„Baltarusijoje lašišos turi nerštavietes, ta pati grėsmė ir iššūkiai yra ir jiems, todėl mes atkreipiame dėmesį dėl mūsų bendros upės ekosistemos išsaugojimo, nes ta situacija, kuri yra šiandien, tikrai katastrofiška, ypač lašišinių žuvų populiacijai“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ kalbėjo K. Mažeika.
Anot jo, vandens lygis yra nusėdęs ne tik Lietuvoje, bet ir visame regione.

„Turime užtikrinti, kad bent jau nerštavietės būtų tinkamos atplaukiančioms lašišoms neršti ir taip prisidėti išsaugant šią rūšį. Visos kitos vandens gyvūnijos rūšys yra ypatingoje situacijoje. Prašome Baltarusijos atsižvelgti ir paaiškinti, kokia situacija pas juos, nes, panašu, vandens lygis bendrai nusėdęs visame regione“, – teigė ministras.

K. Mažeikos teigimu, Baltarusija prie Minsko turi vandens rezervuarus, o visas vandens tiekimas Minsko miestui užtikrinamas iš Neries upės baseino.

„Mūsų prašymas, kad jie atsižvelgtų į upės lygį, informuotų apie situaciją, ar tas lygis nukritęs dėl kažkokių statybos, inžinerinių darbų, ar yra tiesiog bendra situacija. Prašome pateikti daugiau informacijos ir kad, pagal galimybes, pakeltų savo vandens lygį, nes jis yra žemiau 30 cm žemutinės ribos“, – sakė K. Mažeika.

Ministro manymu, vandens lygiui natūraliomis sąlygomis stabilizuoti reikėtų keleto savaičių intensyvesnio lietaus.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis (LHMT), dėl sausų ir karštų orų kol kas labiausiai nukentėjo Šešuvio upė ties Skirgailais, Sanžilės kanalas ties Bernatoniais, Nemunas ties Panemune ir Neris ties Jonava. Šiose vandens matavimo stotyse vandens lygis nusekęs 20-30 cm žemiau žemiausios vidutinės daugiametės reikšmės.

LHMT prognozėmis, artimiausiu metu bus vėsesni, su trumpais lietumis orai. Ilgesnio ir gausesnio lietaus laukiama penktadienį ir šeštadienį, bet kol kas upėms ir ežerams tai didelės įtakos neturės, vandens lygis keisis nežymiai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (338)