Žmonėms reikia labai pigaus būsto

Apartamentų „Jūrmylė“ bendrasavininkas Arūnas Švetkauskas pasakoja, kad rąstiniuose nameliuose dažniausiai svečiuojasi šeimos, ieškančios ramybės toliau nuo miesto centro. Pasak jo, atostogauti atvykusiems lietuviams reikia labai pigaus būsto ir tik išėjus pro duris bristi tiesiai į jūrą, tačiau taip būna tik pasakose.

„Labai daug mūsų klientų yra užsieniečiai ir nemažai rezervacijų atšaukėme dėl karantino, tačiau palikome galimybę žmonėms metus laiko pasinaudoti sumokėtu avansu. Jei kažkas labai prašo, tai ir grąžiname pinigus.

Kalbama, kad Palanga ir Šventoji šiemet neatsigins klientų, visi važiuos čia atostogauti, bet taip tikrai nebus, žiūrėkime, kad sezonas nebūtų prastesnis nei praėjusiais metais. Žmonės buvo išvaryti atostogų, jas visas išnaudojo ir mes turėsime tik savaitgalinius žmones. Labai daug žmonių atvyksta vienai parai. Pensinio amžiaus žmonės neįkabins į tas kainas, nors jos tikrai nėra didelės“, – situaciją aiškina jis.

Pigiausia nakvynė – 10 eurų

Anot pašnekovo, 5 žmonėms dviejų aukštų namelis su visais patogumais kainuoja 75 eurus. A. Švetkauskas pasakoja, kad jiems priklauso ir garsieji nameliai prie jūros, kurie yra seniausio modelio, skirti „biednesnei“ liaudžiai. Jis teigia, kad vienam žmogui ten praleisti naktį kainuoja tik iki 10 eurų.

„Iki jūros yra 300 metrų, ten turi namelį, tačiau nėra jokių televizorių ar wi-fi, visi san. mazgai yra atskirame statinyje. Toks variantas sakyčiau yra geriau nei nakvoti palapinėje. Vargstame su tais nameliais nuo 2000 metų, dėl jų praleidome net 20 metų teismų maratone“, – tikina jis.

Šventoji gyva tik savaitgaliais

Anot A. Švetkausko, palyginus su praėjusiais metais Šventojoje žmonių masė šiemet yra net didesnė. Jo teigimu, praėjusį savaitgalį J. Basanavičiaus gatvėje buvo pastebima daugiau žmonių nei per Stintų šventę. Pašnekovas tikina, kad Šventoji irgi gyva, tačiau tik savaitgaliais.

„Srautai darbo dienomis yra žymiai mažesni, sekmadienio vakare išvažiavimas iš Šventosios užsikemša ir susidaro kamščiai. Žmonės atvažiuoja anksti ryte šeštadienį ir išvyksta sekmadienio vakare.

Viliojamės klientus akcijomis. Jeigu žmonės pas mus būna daugiau nei 5 paras, tai nuo visos sumos taikome 20 procentų nuolaidą, tad vieną parą jie turi nemokamai. Jeigu atvažiuoja 2 žmonės, tai kaina jiems siekia 40-50 eurų. Savaitgaliais atvažiuojantiems žmonėms duodame pilną kainą, nes jie turi suprasti, kad mes po kiekvieno kliento keičiame patalynę. Nors atvažiuoja 2 ar 3 žmonės, kažkodėl lietuviai bando būtinai visose lovose pagulėti“, – juokiasi jis.

Poilsiautojai šiemet pikti

A. Švetkauskas pabrėžia, kad šiemet atostogautojai yra labai pikti. Jis pasakoja, kad jau kalbant telefonu jaučiasi žmonių šaltumas. Pašnekovas tikina, kad jiems priklauso ir sodyba „Akmeninė sala“, esanti ant Šventosios upės kranto. Anot jo, ten važiuoja poilsiautojai, norintys, kad jų niekas nematytų, 8 vietų rąstinis namelis ten kainuoja 100-150 eurų parai.

„Vienam žmogui rasti pigią nakvynę yra pats sunkiausias dalykas. Vienviečių niekas čia neturi, žmogus turi mokėti kaip už 2 asmenis. Vienam žmogui piko metu kaina siekia iki 15 eurų, o nameliuose, kurie yra šalia jūros, ne pačio sezono metu galima pailsėti net ir už 5 eurus. Rašome, kad kainos yra nuo 5 eurų, nes visada stebime situaciją. Mūsų kainos jau 8 metai išlikusios tokios pačios. Jų negalime kelti, nors tikrai turėtume.

Stengiamės dėl savo klientų užimtumo ir čia dviračius nuomojame perpus pigiau nei pačioje Šventojoje. Taip pat 10 metų vieninteliai dirbame su baidarėmis. Daug ką norėtume padaryti, bet čia ne viskas įmanoma“, – tikina jis.

Sumažėjusi užsakymų trukmė

12 metų rąstinius namelius Šventojoje nuomojantis Vaidas Rapalis aiškina, kad šiemet pastebi sumažėjusią užsakymų trukmę, kadangi žmonės atvyksta tik savaitgaliams. Anot jo, praėjusiais metais tokiu laiku jie buvo išpardavę beveik visą stovyklavietę ilgiems laikotarpiams, o dabar žmonės ilsisi labai trumpai.

„Tikriausiai šią vasarą užsipildysime pilnai, tačiau viską lems oras. Dar negaliu pasakyti, ar šiemet žmonių yra mažiau. Visus savaitgalius jau turime pardavę, yra likusios tik darbo dienos. Jeigu oras bus geras tą savaitę, tai tikriausiai ir užsipildys. Šiemet bus daugiau darbo.

Nebus atostogautojų iš užsienio, jie atvykdavo 10-14 dienų ir jiems nesvarbu, koks oras, nes tas dienas išbūdavo. Kai atvyksta poilsiautojai iš Lietuvos, jeigu oras prastas, jie susideda daiktus ir vyksta namo. Jei orai bus tokie, kokius turime dabar, užimtumas tikriausiai bus pilnas“, – prognozuoja pašnekovas.

Tikina, kad kainos nesikeis dar ilgą laiką

Anot V. Rapalio, į Šventąją daugiausia atvyksta šeimos su mažais vaikais, o rugpjūčio pabaigoje pailsėti atkeliauja ir močiutės. Jis pastebi, kad šiemet daug kas išnaudojo savo atostogas per karantiną, todėl trumpėja žmonių atvykimo laikas. Jo teigimu, namelių kainos nekito ir tikriausiai dar ilgą laiką nesikeis, kadangi Šventoji stipriai plečiasi ir čia vyrauja didžiulė konkurencija.

„Mūsų nameliai yra keturviečiai. Birželio mėnesį 2 žmonės gali apsistoti už 40 eurų, 3 už 50 eurų, o 4 už 60 eurų. Liepą kaina pabrangsta 10 eurų. Rugpjūtį nuo Žolinių vėl grįžtame į birželio mėnesio kainas. Už tą kainą žmonės gauna namelį, patalynę, rankšluosčius ir higienos priemones.

Daug kas skaičiuoja, kad dirbame 90 dienų, tačiau niekada taip nebūna. Jeigu 50 dienų būna pilnas užimtumas, sakome, kad buvo tvarkinga ir normali vasara. Atvažiavę čia žmonės žino, kad kaina nuo karščio nesikeičia. Ji visada stabili, nesvarbu koks yra oras“, – teigia jis.

Atostogautojai vis ramesni

V. Rapalis pastebi, kad kiekvienais metais žmonės vis mažiau siautėja, darosi ramesni. Anot jo, poilsiautojai renkasi Šventąją tik dėl ramybės, kad reikėtų mažiau stumdytis. Pašnekovas pabrėžia, kad Šventosios pliažai labai dideli, tad vietos yra daug.

„Kuo toliau, tuo žmonės vis tolerantiškesni ir ramesni. Jeigu nebus jokių pikų, sezonas bus lygiai toks pat ir niekas nesikeis. Čia pasitaiko ir atostogautojų, po kurių įėjus į kambarį net plaukai pasišiaušia. Tarp namelių yra atstumai, tačiau dėl viruso situacijos visi atsipalaidavę. Jeigu žmonės išvažiuoja, tą pačią dieną stengiamės naujų neįsileisti, nes reikia dezinfekuoti visus paviršius“, – teigia jis.

Poreikiai viršija pasiūlą

11 metų veikiančių poilsio namų „Fetingas“ savininkas Saulius Fetingas tikina, kad pagrindinis dalykas, kuris daro įtaką sezonui, yra oras. Anot jo, jeigu oras geras, žmonėms nesvarbu ligos, virusai ir jie važiuoja ilsėtis. Jo teigimu, dabartinė situacija rodo, kad esant geram orui žmonių poreikiai viršija pasiūlą.

„Šiai dienai turime 50 numerių, jeigu turėčiau 80, jie irgi būtų užpildyti. Dėl viruso situacijos kainų nekėlėme, dirbame kaip ir prieš tai, su tokiomis pačiomis kainomis. 3-6 asmenų šeimai kaina siekia 45-65 eurus už parą. Pigiausias variantas yra 3 vietų nameliai su visais patogumais, jo kaina yra 45 eurai už parą.

Birželio mėnesio darbo dienomis yra daromos nuolaidos, o savaitgaliais ir šventinėmis dienomis yra brangiau. Iš daugelio girdėjau, kad Nidoje kainos žvėriškai kilo, ten jos padidėjo 80-90 procentų. Lietuvių rinkoje atsiranda tų žmonių, kurie gali mokėti, tačiau didžioji dauguma skaičiuoja pinigus“, – aiškina pašnekovas.

Šventosios privalumas – poilsio nameliai

Anot S. Fetingo, žmonės renkasi Šventąją dėl ramybės, dažniausiai čia atvyksta ilsėtis šeimos su vaikais. Jo teigimu, Šventosios privalumas yra poilsio nameliai, kadangi Palangoje jų praktiškai nėra. Pasak savininko, nameliuose visada yra nuosava terasa, didžiulis kiemas ir begalė veiklos.

„Atvykę nori, kad vaikai turėtų užsiėmimą. Kai sėdi terasoje ir matai kaip tavo vaikai žaidžia, tau nereikia laikyti jų už rankutės. Žmonėms įgimtas dalykas yra derėtis dėl kainų, kai apskambina 30 vietų ir niekur jos negauna, tada poilsiautojai pasiruošę mokėti tiek, kiek pasakysi. Nesistengiu žaisti su kaina, paėmęs daugiau aš nuo to laimingesnis nebūsiu ir tik prarasiu, nes tas klientas nebenorės grįžti.

Pastebime, kad apsistojimo laikas trumpėja. Yra žmonių, kurie turi daugiau atostogų, atvyksta ir dviem savaitėms ar 10 dienų, bet yra labai daug žmonių, kuriems sudėtinga su darbais, jie negauna atostogų ir visuomet gaudo gerą orą, kad galėtų atvykti“, – apibendrina S. Fetingas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)