Europą užklojusi karščio banga ir toliau tam tikrose žemyno vietose muša rekordus. Ketvirtadienį Paryžiuje 1:36 val. buvo fiksuotas visų laikų karščio rekordas. Termometro stulpelis pasiekė 40,6 laipsnius šilumos.

Karščiausia diena liepos mėnesį užfiksuota ir Didžiojoje Britanijoje – 36,9 laipsniai. Kaip praneša BBC, Belgija, Vokietija ir Olandija savo karščio rekordus sumušė jau užvakar, trečiadienį. Belgijoje – 40,2 laipsniai, Vokietijoje – 40,5 laipsniai, Olandijoje – 39,3 laipsniai.

Kurortas atgyja tik vakare

Šiuo metu Ispanijos Alikantės kurorte su šeima atostogaujanti Rasa ketvirtadienio pietų metu vis dar buvo nepalikusi savo viešbučio kambario. Kaip pasakojo moteris, lauke ypač karšta, o džiaugtis šilta jūra norisi tik vakarais, kai didžiulis karštis atslūgsta.

„Galvojau, kad tokie karščiai čia yra visai normalu, bet pasirodo čia karščio banga. Pavėsyje temperatūra daugiau nei 30 laipsnių, o kiek tiesiogiai po saule net neįsivaizduoju, nes neturiu termometro“, – pasakojo lietuvė.

Nors moteris teigė mėgstanti degintis ir leisti laiką paplūdimyje, užvakar, trečiadienį, ji su šeima turėjo palikti Alikantės paplūdimį, nes tiesiog buvo per karšta. Paplūdimio smėliu eiti basomis taip pat buvo neįmanoma: įkaitęs smėlis kaip reikiant degino padus.

„Esame apsistoję miesto senamiestyje ir pro langą matau labai nedaug žmonių gatvėje. Daugiausia – turistai, visi kiti išsislapstę, visų langinės uždarytos. Visi bando išlaukti, kol karštis atslūgs“, – ketvirtadienio popietę savo pastebėjimais dalijosi Rasa.

Alikantė

Pasak lietuvės, gyvenimas Alikantėje vėl atgimsta, kai nusileidžia saulė ir ateina vakaras: „Pavyzdžiui, vakar maudėmės jūroje apie 11 val. vakaro, miestas buvo gyvas, kavinės pilnos žmonių, šeimų su vaikais. Galbūt vaikai tokiu metu jau turėtų ir miegoti, bet ką daryti, kai dieną nieko negali daryti dėl karščio“, – svarstė atostogas Ispanijoje pasirinkusi lietuvė. Pasak jos, daugiausiai žmonių paplūdimyje pradeda rinktis apie 6 val. vakaro.

Kartu Rasa pastebėjo, kad miesto valdžia rytais plauna šaligatvius vandeniu, o tai suteikia daugiau gaivos ryte. Vis dėlto ji atostogomis pasidžiaugtų dar labiau, jei oras šiek tiek atvėstų.



„Labai laukiau atostogų, norėjau, kad būtų geras oras, bet dabar jau pavargau nuo tokios saulės. Norėjome tikros vasaros, tai tokią ir gavome – nė debesėlio, visuomet plieskia saulė“, – šypsojosi pašnekovė.


Nusprendė atsisakyti pietų parke

Jau trejus metus Belgijos sostinėje Briuselyje gyvenanti lietuvė Daiva taip pat jaučia kaip reikiant įkaitusį orą, tačiau didžiule kaitra per daug nesiskundžia. „Tai tik trumpalaikis karštis, o šilta vasara visuomet geriau nei šalta“, – svarstė ji.

Užvakar, trečiadienį, Belgijoje buvo fiksuotas 39,9 laipsnių karštis: šių metų šilumos rekordas. „Manoma, kad šiandien (ketvirtadienį – red.) temperatūra taip pat gali viršyti vakarykštį rekordą“, – kalbėjo lietuvė. Pasak jos, jutiminė temperatūra taip pat labai aukšta – nėra vėjo, tvanku.

„Tikrai jaučiamas deginantis karštis, bet katu su tuo yra susijusių ir keletas gražių iniciatyvų. Tarkime, šiandien Belgijos muziejai išplatino pranešimą, kad visi, vyresni nei 65 metų žmonės kviečiami į kondicionuojamus muziejus nemokamai, kur galės ne tik atsivėsinti, bet ir praleisti laiką meno aplinkoje“, – pasakojo Daiva.

Kai kurios įmonės savo biuruose paskelbė leidžiančios darbuotojams dirbti iš namų.

„Pati su kolegomis sėdžiu biure su vėjeliu, bet negalėčiau skųstis, kad per karšta, nes vis vien pastato viduje yra gerokai vėsiau nei lauke, – svarstė pašnekovė. – Šiandien tikrai nėra ta diena, kai norėtųsi per pietus būti parkelyje ar lauke, nes ir medžio šešėlis nebevėsina. Čia, kur šiuo metu dirbu, termometras rodo 39 laipsnius. Buvau trumpam išėjusi į lauką, bet supratau, kad tai nebuvo geras sprendimas“.

Europai vėl tvoks anomalaus karščio banga

Didžiulis karštis privertė taisykles laužyti ir transporto įmones: Briuselio transporto kompanija „Stib“ šią savaitę leido savo darbuotojams vietoj įprastinių uniformos ilgų kelnių pasirinkti šortus. „O gyventojams rekomendavo susilaikyti nuo masinių kelionių, nes gali būti ir kamščių“, – pridėjo Daiva.

Trejus metus Belgijoje gyvenanti lietuvė teigė, kad tokius karščius Briuselyje ji patiria pirmą kartą, tačiau, pavyzdžiui, praėjusių metų ruduo taip pat buvo labai šiltas.


Lietuvoje karščiausia – pirmadienį

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikas Paulius Starkus teigė, kad Lietuvoje iki kitos savaitės taip pat išsilaikys karšti orai.

„Šiandien Lietuvoje temperatūra siekia iki 26 laipsnių, o Alytuje apie pietus jau buvo net 27 laipsnių“, – po pietų kalbėjo pašnekovas.


Panašūs karšti orai išsilaikyti Lietuvoje turėtų ir rytoj, penktadienį. Prognozuojama 23–28 laipsnių temperatūra.

Europai vėl tvoks anomalaus karščio banga

„Šilčiausia rytoj bus šiaurinėje Lietuvos pusėje, nes Pietuose jau tikėtini lietūs“, – komentavo jis.

Šeštadienį tikimasi, kad oras šalyje įšils iki 24–29 laipsnių, o sekmadienį jau gali pasiekti ir 31

„Karščiausia diena, kiek matome dabar, bus pirmadienis, kai galime sulaukti 27–32 laipsnių karščio, tačiau tai jau bus paskutinė karščio diena, nes antradienį karštis bus išstumtas. Vis dėlto ir toliau oras labai neatvės: dienomis temperatūra vis dar pakils iki kokių 25 laipsnių“, – prognozėmis dalijosi P. Starkus.

Šaltinis
Temos
It is forbidden to copy the text of this publication without a written permission from DELFI.
DELFI EN
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)