Supirkėjas: per tokį karštį ne kiekvieną į mišką išvarysi

Birželį, kai Varėnos rajono dzūkai patyrė tikrą sausrą, Lazdijų rajone vis tiek keli lietaus lašai iškrito, tai apie Jonines ir supirktuvės sulaukė daugiausiai klientų. O dabar, pasak supirkėjo Romo, užsuka vos vienas kitas grybautojas.

Paklaustas, ar pro Veisiejus keliaujantys turistai nebando įsigyti supirktuvėje grybų, jis kalbėjo, kad turistams užtenka tų, kurie pardavinėjami pakelėse.

„Voveraičių supirkimo kaina šią savaitę pakilo iki 3 eurų už kilogramą, prieš tai kainavo mažiau, bet pas mus miškuose labai sausa. Aną trečiadienį palijo ir daugiau nė lašo. Jaunimas nelabai puola į miškus, o kiek prigrybauja, tai daugiausiai seni grybautojai. Per tokį karštį ne kiekvieną į mišką išvarysi“, – skundėsi Romas.

Rugpjūčio pradžioje Veisiejuose voveraičių supirkimo kaina buvo viršijusi 5 eurus, vėliau gerokai nukrito, o dabar vėl didėja. Paskutines mėlynes Romas teigia supirkęs prieš porą savaičių, mokėjo po 2,50 euro už kg, o dabar Veisiejų ir Kapčiamiesčio krašto giriose jų jau neliko – visos nubyrėjo, užtat prisirpo bruknės. Už kilogramą šių uogų supirktuvėje galima gauti 1,30 euro.

„Atneša surinkę kas 4 kilogramus, kas 10. Uogauja ne tik moterys, Veisiejuose yra ir keletas šį uždarbiavimo būdą pamėgusių vyrų. Bruknes lengva skinti, kekėmis auga, perbraukei ranka ir sauja jau yra, ne taip, kaip mėlynes. Kiečiausi brukniautojai, jeigu niekur nedirba, į mišką eina kasdien“, – pasakojo supirkėjas.

Romas pasakojo ir pats, kai pradeda dygti baravykai, kas rytą traukdavęs į mišką dar neprašvitus, o paskui „net ir užsimerkus akyse grybai stovėdavo“. Šiemet, jo teigimu, tokio džiaugsmo gal dar pavyks sulaukti, jei tik rugsėjo pabaigoje neužklups ankstyvos šalnos.

Grybauti pardavimui neapsimoka

Ne ką geriau nusiteikęs Druskininkų savivaldybės Leipalingio miestelyje grybus superkantis Dainius Šidlauskas – prieš savaitę už kilogramą voveraičių mokėjo 2,20 euro, o šiandien duotų 3 eurus, bet niekas grybų neneša.

„Nėra mūsų krašte grybų, truputį buvo pasirodę ir baigėsi. Kažkas randa grybą, įdeda nuotrauką į feisbuką ir suvažiuoja pusė Lietuvos. Užvakar ir aš miške buvau, tai tik kazlėkų prisirinkau.

D. Šidlauskas skaičiuoja, kad per dieną grybautojai nori uždirbti bent apie 25 eurus. „Reikėtų surinkti 8 kilogramus voveraičių, o kai kaina buvo mažesnė – dar daugiau. Todėl grybauti pardavimui tiesiog neapsimoka, jau geriau dirbti už minimalią algą. Savaitgalį voveraičių užvežė iš Varėnos miškų namo keliaujantys marijampoliečiai. Jie pasilieka visą kitą „dumblą“, o voveraites parduoda. O visi miškai link Viktarinos ir Paliepio išvis mirę“, – pasakojo supirkėjas.

Jo teigimu, poilsiautojai kartais bando supirktuvėje pasiklausti, kur jiems geriausia grybauti, nes nuvažiavę į mišką grybų neranda.

„Sakau, va, mano sode reikia grybauti“, – juokėsi Dainius.

Pasak D. Šidlausko, bruknių parduoti jam atnešė vos viena moteris, nes miške karšta. Šias uogas leipalingietis superka po 1,50 euro už kilogramą.

„Aną savaitę nupirkau kelias dėžes, o šią dar niekas nieko neatvežė“, – skundėsi supirkėjas.

Dzūkijoje plinta nauja grybų rūšis

Miškuose prie Merkinės savaitgalį grybautojai aptiko nemažai iki šiol nežinotos invazinės rūšies grybų – raudongalvių baravykūnų (Aureoboletus projectellus). Manoma, kad ši grybų rūšis pirmiausiai, prieš tris dešimtmečius, įsikūrė Kuršių nerijoje, o dabar ėmė plisti ir Dzūkijoje.

Nuvykęs į vietas, kur grybautojai jų teigia radę, jauname pušynėlyje tarp Bingelių ir Lankininkų kaimų, Varėnos rajone, keletą šių grybų įsidėjau į pintinę, o grįžęs jų nuotraukas parodžiau socialinių tinklų sekėjams.

„Kas čia per grybas, nes jų pilnas miškas ir nieks nerenka?“, – teiravosi varėniškė Angelė Jakelevičienė, pamačiusi feisbuke mano paviešintą baravykūno nuotrauką.

„Matau ir balsevičiukų arba raudongalvių baravykūnų radai – įdomu kur?“ – teiravosi merkiniškis gamtos mokslų daktaras Mindaugas Lapelė.

Be jokio apvirinimo, tik nuplautas tekančiu šiltu vandeniu ir pačirškintas keptuvėje su sūdytais lašiniais, svogūnais bei šviežiomis bulvėmis, raudongalvis baravykūnas skoniu nenusileidžia įprastiems dzūkų valgomiems grybams. Mano ragauti baravykūnai buvo kiek saldoki, todėl patiekalą gausiau negu įprastai pasūdžiau. Iki šiol esu gyvas ir sveikas, tai reiškia, kad juos valgyti tikrai galima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)