Mėlynoji vėliava – ne tik didžiulės miesto pastangos tvarkant ir nuolat prižiūrint savųjų paplūdimių būklę, bet ir didžiulė atsakomybė pateisinant šį garbingą apdovanojimą – įpareigojimą. Turint omenyje abejones ir nuogąstavimus dėl taršos mariose, kurių nestigo šių metų pradžioje, šis oficialus oficialių institucijų įvertinimas – tai neginčytinas liudijimas, kad mūsų paplūdimiai, papuošti mėlynąja vėliava, – ir saugūs, ir švarūs, ir draugiški visiems. Tuo pačiu visi ir kiekvienas privalome prisiminti, kad koronaviruso grėsmės niekur nedingo ir, mėgaujantis jūra, kopomis, miškais prie jų, neturime ir negalime pamiršti asmeninės atsakomybės, laikytis saugaus atstumo, sanitarijos reikalavimų bei kitų būtinųjų saugumo priemonių“, – sakė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Kad Klaipėdos paplūdimiai poilsiautojus pasitinka deramai pasiruošę, patikino ir BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki. Anot jo, pajūryje pastatytos persirengimo kabinos, tualetai, suoliukai, gelbėtojų postai, atnaujintos apžvalgos aikštelės, riboženkliai, baigiami tvarkyti takai. Siekiama, kad ir toliau Klaipėdos paplūdimiai būtų patrauklūs visiems, turintiems judėjimo sunkumų, taip pat – šeimoms su vaikais. Atskiri paplūdimių ruožai yra numatyti poilsiautojams, kurie į pajūrį nori atvykti su gyvūnais. Ir šiemet daug dėmesio bus skiriama paplūdimių švarai – kaip jau tapo įprasta, pliažuose dirbs smėlio valymo mašina. Visuose paplūdimiuose nuo 1-osios Melnragės iki Girulių, taip pat prie centrinės gelbėjimo stoties Smiltynėje, poilsiautojai galės pasinaudoti dušu ar numalšinti troškulį gėlo vandens fontanėliuose.

Paplūdimiuose, kurių bendras ilgis 14 kilometrų, 11-oje postų pasikeisdami šiemet budės 72 gelbėtojai.

Šie metai paplūdimių mėgėjams atneš ir pokyčių, kurie yra susiję su valstybės lygio ekstremalia situacija dėl koronaviruso infekcijos. Nuo kitos savaitės grįžtama prie normalaus gyvenimo, bet su išlikusiais įpročiais saugoti save ir kitus. Rekomendacijas, kaip saugotis ir saugoti kitus, primins paplūdimiuose (stenduose, per garsiakalbį ir kt.) skelbiama informacija.

Mėlynosios vėliavos programą vykdo tarptautinis Aplinkosauginio švietimo fondas, kurio koordinatoriai Lietuvoje – visuomeninė organizacija „Lietuvos žaliųjų judėjimas“.

Mėlynoji vėliava – tarptautinis paplūdimio kokybės ženklas, reiškiantis, kad čia yra viskas, ko reikia poilsiautojui – įrengta tinkama infrastruktūra, budi gelbėtojai, rūpinamasi švara ir aplinkosauga. Siekdamos gauti mėlynąją vėliavą, savivaldybės privalo įgyvendinti daugybę reikalavimų aplinkosaugos, saugumo ir paslaugų kokybės kategorijose. Ar jų laikomasi, tikrina užsienio ir vietiniai inspektoriai. Jei randama trūkumų, vėliava turi būti nuleidžiama.