Veiksmingiausios priemonės

„Geriausia apsisaugojimo nuo uodų priemonė – tinkama apranga ir repelentai, bet tik tuomet, jei naudojami pagal paskirtį“, – pasakojimą apie tai, kaip išvengti uodų, pradeda Gamtos tyrimų centro (GTC) Vyresnioji mokslo darbuotoja Rasa Bernotienė.

Specialistė paaiškina, kad uodai neįkąs, jei dėvėsite plonos, bet neperšlampamos medžiagos drabužius. „Kai mes atliekame tyrimus ir vakare einame į mišką tirti uodų, maunamės plonas, vandeniui nepralaidžias kelnes, segamės plonas striukes“, – apie uodams neįveikiamas medžiagas pasakoja R. Bernotienė.

Apie drabužius, kaip apsaugą nuo uodų įkandimų, kalba ir Antakalnio šeimos gydytoja Lina Simanaitienė: „Rinkitės drabužius ilgomis rankovėmis, šviesių spalvų. Taip pat geriau mūvėti ilgas kelnes ir kojines.“

Tačiau oro temperatūra ne visuomet leidžia vilkėti ilgais, visą kūną gaubiančiais drabužiais – tokiu atveju nuo uodų tenka suktis kitais būdais. Vienas jų yra repelentų – cheminių medžiagų, atbaidančių vabzdžius, naudojimas.

uodai

Mokslininkė įvardijo dažną žmonių daromą klaidą, dėl kurios repelentas gali ne tik kad neapsaugoti nuo uodų, bet netgi juos pritraukti. „Būtina atidžiai skaityti ant repelentų pakuotės esančią etiketę ir laikytis nurodymų“, – įspėja R. Bernotienė. Specialistė priduria, kad yra būtina atkreipti dėmesį į etiketėje nurodytą priemonės naudojimo dažnumą, naudojimo būdą. „Etiketę skaityti svarbu yra dėl to, kad žinotumėte, kiek laiko repelentas yra aktyvus. Pavyzdžiui, praėjus kelioms valandoms nuo priemonės panaudojimo, repelentas gali imti veikti ne kaip uodų atbaidytojas, o kaip pritraukėjas“, – perspėja R. Bernotienė.

Tiesa, ekspertė pastebi, kad su repelentais žmonės pasidaro žalos: „Akivaizdu, repelentai nėra visiškai draugiška medžiaga, jos nerekomenduojama skirti vaikams. Žmogui nežalingi repelentai yra tik tie, kurie pagaminti augalinių medžiagų pagrindu.“

Natūralios alternatyvos

GTC atstovė pastebi, kad kovai su uodais žmonės pasitelkia neįrodyto efektingumo priemonių: „Bijantieji uodų ant palangės augina pelargonijas, mano, kad tuomet uodai į namus neskris.“

Nors pati R. Bernotienė labiau palaiko tyrimais pagrįstas nuo uodų apsaugančias priemones, vis dėlto pateikia natūralias repelentų alternatyvas.

„Pagrindinė natūrali priemonė nuo uodų – citronelos eterinis aliejus. Šią priemonę netgi rekomenduojama naudoti vaikams, mat aliejus nedirgins jautrios mažylių odos. Minėtuoju aliejumi galima išpurkšti vaiko vežimėlio kraštus“, – išduoda R. Bernotienė.

Eterinis aliejus

Citronelos eterinio aliejaus kvapas – stiprus, gaiviai intensyvus. Citronelų aliejus ilgą laiką buvo naudojamas kaip repelentas, iki kol jų nepakeitė cheminės priemonės.

„Norintiems laimėti kovą su uodais rekomenduojama į pagalbą pasitelkti pelyną“, – natūralių priemonių sąrašą tęsia R. Bernotienė.

Pelynas

Liaudies medicinoje pelynas naudojamas norint apsisaugoti nuo parazitų, pagerinti virškinimą, nuraminti nervų sistemą. Pelynas dažniausiai randamas Dzūkijoje, populiarus dėl iš pelynų verdamos arbatos.

Visai neseniai atrasta, kad uodai nosis riečia ir prieš baziliko kvapą. „Bazilikas atbaido uodus tuomet, kai jo kvapas yra intensyvus“, – patikslina GTC mokslininkė.

Bazilikas

L. Simanaitienė siūlo pabandyti ir sojų aliejų, kuris aktyviai veikia pusantros valandos. Ši natūrali alternatyva nuo kitų skiriasi tuo, kad ši veikia ilgiau nei kitos.

Kitos apsaugos priemonės

Žmonės yra sukūrę daugybę apsisaugojimo nuo uodų priemonių – nuo žvakių iki bangų skleidėjo. Kokį prietaisą rekomenduoja uodų žinovė?

„Esu išbandžiusi nemažai prietaisų nuo uodų, tačiau man patiko ne visi. Štai priemonės, kišamos į elektros jungiklį ir skleidžiančiosi bangas, nerekomenduočiau – didesnio poveikio nepastebėjau“, – savo patirtimi dalijasi R. Bernotienė.

Kaip labai efektyvią priemonę specialistė išskiria langų tinklelį : „Tinklelis yra labai tinkamas ginklas kovoje su uodais – mat pro tinklelį uodai paprasčiausiai nepraskris ir dėl to nepateks į namus.“

R. Bernotienė teigė, kad jeigu kovai nuo uodų renkatės žvakes, jų turėkite daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)