Grybautojai džiaugiasi gerokai didesnėmis už pernykštes voveraičių supirkimo kainomis, bet supirkėjai sako, kad jos keičiasi kone kasdien.

Neša parduoti grybus, kai patys jų atsivalgo

Druskininkų savivaldybės Leipalingio miestelyje miško gėrybes superkantis Dainius Šidlauskas sako supirktuvę šiemet atidaręs prieš savaitę. Pernykštės grybų ir uogų kainos supirktuvės lentoje jau nutrintos, bet naujos dar neužrašytos. Tik, prieš važiuodamas kalbinti supirkėjų, pasitikrinau savo užrašus – lygiai prieš metus kilogramas voveraičių kainavo 4,50 euro.

„Nerašau, nes kaina kasdien svyruoja. Šiandien voveraites perkam po 5,50 euro, o kokia kaina bus rytoj, dar nežinau“, – kalbėjo D. Šidlauskas.

Grybų supirkimas

Per dieną jam pavyksta nupirkti vos kelias dėžes voveraičių, bet, supirkėjo teigimu, žmonės pirmiausiai turi patys atsivalgyti ankstyvųjų grybų ir tik tada pradeda nešti juos į supirktuves.

„Savaitgalį miestiečiai grįžo į tėviškes, tai visi surinkti grybai išvažiavo į miestus. O dabar jau pradės grybauti pridavimui į supirktuves. Pirmosios voveraitės – kelio grybai – dygo ant takų ir kirtaviečių paribiuose, buvo itin smulkios, o vakar jau atvežė iš lapuočių miško pririnkę didelių. Pušyne iš žalių samanų jos dar nelenda. Nuolatiniai grybautojai žino taisykles ir nerenka voveraičių, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis negu 1 centimetras“, – pasakojo Dainius.

Grybų supirkimas

Pasak D. Šidlausko, dabar – žemuogių metas, bet šių uogų jis nesuperka, nes jos itin greitai praranda prekinę išvaizdą ir virsta tik uogienei tinkančia koše.

Grybų supirkimas

„Jas rinkti reikia mokėti, atsargiai dėti į mažus indelius, o žmonės – patys žinote kaip renka“, – sakė leipalingietis.

Nuo liepos 1 d. jis tikisi supirkinėti mėlynes, bet jų kainų dar nežino.

Mėlynės dar neturi prisirpusių uogų skonio

Lazdijų rajono Veisiejų mieste miško gėrybes perkantis Romas Strigūnas vėlyvą antradienio rytą supirktuvėje dėliojo tuščias dėžes. Nors ryte grybų jam dar niekas neatnešė, supirkėjas tikisi, kad užsuks po pietų iš miško grįžę grybautojai.

Grybų supirkimas

„Grybauja, dar anksti. Jeigu šiandien atneštumėte voveraičių, tai 5 eurus už kilogramą gautumėte, o kokios kainos bus rytoj, negaliu pasakyti, nes kasdien jos keičiasi“, – sakė R. Strigūnas.

Veisiejietis pasakojo grybus pradėjęs supirkinėti prieš pat Jonines. Pirmosios voveraitės buvo itin smulkios, o dabar jau prirenka įprasto dydžio.

Grybų supirkimas

„Kas randa nedidelį kiekį, tai į supirktuvę neneša – pasikepa, išsiverda sriubą ar vaikams atiduoda. O pririnkę daugiau pradeda nešti į supirktuves“, – kalbėjo Romas.

Supirkėjo teigimu, rinkti mėlynes dar ankstoka, nes kas antra uoga dar žalia. Net ir tos, kurios jau pamėlynavę, dar neturi prisirpusios uogos skonio. Todėl ir mėlynių supirkimo kaina dar nenustatyta.

„Žemuogių neperkam – labai lepi uoga“, – teigė R. Strigūnas.

Grybų supirkimas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)