Apie vidurdienį centrinėje gelbėjimo stotyje budintys policininkai gavo pranešimą, kad pietinėje pliažo dalyje keli neblaivūs asmenys triukšmauja ir ketina maudytis. Jie nepaisė budinčių gelbėtojų perspėjimų, todėl buvo iškviesti pareigūnai.
„Nuskubėjome už Mėlynosios vėliavos paplūdimio, Klaipėdos link. Atvykus su policijos pareigūnais paaiškėjo, kad triukšmadariai buvo Latvijos piliečiai. Jie nepakluso raginimams nebristi į vandenį. Vienas jų reikalavo uniformuoto pareigūno parodyti savo tarnybinį pažymėjimą, vėliau net pasipriešino jam ir kibo šiam į atlapus. Pareigūnas perspėjo, kad bus panaudotos specialiosios priemonės, tačiau latvis perspėjimo nepaisė. Gavęs dujų porciją šiek tiek aprimo, todėl buvo surakintas ir perduotas atvykusiems patruliams“, – DELFI pasakojo Palangos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas.

Pajutę, kad Lietuvos policija netoleruoja girtuokliavimo viešoje vietoje, triukšmadariai tapo labai sukalbami. Atvežti prie patrulių automobilio jie buvo labai geranoriški ir paslaugūs. Mielai pozavo ir net demonstravo tatuiruotę. „Ją man padarė per tarnybą sovietų armijoje, kurią atlikau Prienuose, artilerijos pulke. Todėl apačioje ir ištatuiruotas žodis „Lietuva“, - gyrėsi aršesnysis triukšmadarys.
Vėliau jam buvo nustatytas dviejų, jo bičiuliui – 1,7 promilės girtumas.

Gąsdino šuo

Netrukus buvo gautas pranešimas, kad šiaurinėje dalyje kažkoks pilietis, atsivedęs didelį šunį, gąsdina poilsiautojus. Operatyviai nuvykus į vietą paaiškėjo, kad tas didelis šuo tėra maudytis mėgstantis Labradoro retriveris. Nors šuo ir ne iš pavojingųjų veislės, tačiau taisyklės draudžia į pliažą atsivesti augintinius. Tam yra skirta vieta Nemirsetoje ir Karklėje. Šuns savininkas, sudrausmintas policijos pareigūno, atsiprašė ir netrukus šunį išsivedė.

Vėliau teko drausminti dar kelių šunų savininkus, kurie nepaisė taisyklių. Nors ir paburbuliuodami, savo augintinius ir šie išsivedė.

Pasiklydęs vandens motociklininkas

Patruliuojant akį patraukė ir greta kranto plūduriuojantis nuosavas vandens motociklas. J. Pirožnikas šio savininkui paaiškino, kad prie kranto jie negali priplaukti. Esą tai kelia grėsmę poilsiautojų saugumui. „Palangos miesto savivaldybės konkursus dėl vandens motociklų nuomos yra laimėjusios kelios įmonės. Jos yra įrengusios saugius farvaterius, kuriais šios motorinės plaukiojimo priemonės gali plaukioti. Privatininkams niekas nedraudžia plaukioti jūra, tačiau savo motociklus jie gali išplukdyti tik Šventojoje, ten jie privalo ir grįžti“, - aiškino J. Pirožnikas.

Gėrė ir gers

Tačiau daugiausiai gelbėtojų ir policijos pastabų sulaukė alkoholį gurkšnojantys asmenys. Visi jie, perspėjus, kad kitą kartą gali sulaukti nuobaudos, pakluso nurodymams ir piktnaudžiavimą nutraukė.
Draudimas gerti pliaže stebino ir tuos, kurie gėrimus įsigijo paplūdimyje veikiančioje kavinėje. Šiems buvo priminta, kad kavinėje gerti galima, tačiau gėrimų išsinešti – ne. Nors ir išpūtę iš nuostabos akis šie vasarotojai taip pat geranoriškai atsiprašė ir prisiekė daugiau tokios klaidos nekartoti.

Pasak J. Pirožniko, šiuos pažeidėjus labai drausmina policijos pareigūnai. „Seniau, kol policija su mumis nepatruliavo, kiekvienas sudrausmintas asmuo ir riebesnį žodį pasakydavo, ir kur nors toliau pasiųsdavo, ir grasindavo. Dabar situacija keičiasi į gerąją pusę“, - džiaugėsi Palangos gelbėtojų vadovas.

Jis pridūrė, kad gerėja ir alkoholio vartojimo kultūra. Vasarotojai prie jūros vis dažniau atsineša vandens arba nealkoholinio alaus.

Nepaisant to, geriančių ir neblaivių brendančių į jūrą tebepasitaiko. „Tačiau tai dažniausiai užsieniečiai: kaip šiuo atveju – latviai, rusai, baltarusiai, ukrainiečiai. Taip pat per smarkiai atsipalaiduoja ir atostogų grįžę emigrantai. Šiai kategorijai priklausantys vasarotojai taškosi pinigais, atsikalbinėja, neklauso nurodymų ir įsivaizduoją esantys visagaliai. Tačiau ir jiems mes primename, kad taisyklės galioja net ir jiems“, - DELFI komentavo J. Pirožnikas.

Gelbėtojų pastangų dėka, nelaimių jūroje kasmet mažėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (383)