priskiriantis save Žemaitijai, tačiau kituose šaltiniuose minimas kaip miestas, esantis mišrioje teritorijoje.

Šiauliai

Šiauliai yra spalvingas miestas – nemažai pastatų sienų puošia gatvės menas. Ryškiaspalvių piešinių galima rasti Vilniaus, Rūdės, Trakų ir kitose gatvėse.

Taip pat saulės mieste turistai gali apsilankyti fotografijos, „Rūtos šokolado“ ir kačių muziejuose.

10. Skuodas, Akmenė, Venta. Tai išskirtinės Žemaitijos vietos – čia randama įvairiausių iškasenų, o Juros periodo sluoksniai yra arčiausiai paviršiaus.

Ventos regioniniame parke eksponuojamos Juros periodo fosilijos, galima susipažinti su iškiliausiomis krašto asmenybėmis, kurios gyveno ir kūrė parko teritorijoje.

Ventos regioninis parkas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)