Dalis uogienojų nušalo

Braškių augintojas įsitikinęs, kad jų derlius šiais metais turėtų būti vidutiniškai gausus, nors dalis uogienojų nušalo. Pasak K. Matulevičiaus, lauke auginamos braškės šiemet gerokai vėluos.
„Būna metų, kada pirmosios braškės prisirpsta gegužės pabaigoje arba pačioje birželio pradžioje. O dabar paragauti galėsime tik po gerų 2 savaičių, normaliai prekyboje atsiras ne mažiau, kaip po 20 dienų, o sočiai atsivalgyti pavyks tik Joninėms. Mes auginame braškes ne po plėvele, bet tiesiog lauke“, – pasakojo K. Matulevičius.

Braškių augintojo teigimu net ir skirtingose to paties rajono vietovėse uogos prisirpsta ne tuo pačiu laiku. Lazdijuose, prie namų braškes Matulevičiai skina anksčiau, o tėviškėje, Viktarinos kaime jos nurausta pora savaičių vėliau.

„Pernai Dzūkijoje braškėmis prekiavome po 2 eurus už kilogramą, tai šiemet tikrai ne mažiau bus. Toliau nuo Lenkijos sienos uogų kainos buvo didesnės“, – sakė K. Matulevičius.

Didesnius braškių kiekius uogienėms ar kompotams perkantys dzūkai pastarąjį dešimtmetį buvo įpratę pigesnių uogų ieškoti Lenkijos turgavietėse, bet šiemet dėl COVID-19 pandemijos privačios apsipirkimo kelionės į šią šalį vis dar draudžiamos.

Rajoninio laikraščio „Lazdijų žvaigždė“ vyriausiuoju redaktorium dirbantis vyras kalbėjo, kad braškių auginimui jam lieka vis mažiau laiko, todėl uogų plotus kasmet mažina.
Braškės

Braškių daigus – į Veisiejus, uogas – į Kauną

Didžiausiame Pietų Lietuvoje Veisiejų turguje braškių daigais prekiaujantis Kęstas pirmąsias uogas tikisi skinti po 2 savaičių.

„Buvau uždengęs per šalnas, tai dar reikia poros savaičių ir prisirps. Šiemet braškės vėluoja, nes šilumos mažai. Į Veisiejus ketvirtadieniais – turgaus dieną – atvažinėju, kol baigiasi daigų prekybos sezonas, o braškes parduoti vežu į Kauną“, – pasakojo Alytaus rajone ūkininkaujantis vyras.
Braškių daigai Veisiejų turguje kainuoja nuo 0,50 iki 1 euro. Agurko daigą su vazonėliu galima įsigyti už 1 eurą, gerokai ūgtelėjusį pomidorą – už 0,60 euro.

Ūkininkė Rita Opolskienė iš Lazdijų rajono Teizininkų kaimo iškart prisimena, kaip prieš porą metų parašiau straipsnį apie jos triušius, o paskui dar ilgai erzindavau klausimais „Po kiek kacinai?“. Ir netikėtai padovanoja porą vazonų su braškių daigais.

„Vijoklinė, daugiametė – pasodinsite didesniame vazone, pakabinsite aukštai, kaip gėlę, kur galėtų vytis, ir turėsit savo braškių paragauti, nereikės pirkti lenkiškų“, – sakė Rita.

O kai pasiguodžiau, kaip gegužės vidurio sniegas pribaigė iš turgaus ką tik parsivežtą ir saulėtame patvoryje pasodintą vynuogę, R. Opolskienė papasakojo, kaip dėl tos pačios priežasties pagelto jos žieminiai česnakai.
Braškės

Turguje karaliauja graikiškos braškės

Ieškoti lietuviškų braškių Veisiejų turguje dar anksti, net ir lenkiškomis prekiavo tik viena judriausioje vietoje prie turgaus vartų įsitaisiusi pardavėja, o kiti prekiavo atgabentomis iš Graikijos ir jau spėjusiomis prarasti dalį pirminio grožio uogomis.

„Lenkiškas parduodu po 3,50 euro už kilogramą, graikiškas – 2,99. Skonis skiriasi, lenkiškos daug šviežesnės, vakar skintos“, – paaiškino kainos skirtumą.

Kiti pardavėjai, už kilogramą graikiškų braškių prašę po 2–3 eurus, priklausomai nuo jų šviežumo, teigė, kad lenkiškomis uogomis prekiauti tiesiog neapsimoka, kol jų kaina nesumažės. O kada šiemet siūlys paragauti lietuviškų braškių, dar nė neįsivaizduoja, bet po savaitės, kitą Veisiejų turgaus dieną, tikrai dar nepataria jų ieškoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)